IMG 8285 1

Účastníci:

Michal Jakubec

Martin Šerek (http://www.klub300.cz/component/birds/profile/183)

Michal Šindel (http://www.klub300.cz/component/birds/profile/95)

Zdeněk Tunka (www.birdphoto.cz)

 

Zdroje informací:

Trip reporty:

https://www.cloudbirders.com/tripreport

zvláště:

http://www.club300.se/Files/TravelReports/GeoArm16.pdf

https://www.cloudbirders.com/tripreport/repository/HEYLEN_Georgia_Armenia_05_2014.pdf

Pozorování:

www.observation.org

 

Itinerář:

4. 5. - odlet z Katowic do Kutaisi (Gruzie), přejezd do Stepancmindy

5. 5. - Stepancminda: Ioane Natlismcemeli, Gergeti Trinity Church

6. 5. - Stepancminda: Arsha pass, Sabertze camp

7. 5. - Stepancminda: Ioane Natlismcemeli, Sabertze camp, Gveleti

8. 5. - přejezd do Arménie, cestou Didgori

9. 5. - Dilijan, Sevan, Yeghvard, Mt. Aragats

10. 5. - Vedi hills (Vedi 1, Vedi 2), Ooranots 1

11. 5. - Armash fish ponds, Ooranots 2

12. 5. - Vedi 1, Mt. Aragats

13. 5. - přejezd do Gruzie, Laka Madatapa

14. 5. - odlet z Kutaisi do Katowic

 

Trip report:

Pátek 4. 5. (polojasno, večer déšť)

Jen pár hodin po půlnoci máme sraz u mne v Jistebníku, přehazujeme věci do jednoho auta a jedeme do Katowic, ze kterých letíme do gruzínského Kutaisi. Společně s námi do letadla nastupuje i několik Gruzínců doprovázených polskou policií. Tyto „vyhoštěné“ v letadle rozesazují po jednom, vždy k okénku. Let trvá bez únosu 3 hodiny. Na letišti nás už čeká chlapík z autopůjčovny, (https://cars4rent.ge/) u které máme objednaný Nissan Pathfinder. Toto auto do těžkého terénu je nutnou volbou. Platíme přímo na místě v hotovosti 459 EUR (v ceně je i povolení vstupu do Arménie za 69 EUR), tedy cenu, za kterou bychom jinde měli jen kapesní auto. Pak již vyrážíme na východ, směr Kavkaz. Doprava je poněkud divoká, blinkry se nepoužívají, význam plné čáry je místním neznámý a i hlavní cesty připomínají tankodrom, kde těžkou techniku nahrazuje dobytek. Začínáme mít problémy s autem a nakonec asi 40 km před Stepancmindou, kde máme bydlet, vyvaříme všechnu chladící kapalinu. Volám do autopůjčovny, kde naštěstí mluví anglicky. Do čtyř hodin prý přijedou s náhradním autem. Začíná pršet, šeří se, a tak raději kupujeme v blízkém obchůdku koňak. Majitelka obchodu nám ochotně dojednává v přepočtu za 450 Kč odvoz do Stepancmindy. Ubytování jsem stejně jako všechna ostatní ubytování předem zamluvil na www.booking.com v soukromí (průměrná cena za noc a osobu za celý trip byla 300 kč). Po půlnoci přijíždějí chlapíci s náhradním autem, krásnou Toyotou 4Runner.

9O7T0313i

foto: Zdeněk Tunka

Sobota 5. 5. (polojasno, večer déšť)

Vstáváme v 5. 30 a vyrážíme na východ od Stepancmindy ke kostelíku Ioane Natlismcemeli (42.657719, 44.659095). Je to místo, kam jezdí birdeři za velekury a tetřívky kavkazskými. Cesta je pro naše auto snadno průjezdná. Cestou pozorujeme zvonohlíky královské (Red fronted Serin), slyšíme zpívat budníčky kavkazské (Mountain Chiffchaf) a z dálky se ozývají velekuři. Nahoře stavíme stativáky a Martin brzy nachází vysoko nad námi (42.653125, 44.664579) 3 tokající samce tetřívka kavkazského (Caucasian Grouse). Samci se nahánějí a vyskakují do výšky, po chvíli se ukazuje i samice. Na protějším svahu (42.667351, 44.668313) pak nacházíme další dva samce. Velekuři kavkazští (Caucasian Snowcock) se ozývají všude okolo nás a optimističtější účastníci zájezdu tvrdí, že jich je až pět, ale nejsme schopni je najít.

zvonohlík

Zvonohlík královský, foto: Zdeněk Tunka

stepancminda

Mt. Kazbek a Stepancminda, foto: Zdeněk Tunka

Martin a já se od kluků oddělujeme a jdeme hledat rehky bělokřídlé a hýly velké do keřovitých porostů s převládajícím rakytníkem. Tyto dva vysokohorské kavkazské druhy se přes zimu zdržují v údolích a začátkem května se pak přesouvají do hor. Lepší by tedy bylo zde být o týden dříve, ale i teď je podle mnohých reportů z předešlých let šance veliká. Procházíme s Martinem dvě lokality (42.652357, 44.654210 a 42.647307, 44.647994), z nichž zvláště ta druhá by i v této pozdní době měla být minimálně pro rehka téměř jistá. Bohužel jej nenacházíme a začíná být jasné, že budeme muset za nimi vysoko do hor. Jaro zřejmě přišlo letos rychleji. Fotím alespoň budníčka kavkazského (Mountain Chiffchaf) a pozorujeme zvonohlíky královské (Red fronted Serin). Vracíme se za Zdeňkem s Michalem J., kteří měli štěstí a nakonec jednoho tokajícího velekura viděli a navíc nafotili skalníka zpěvného (Rock Thrush).

