island pochmon

 

Milí birdwatcheři, jako obvykle nenabízím žádný dlouhý cestopis a podrobný popis dnů, jen obrazovou reportáž a pár vět o cestě na Island, kterou jsem podnikl na konci jara 2016. Zájemcům o rychlý přehled hlavních druhů doporučuji shlédnout první 3 minuty sestřihu.

V dalších cca 25 minutách je několik druhů navíc a najdete zde detailnější záběry hnízdících i protahujících druhů a jejich různé projevy – námluvy, páření, zpěv, stavění hnízda, sezení na vejcích, krmení mláďat, vzájemné potyčky, odpočinek, čištění peří, hejna v letu, i záběry několika arktických a amerických rarit, vše proložené snímky islandské přírody. Nasnímáno jako obvykle na Iphone přes spektiv Meopta a v menší míře přes fotoaparát Nikon.

Island je „pohlednicová“ dech beroucí a civilizací méně dotčená krajina pokrytá lávou, ledovci, jezery, řekami, mokřady, ale i travnatými pastvinami, zeleným mechem, barevnými květy. Na přelomu května a června je pro nás tato drsná a zdánlivě nehostinná země zemí zaslíbenou nabízející mnoho vysněných druhů ptáků ve svatebním šatě a s hlasitými projevy.

Kolihy malé, kulíci zlatí, břehouši černoocasí, lyskonozi úzkozobí, bekasíny otavní, ústřičníci velcí se vyskytují v nižších polohách téměř všude kolem vás, s nezvyklým krotším chováním a v nebývalých počtech, při cestách, na mokřadech, pobřeží či loukách, neustále volající. Bělokur horský často ještě ve zimním šatu vyhlíží z lávových vrcholků.

Na útesech a pobřeží se rozléhá křik racků tříprstých, terejů bílých, alek malých a alkounů, buřňáků ledních, rybáků dlouhoocasých. V prudkých řekách či na mořských vlnách se kolébají kačky strakaté, hoholi islandští, hoholky lední, turpani černí, kajky mořské, na klidných hladinách zase krásně vybarvené potáplice lední a malé a potápky žlutorohé.

Bernešky bělolící vyvádí svá mláďata, husy krátkozobé, labutě zpěvné či bernešky tmavé zastihnete na pastvě. Nejednou zaslechnete zpěv sněhule severní, drozda cvrčaly či lindušky luční. Při troše štěstí se setkáte s rarohem loveckým, kalousem pustovkou nebo dokonce s keporkakem - plejtvákem dlouhoploutvým - či tuleněm obecným...případně s migranty jako je kamenáček pestrý, jespák rezavý nebo severskými raritami typu racek Sabinův.

Pro pozorovatele ze střední Evropy hotový přírodní a ptačí ráj..…

Vřele doporučuji František Pochmon

Jen přihlášení mohou komentovat