skalník

Skalník zpěvný, foto: Zdeněk Tunka

budniček kavk

Budníček kavkazský, foto: Zdeněk Tunka

Rozhodujeme se jet na západ od Stepancmindy ke kostelíku Gergeti Trinity Church (Tsminda Sameba Church). Podle navigací i mapy vede nahoru jediná cesta přes vesnici Gergeti. Přestože nám ve vesnici říkají, že neprojedeme a kluci pochybují o tom, že tohle je jediná cesta, trvám na svém a naviguji do kopce. Cesta je to fakt šílená a jedeme tu jediní, kousek pod sedlem už fakt musíme zastavit jinak bychom auto utopili v lesní bažině. Jdeme tedy zbylý úsek pěšky. Po chvíli se na něj napojuje cesta, po které jezdí zástupy místních terénních taxíků s turisty lačných kostela. Tak zjišťujeme, že tu fakt vede alternativní, právě budovaná cesta, na kterou se odbočuje na severním okraji Stepancmindy. V lese pod sedlem zpívají budníčci kavkazští (Mountain Chiffchaf). Vystupujeme do sedla a pokračujeme na západ, tedy na opačnou stranu, než je kostel. Všude jsou místní lindušky horské (ssp. coutellii), bělořiti šedí a hejno kavčat červenozobých (Red-billed Chough). Začíná ale hustě pršet a foukat silný vítr, takže se rychle stahujeme zpátky k autu.

kostel

Gergeti Trinity Church, foto: Martin Šerek

Jedeme prohlédnout lokalitu u řeky (42.664803, 44.640684, kde se nově buduje cesta ke Gergeti Trinity Church) s porostem rakytníku, kde účastníci Big Yearu loni viděli rehka bělokřídlého ještě v druhé polovině května. Vidíme několik zajímavých druhů (např. supy bělohlavé, břehule skalní, skalníka zpěvného, zvonohlíky královské, sojku obecnou ssp. krynicki, rehka domácího ssp. ochuros), ale rehka nenacházíme.

sojka

Sojku obecnou ssp. krynicki, foto: Zdeněk Tunka

rehek och

Rehek domácí ssp. ochuros, foto: Zdeněk Tunka

Zkoušíme ještě navečer znovu druhou lokalitu z dopoledne (42.647307, 44.647994), ale rehky ani v úplné sestavě nenacházíme. Prohlížíme si alespoň rehka domácího ssp. ochruros a sojku obecnou ssp. krynicki. Pozdě v noci dostáváme opraveného Nissana a dáváme sbohem luxusní Toyotě 4Runner.

Neděle 6. 5. (oblačno, v horách sněhové přeháňky)

Podle předpovědi má být dnes sice zataženo, ale bez deště, zítra má pršet. Domníváme se tedy, že dnes máme jedinou šanci na hýla velkého a rehka bělokřídlého vysoko v horách. Jedeme již po správné cestě ke kostelíku Gergeti Trinity Church. Cestou pozorujeme supy bělohlavé a tři orlosupy bradaté (Lammergeir). Auto necháváme v sedle pod kostelem (2150 m) a vyrážíme na západ, směr Mt. Kazbek (5047 m). Doufáme, že naše cílové druhy uvidíme co nejdříve a nebudeme se muset škrábat příliš vysoko. Martin bere stativ s monokulárem a Zdeněk svoji těžkou fotovýbavu. Po vyšlápnutíí prvního stupně jsou na výběr dvě cesty, levá žlebem a pravá po hřebeni. Vybíráme levou. Stoupáme a pozorujeme kavčata červenozobá (cca 80 ex.), rorýsy velké (Alpine Swift), kosy horské a všudypřítomné lindušky horské a bělořity šedé. Radost mám dělá místní poddruh (ssp. brevirostris) konopky žlutozobé (Twite). Přibývá sněhových polí, které zatím obcházíme. Nakonec kousek pod sedlem (42.659524, 44.576311) se objevují hýlové velcí (Great Rosefinch) a to rovnou čtyri samci a tři samice. Jsou na na vytátých ostrůvcích obklopeni sněhem.

kavče

Kavče červenozobé, foto: Michal Šindel

konopka

Konopka žlutozobá ssp. brevirostris, foto: Zdeněk Tunka

hýl ona

Hýl velký, foto: Zdeněk Tunka

Vylézáme poslední výškové metry do sedla Arsha pass (2940 m), kde je malá kaplička (Sabertse shrine). Potkáváme zde dvojici českých turistů. Naproti nám přes souvislé sněhové pole je místo, kde z Dodinova reportu a z observation.org víme, že se mohou vyskytovat rehci bělokřídlí. Na toto místo kousek pod čelem ledovce (42.660533, 44.558324, Sabertze camp, staví se tu nová chata) je to téměř 2 km přes hluboký sníh. Už překonávání malých sněhových polí při focení hýlů bylo vzhledem k zapadávání až po pas dost náročné, takže Zdeněk a já (nemáme návleky a počasí mně přijde dost nejisté) to vzdáváme a Martin s Michalem J. jdou dále. A udělali na rozdíl od nás dobře. Traverzují sněhové pole a pozorují další hýly velké (až 15 samců a 10 samic). Na suťovisku u zasněženého řečiště nalézají prvního samce rehka bělokřídlého (Güldenstädt s Redstart), fotí pěvušky podhorní (Alpine Accentor). Kousek od nově budované boudy nacházejí dalšího samce rehka bělokřídlého, který dokonce s prvním samcem svádí souboje. Pozorují také samce pěnkaváka sněžného (White-winged Snowfinch), kavčata červenozobá, včelojeda lesního a poslouchají velekury kavkazské a orebice čukar (Chukar). Dolů jdou cestou po hřebeni.

skui

Arsha pass, nad hlavami prvního a druhého birdera zleva je vidět chata Saberze camp, foto: Martin Šerek (samospoušť)

po pás

Michal J. na cestě do Saberze Camp, foto: Martin Šerek

hýl

Hýl velký, foto: Martin Šerek

pěvu

Pěvuška podhorní, foto: Martin Šerek

Zdeněk a já mezitím sestupujeme pomalu dolů a fotíme lindušky a kosy horské a prohlížíme si pravoslavný kostelík.

linduš

Linduška horská ssp. coutellii, foto: Michal Šindel

kos

Kos horský, foto: Michal Šindel

Pondělí 7. 5. (dopoledne déšť, odpoledne polojasno)

Protože podle „norské“ předpovědi počasí má pršet celý den, vzdávám možnost, že bychom dnes lezli znovu nahoru za rehkem bělokřídlým. Jedeme tedy ke kostelíku Ioane Natlismcemeli a zkoušíme nalézt ozývající se velekury kavkazské. Ihned po zastavení jde okolo skupinka birderů s domorodým průvodcem. Dáváme se do řeči a jeden z birderů nám ihned nalézá ve stativáči velekura, což se průvodci zjevně nelíbí. Velekur je daleko, dokonce tak daleko, že když natáhne krk a otevře zobák, jeho hlas k nám dojde s malým zpožděním. No asi fakt bude rychlost zvuku menší než rychlost světla. Navíc začíná pršet, takže se musíme při pozorování schovat pod otevřené páté dveře auta. Zdeněk mezitím mokne při zkoušce vyfotit tetřívky ve svahu nad námi. Já pozoruji prolétajícího zedníčka skalního (Wallcreeper).

Přestává pršet a dokonce se projasňuje. Zdeněk chce jít nahoru za rehky a já se přidávám. Martin s Michalem nás vyváží autem ke Gergeti Trinity Church a my dva vyrážíme v ostrém tempu nahoru. 800 výškových metrů do Arsha pass dáváme za dvě hodiny. Potkáváme tu ranní skupinu birderů s průvodcem, kteří koukají do monokuláru ve směru vzdáleného Sabertze camp. Ptám se, co vidí, a průvodce ironicky odpovídá, že ptáky. Ptám se tedy, jestli rehky bělokřídlé a průvodce přikyvuje. Hrnu se k dalekohledu a formálně se ptám, jestli se můžu podívat. Odpovídá, že ne, mám si prý taky zaplatit průvodcovství. Povytahuji ironicky obočí a otáčím se. Vyzývá mně tedy, abych se podíval, ptáky vidím, ale jsou to podle mne jen rehci domácí ssp. ochruros. Říkám mu to, ale on naštvaně reaguje, že si je jistý. Raději tedy odcházíme a traverzujeme, boříce se do sněhu do Saberze camp. Na lokalitě není tolik ptáků, jako tu měli včera kluci (hýly velké nevidíme vůbec), ale nad chatou přece jen nalézáme jednoho samce rehka bělokřídlého (Güldenstädt s Redstart). V jeho společnosti je zajímavý rehek, kterého až doma a po dlouhé době určujeme jako rehka domácího ssp. phoenicuroides (Eastern Black Redstart). Po prozkoumání nové knihy Hanbook of WP Birds (Shirihai, Svensson) však rehka určujeme jako samici rehka bělokřídlého. Nad námi krouží orlosup bradatý (Lammergeir) a přelétá zedníček skalní (Wallcreeper).

rehek běl

Rehek bělokřídlý, foto: Zdeněk Tunka

eastern

Rehek bělokřídlý (F), foto: Michal Šindel

Martin s Michalem J. mezitím pozorují hnízdící supy bělohlavé a potkávají další Čechy, se kterými jedou k ruským hranicím, k vodopádu Gveleti. Při náhodné zajížďce pak v úzkém kaňonu pozorují celkem zblízka tři dovádějící orlosupy bradaté (Lammergeir).

Scházíme se Zdeňkem po fantastické hřebenovce, kluci již čekají dole v sedle i s petkou chladného piva. Krása. Jedeme dolů do Stepancmindy, nechávám se vysadit na večeři a ostatní ještě jedou znovu k Ioane Natlismcemeli. Velekuři se už neozývají, ale pozoruji znovu pár tetřívků a orla skalního (Golden Eagle).

Úterý 8. 5. (oblačno, zamračeno, častý déšť)

Máme naplánován přejezd do Arménie se zastávkou v borovicovém lese jihozápadně od Tbilisi u Didgori (41.667306, 44.663830) s brhlíkem tureckým jako cílovým druhem. Podle mapy to má být jen malá zajížďka. Projíždíme ucpané Tbilisi a odbočujeme na Didgori, bohužel po několika kilometrech zjišťujeme, že cesta je neprůjezdná kvůli masívnímu sesuvu půdy. Značením objezdů se tu nikdo netrápí. Zkoušíme jinou cestu, přes zapadlou vesničku Akhaldaba. Bohužel cesta začíná být nesjízdná i pro náš teréňák. Musíme se tedy vrátit do Tbilisi a přijet na místo velkou oklikou přes Kojori. Borovicový les nakonec nacházíme a brzy slyšíme na jeho okraji, kde přechází v les smíšený, prvního budníčka žlutavého (Green Warbler). Na chvilku se ukazuje i brhlík turecký (Krüper's Nuthatch), stačím udělat jednu fotku a zavolat ostatní a brhlík navždy mizí. Překvapivě vůbec nereaguje na hlas. Fotíme skřivany lesní a vyrážíme do Arménie.

budn žl

Budníček žlutavý, foto: Zdeněk Tunka

Přejezd hranic trvá 45 minut, přestože jsme tu jediný nearménský osobák. Všichni kromě řidiče musíme projít celnicí pěšky, vyplňujeme nějaké formuláře a platíme 45 EUR za pojištění auta. Přijde nám, že je to nějaká forma úplatku, ale později, když nás staví policie kvůli překročení povolené rychlosti, papír o pojištění chtějí. Pořád prší, trochu bloudíme a projíždíme hrůzostrašná ,v minulosti asi průmyslová města a vesnice. Do našeho ubytování u Dilijanu se dostáváme až v 23 hodin.

Středa 9. 5. (polojasno, odpoledne krátká bouřka)

Brzy ráno vyrážíme za lejskem černokrkým. Hned u domu zpívá budníček žlutavý (Green Warbler), který je v listnatých lesích v okolí Dilijanu hojný. Za Dilijanem odbočujeme na cestu vedoucí k Haghartsin Monastery. Přibližně v polovině cesty (40.793095, 44.915445) zastavujeme a procházíme okolní fantastický listnatý les ze stramů různých druhů různého stáří. Jsou tu všechna patra, tady by se dalo vyučovat, jak má vypadat opravdový les. Tři z nás (kromě mne) lejsky černokrké (Semicollared Flycatcher) krátce pozorují. Bohužel na nahrávku vůbec nereagují a jsou velmi plaší. Překvapuje nás, že na stejné lokalitě zpívají lejsci malí (Red-breasted Flycatcher) a hýlové rudí.

les dili

lesy u Dilijanu, foto: Martin Šerek

Vracíme se do našeho ubytování, kde máme připravenou skvělou snídani (vajíčka, smažený sýr, salát, croissanty, extra sladký meruňkový kompotodžem) a vyrážíme k jezeru Sevan. Cestou pozorujeme různé dravce (káně lesní ruská, jestřáb lesní, orel nejmenší (Booted Eagle). Zatavujeme u jezera Sevan (40.584746, 44.976824) a fotíme racky arménské (Armenian Gull), kteří se krmí na rybích zbytcích z blízké restaurace.

racek arm

Racek arménský, foto: Michal Šindel

Rozhodujeme se, že ještě dnes vyjedeme na zasněženou horu Mt. Aragats. Vokolí města Yeghvard projíždíme fantastickou stepní krajinou. Hortobagy na druhou - běžní jsou dudci, vlhy pestré, mandelící, strnadi černohlaví, tuhýci menší, sýček, orel křiklavý ………, vše během chvilky. Před Agarakem nás staví silniční policie za překročení rychlosti. Na jednom z velmi mála úseků, kde se dalo jet ryhleji než 90 km/hod, nám naměřili 110 km/hod. Velmi příjemní policisté nám ukazují tabulku pokut a nakonec nám to dávají za polovinu (cca 800 Kč) bez papíru.

Pak již vyrážíme po cestě H 20 na Mt. Aragats (4091 m). Autem se dá dostat až k restauraci a Aragats Cosmic Ray Research Station ve výšce 3150 m. Přichází bouřka, která však naštěstí brzy končí, a v místech rozpadlých budov (40.405237, 44.252261) nacházíme zpívající pěvušku skalní (Radde's Accentor) dobře reagující na nahrávku. V bezprostřední blízkosti pak nacházíme pár dalšího cílového druhu – iranie bělohrdlé (White-throated Robin). Krátce pozorujeme dva strnady viničné (Rock Bunting). Vše doprovázejí tradiční horské druhy (linduška horská, bělořit šedý, kos horský, skalník zpěvný) a chocholouš obecný, tedy druh všude přítomný. Z dravců se ukazují káně lesní ruské, káně bělochvosté a orlík krátkoprstý. Stoupáme výše a pozorujeme běžné skřivany ouškaté ssp. penicillata (Horned Lark), ojedinělou konopku žlutozobou (Twite) a orlosupa (Lammergeir) s kostí v drápech. Podvečerní slunce a přibývající sníh vytváří kouzelnou atmosféru. Na střeše restaurace zpívá pěvuška podhorní (Alpine Accentor).

mt arag

Cesta na Mt. Aragats, foto: Martin Šerek

iranie 1

Iranie bělohrdlá, foto: Zdeněk Tunka

nt arag 2

Cesta na Mt. Aragats, foto: Martin Šerek

orlosu

Orlosup bradatý, foto: Zdeněk Tunka

auto sn

Cesta na Mt. Aragats, foto: Zdeněk Tunka

Pak nás čeká dlouhá cesta do Kharberd v blízkosti Jerevanu. Máme tu pro sebe na následující čtyři noci celý dům (Holiday Home on 9th street) uprostřed něčeho, co bychom u nás nazvali ghetem. Snažíme se vyhnout Jerevanu, ale nakonec stejně přes toto město s šílenou dopravou (na jednom kruhovém objezdu jsou v jedné chvíli tři havárie) musíme projet. Samotné ubytování je (pokud si odmyslíme okolí) bezvadné, ochotná paní domácí nás navíc zásobuje arménskými specialitami.

Čtvrtek 10. 5. (dopoledne jasno, odpoledne polojasno, večer přeháňky)

Ráno vstáváme do slunečného počasí a přímo z balkonu fotíme zasněžený Ararat.

ararat

Ararat, foto: Zdeněk Tunka

Jedeme po silnici E 117 (U-2) na jih. Naším prvním cílem jsou dvě údolí ve Vedi hills (dále Vedi 1, Vedi 2). Projíždíme městečko Vedi a odbočujeme doleva (39.922206, 44.748168). Zjišťujeme, že jsme odbočili příliš brzy. Koukáme na elektrické dráty a mezi konopkami nás překvapují dva samci hýla pustinného (Desert Finch). Tento druh jsme tu nečekali, jejich hnízdění bylo poprvé v Arménii prokázáno teprve nedávno. Fotíme černobílého samce bělořita okrového (Black-eared Wheatear) a bělořity plavé (Isabelline Wheatear).

hýl pus

Hýl pustinný, foto: Zdeněk Tunka

Pak už nacházíme správnou odbočku (39.921976, 44.750240) k Vedi 1 (39.944972, 44.743648, GPS místa kam se dá dojet autem). Často zastavujeme a fotíme, a pak se rozbíháme z místa odkud už kvůli potoku nemůžeme pokračovat autem. Je to tu skvělé. Ze zajímavých druhů pozorujeme supa mrchožravého (Egyptian Vulture), káně bělochvosté (Long-legged Buzzard), vrabce skalní (Rock Sparrow), brhlíky dlouhozobé (Eastern Rock Nuthatch) (velké množství mladých krmených ptáků, celkem 4 páry), pár skalníka modrého (Blue Rock Thrus), bělořity skalní (Finch's Wheatear) (několik párů), bělořity plavé, mandelíky hajní, vlhy pestré, pěvce ryšavé (Rufous Bush Robin), ťuhýky menší a strnady černohlavé (Black-headed Bunting).

vedii1

Vedi 1, foto: Zdeněk Tunka

běloř sk

Bělořit skalní, foto: Zdeněk Tunka

strnad čen

Strnad černohlavý, foto: Michal Šindel

Pak jedeme k druhému údolí, Vedi 2 (39.951887, 44.706025). Toto údolí je v první polovině výrazně plošší než Vedi 1. U hospodářských budov (39.938916, 44.707874) odbočujeme doprava. Hlavním cílovým druhem tu pro nás je strnad pustinný. Jeho zpěv je podobný zpěvu strnada zahradního a netrvá dlouho a několik jich slyšíme. Než je však stačíme dohledat, potkáváme polského birdera (je to jediný cizinec, kterého jsme v Arménie potkali). Říká, že slyšel i sedmihláska pustinného, bereme jej do auta, aby nám to místo ukázal. Sedmihláska tu ale nenacházíme, loučíme se a pomocí nahrávky přilákáváme strnada pustinného (Grey-necked Bunting). Jedeme údolím dál, pozorujeme pár brhlíků dlouhozobých (Eastern Rock Nuthatch), ale další cílové druhy - sedmihláska pustinného a vrabce plavého - nenacházíme. Vracíme se zpět a v okamžiku, když už to vdáváme, slyšíme a vidíme zpívajícího sedmihláska pustinného (Upcher's Warbler) (39.948181, 44.706496). Jinak ve Vedi 2 pozorujeme navíc oproti Vedi 1 supa bělohlavého, supa hnědého (Black Vulture), lelka lesního, ťuhýka rudohlavého a pěnici vlašskou.

strnad šedokr

Strnad pustinný, foto: Michal Šindel

brhlík dlou

Brhlík dlouhozobý, foto: Zdeněk Tunka

pěvec r

Pěvec ryšavý, foto:Michal Šindel

Pak přejíždíme do hor na východ od vesnic Armash a Surenavan. Tato lokalita bývá v reportech označována Ooranots. Cestou u vesnice Ararat vidíme několik velkých hejn špačků růžových (Rose-coloured Starling) hodujících na moruších. Celkem jejich počet odhadujeme na 1300.

Z vesnice Armash vjíždíme do údolí (dále Ooranots 1, 39.788068, 44.817003). Jsou tu běžné druhy jako např. bělořiti plaví, strnadi černohlaví a pěvci ryšaví. Vrabce plavé zase nenalézáme. Údolí je ale zajímavé vypuštěnou přehradou, zákopy pro vojenskou techniku a arménským koňakem, kterým oslavujeme Martinových pět set pozorovaných druhů.

běloř pla

Bělořit plavý, foto: Michal Šindel

ooran

Ooranots 1, pohled na Armash fish ponds, foto: Zdeněk Tunka

Pátek 11. 5. (polojasno)

Vstáváme brzy ráno, protože máme v Jerevanu sraz s místním ornitologem Karenem Aghababyanem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.), který je schopen zařídit návštěvu Armash fish ponds. Tato rozsáhlá soukromá rybniční oblast se nachází blízko hranic s Tureckem, Íránem a Ázerbajdžánem. Je to tedy velmi citlivá oblast. Musel jsem předem poslat Karenovi náš jmenný seznam s čísly pasů, zároveň je nutné mít tento seznam s sebou vytištěný. Karenovi jsme na schůzce v Jerevanu dali 10 EUR za osobu a řekl nám, že postačí, když se na něj u vrátného odvoláme a dáme mu zmíněný seznam.

Cestou na lokalitu opět obdivujeme a fotíme monumentální zasněžený turecký Ararat a před stejnojmennou vesnicí v termice krouží dvacet dva včelojedů lesních (Honey Buzzard). Míjíme početná hejna špačků obecných a několik menších skupin špačků růžových.

Přijíždíme na vrátnici k Armash fish ponds (39.784651, 44.761791), vrátný si ještě něco telefonem ověřuje a pak nás pouští dovnitř, můžeme jet kamkoliv. Nejzajímavější je hned první vypuštěný a zarostlý rybník (39.779583, 44.764070). Mezi pisilami je osm keptušek běloocasých (White-tailed Lapwing) a několik běžných druhů bahňáků (jespák bojovný, jespák malý, vodouš rudonohý, vodouš bahenní, pisík obecný). V rohu rybníčku (39.779583, 44.764070) nacházíme prvního rákosníka plavého (Paddyfield Warbler) a u dalšího rybníku (39.776945, 44.766506) první pár pěnic černolících (Menetries's Warbler). Projíždíme rybníky, nakonec jsme ale schopni prohlédnou jen zlomek obrovské rybniční soustavy. Z volavek pozorujeme volavky červené, volavky vlasaté, volavky stříbřité, volavky popelavé, kvakoše noční a bukáčky malé. Nejběžnějším druhem je rybák bělokřídlý. Dále nás zaujmou racci tenkozobí, rybáci malí, poláci malí, sýček obecný, ibisové hnědí, kormoráni malí, další rákosníci plaví a pěnice černolící a hlavně vlhy modrolící (Blue-cheeked Bee-eater), které si hrabou v zemi hnízdní nory. Přestože se jedná o fantastickou lokalitu, dohání mne únava a usínám, budí mě až štěkot psa, kterému si kluci dovolili projet kolem boudy. Žádný nový druh jsem naštěstí nezaspal.

armash

Armash fish ponds, foto: Martin Šerek

keptušk

Keptuška běloocasá, foto: Zdeněk Tunka

pěnice čern

Pěnice černolící, foto: Zdeněk Tunka

rakos pla

Rákosník plavý, foto: Zdeněk Tunka

vlha mod

Vlha modrolící, foto: Zdeněk Tunka

Pak jedeme na další cestu v Ooranots (Ooranots 2, 39.807422, 44.831318), kde by měli být iránie. Jsou tu stejné druhy (pěvec ryšavý, strnad černohlavý, strnad luční, bělořit plavý, bělořit skalní, chocholouš obecný) jako v Ooranots 1, navíc ale nalézáme skřivánky krátkoprsté (Short-toed Lark) a krmící pár kalandry dvouskvrnné (Bimaculated Lark). Zatímco fotíme kalandry Michal J. pozoruje tři zajímavé samce iránie bělohrdlé (White-throated Robin) se světlou spodinou.

kaland

Kalandra dvouskvrnná, foto: Michal Šindel

Sobota 12. 5. (zataženo, občasný déšť)

Hned ráno na ulici před naším ubytováním pozorujeme a fotíme špačky růžové. Tento den si dáváme opakování už navštívených lokalit. Začínáme ve Vedi 1, kde očekáváme, že konečně najdeme vrabce plavého. Znovu potkáváme polského birdera, který jej ale také neviděl. Brzy začíná jemně pršet a ve srovnání s první návštěvou je ptáků žalostně málo a nic nového nevidíme.

špač rů

Špaček růžová, foto: Martin Šerek

Pak jedeme na Mt. Aragats na místní poddruh hýla růžovokřídlého (dle IOC samostatný druh). Na jiném místě, než při první návštěvě, nacházíme zpívající pěvušku skalní (Radde's Accentor). Jsou zde opět desítky skřivanů ouškatých (Horned Lark) a nově zde pozorujeme pár pěnkaváků sněžných (White-winged Snowfinch) a lindušku úhorní (Tawny Pipit). Nahoře dokonce občas sněží, a tak raději zalézáme do místní restaurace. Pak nás již čeká poslední noc u Jerevanu.

pěvušk

Pěvuška skalní, foto: Michal Šindel

skřivan

Skřivan ouškatý ssp. penicillata, foto: Zdeněk Tunka

Neděle 13. 5. (oblačno, déšt)

Tento den přejíždíme zpátky do Gruzie. Kousek od hranic se nám stává jediná nepříjemná událost výletu. Občas zastavujeme a fotíme z auta vesnice a krajinu a dva chlapíci v žigulíku nám zatarasí cestu a chtějí vidět fotky. A to tak intenzivně, že se nám cpou do auta. Martin dveře zabouchává, zařazuje zpátečku, chlapík šahá do kapsy a vytahuje ……….....naštěstí jen mobil a fotí si nás. Pak jim ujíždíme. Kousek za hranici zastavujeme u jezera Madatapa (2 100 m), které je součástí náhorní plošiny Javakheti. Schováváme se před deštěm na kryté pozorovatelně (41.175115, 43.765976). V hejnu pelikánů bílých (White Pelican) nacházíme tři pelikány kadeřavé (Dalmatian Pelican). Kromě hojných potápek roháčů nacházíme také dva páry potápky rudokrké (Red-necked Grebe) a na poloostrově u severního konce stovky racků arménských (Armenian Gull). Projíždíme vesnicemi, kde téměř na každém domku je hnízdo čápů bílých a občas zastavujeme kvůli přeletujícím hejnům pelikánů bílých. Za tmy dojíždíme na naše ubytování (Merab hostel) blízko letiště. Domácí je mladý kluk, který umí perfektně anglicky. Za snídaní chce ale extra zaplatit, přestože má být v ceně. Nabízí nám víno, objednáváme si litr, dává nám jeden a půl. Ochutnáváme a vracíme mu jej, protože je nepitelné. Přesto si ráno účtuje ještě půl litru a žadoní o dobré hodnocení na bookingu.

Pondělí 14. 5.

Ráno vracíme velmi špinavé auto bez jakýchkoliv připomínek. A pak již klasické procedury na příjemném malém letišti a odlet v 11.45 hod do polských Katowic. Odtud do Jistebníku...

Birdlist

  1. Polák malý (Ferruginous Duck): cca 10 ex. Armash fish ponds (A)

  2. Polák velký (Common Pochard): cca 10 ex. Armash fish ponds (A)

  3. Zrzohlávka rudozobá (Red-crested Pochard): několik ex. Armash fish ponds (A)

  4. Čírka modrá (Garganey): 2 ex. Armash fish ponds (A), 3 ex. Lake Madatapa (G)

  5. Kopřivka obecná (Gadwall): pár Lake Madatapa (G)

  6. Lžíčák pestrý (Shoveler): 4 ex. Lake Madatapa (G)

  7. Husice rezavá (Ruddy Shelduck): 1 ex. Armash fish ponds (A)

  8. Velekur kavkazský (Caucasian Snowcock): do 5 ex. Ioane Natlismcemeli (G), do 3 ex. Sabertse Shrine (G)

  9. Tetřívek kavkazský (Caucasian Grouse): 5M,1F Ione Natlismcemeli (G)

  10. Orebice čukar (Chukar): několik ex. v okolí Stepancminda (G), několik ex Ooranots (A)

  11. Potápka malá (Little Grebe): 4 ex. Armash fish ponds (A)

  12. Potápka roháč (Great Crested Grebe): hojní Armash fish ponds (A), hojní Lake Madatapa (G)

  13. Potápka rudokrká (Red-necked Grebe): 2 páry Lake Madatapa (G)

  14. Pelikán bílý (White Pelican): 70 ex. Lake Madatapa (G)

  15. Pelikán kadeřavý (Dalmatian Pelican): 3 ex. Lake Madatapa (G)

  16. Kormorán malý (Pygmy Cormorant): několik ex. Armash fish ponds (A)

  17. Bukáček malý (Little Bittern): 2 ex. Armash fish ponds (A)

  18. Kvakoš noční (Night Heron): běžná Armash fish ponds (A)

  19. Volavka popelavá (Grey Heron): několik ex. Armash fish ponds (A)

  20. Volavka vlasatá (Squacco Heron): 3 ex. Armash fish ponds (A)

  21. Volavka stříbřitá (Little Egret): hojné Armash fish ponds (A)

  22. Volavka červená (Purple Heron): cca 10 ex. Armash fish ponds (A)

  23. Čáp bílý (White Stork): několik ex. Armash fish ponds (A), běžný Javakheti (G)

  24. Ibis hnědý (Glossy Ibis): cca 20 ex. Armash fish ponds (A)

  25. Orlosup bradatý (Lammergeier): několik ex. v okolí Stepancmindy (G), 2 ex. Mt. Aragats (A)

  26. Sup bělohlavý (Griffon Vulture): několik ex. v okolí Stepancminda (G), 1 ex. Vedi 2 (A)

  27. Sup hnědý (Black Vulture): 1 ex. Vedi 2 (A)

  28. Sup mrchožravý (Egyptian Vulture): 1ex. Vedi 1 (A)

  29. Orel skalní (Golden Eagle): 1 ex. Stepancminda (G), 1 ex. Dilijan (A)

  30. Orel křiklavý (Lesser Spotted Eagle): 1 ex. Yeghvard (A)

  31. Orel nejmenší (Booted Eagle): 1 ex. cesta Dilijan – Sevan (A)

  32. Luňák hnědý (Black Kite): 4 ex. Stepancminda (G)

  33. Káně lesní ruská (Steppe Buzzard): běžná (G, A)

  34. Káně bělochvostá (Long-legged Buzzard): běžná (A)

  35. Včelojed lesní (Honey Buzzard): 1 ex Saberze camp (G), 22 ex. Ararat (A), 1 ex. Armash fish ponds (A), 1 ex. Mt. Aragats (A)

  36. Orlík krátkoprstý (Short-toed Eagle): 1 ex. Mt. Aragats (A)

  37. Krahujec obecný (Sparrowhawk): 1 ex. Stepanicminda (G)

  38. Jestřáb lesní (Goshawk): 1 ex. cesta Dilijan – Sevan (A)

  39. Poštolka obecná (Kestrel): běžná (G, A)

  40. Sokol stěhovavý (Peregrine Falcon): 1 ex. Jerevan (A)

  41. Lyska černá (Coot): hojná Armash fish ponds (A), běžná Lake Madatapa (G)

  42. Slípka zelenonohá (Common Moorhen): ojediněle Armash fish ponds (A)

  43. Pisila čáponohá (Black-winged Stilt): cca 20 ex. Armash fish ponds (A)

  44. Kulík říční (Little Ringed Plover): 1 ex. Vedi 1 (A)

  45. Čejka chocholatá (Lapwing): několik ex. Armash fish ponds (A)

  46. Keptuška běloocasá (White-tailed Lapwing): 8 ex. Armash fish ponds (A)

  47. Jespák bojovný (Ruff): 3 ex. Armash fish ponds (A)

  48. Jespák malý (Little Stint): 1 ex. Armash fish ponds (A)

  49. Vodouš rudonohý (Common Redshank): 6 ex. Armash fish ponds (A)

  50. Vodouš bahenní (Wood Sandpiper): hojní Armash fish ponds (A)

  51. Pisík obecný (Common Sandpiper): 5 ex. Armash fish ponds (A)

  52. Racek tenkozobý (Slender-billed Gull): cca 10 ex. Armash fish ponds (A)

  53. Racek arménský (Armenian Gull): hojný Sevan (A), běžný Armash fish ponds (A), stovky Lake Madatapa (G)

  54. Racek bělohlavý (Caspian Gull): několik ex. Armash fish ponds (A)

  55. Rybák malý (Little Tern): 2 ex. Armash fish ponds (A)

  56. Rybák bělokřídlý (White-winged Tern): hojný Armash fish ponds (A)

  57. Holub doupňák (Stock Dove): 1 ex. Vedi 2 (A)

  58. Kukačka obecná (Common Cuckoo): několik ex. v okolí Stepancmindy (G), několik ex. Armash fish ponds (A)

  59. Sýček obecný (Little Owl): 1 ex. Yeghvard (A), 1 ex. Armash fish ponds (A)

  60. Lelek lesní (Nightjar): 1 ex. Vedi 2 (A)

  61. Rorýs obecný (Common Swift): běžný (A, G)

  62. Rorýs velký (Alpine Swift): 5 ex. Stepancminda (G)

  63. Dudek chocholatý (Hoopoe): běžný Arménie

  64. Ledňáček říční (Kingfisher): 1 ex. Armash fish ponds (A)

  65. Vlha pestrá (European Bee-eater): běžná Arménie

  66. Vlha modrolící (Blue-cheeked Bee-eater): 15 ex. Armash fish ponds (A)

  67. Mandelík hajní (European Roller): několik ex. Yeghvard (A), několik ex. Vedi (A)

  68. Strakapoud velký (Great Spotted Woodpecker): 1 ex. Dilijan (A)

  69. Strakapoud prostřední (Middle Spotted Woodpecker): 1 ex. Dilijan (A)

  70. Strakapoud jižní (Syrian Woodpecker): 1 ex. Vedi 2 (A)

  71. Datel černý (Black Woodpecker): 1 ex. Didgori (G)

  72. Skřivan polní (Common Skylark): několik ex. Mt. Aragats (A)

  73. Chocholouš obecný (Crested Lark): hojný (A)

  74. Skřivan lesní (Woodlark): 2 ex. Didgori (G), několik ex. Mt. Aragats (A)

  75. Skřivánek krátkoprstý (Short-toed Lark): 2 ex. Ooranots 2 (A)

  76. Kalandra dvouskvrnná (Bimaculated Lark): pár Ooranots 2 (A)

  77. Skřivan ouškatý ssp. penicillata (Horned Lark): desítky ex. Mt. Aragats (A)

  78. Břehule skalní (Crag Martin): několik ex. v okolí Stepancmindy (G), několik ex. Vedi (A(

  79. Vlaštovka obecná (Barn Swallow): několik ex. Vedi a Armash fish ponds (A)

  80. Linduška úhorní (Tawny Pipit): 1 ex. Mt. Aragats (A)

  81. Linduška horská (Water Pipit): hojná v okolí Stepancmindy (G), hojná Mt. Aragats (A)

  82. Linduška lesní (Tree pipit): několik ex. v okolí Stepancmindy (G), několik ex. Mt. Aragats (A)

  83. Konipas bílý (White Wagtail): běžný (A, G)

  84. Konipas horský (Grey Wagtail): 1 ex. Stepancminda (G)

  85. Konipas luční (Yellow Wagtail): 1 ex. ssp. feldeg Armash fish ponds (A)

  86. Skorec vodní (Dipper): 1 ex. Stepancminda (G)

  87. Pěvuška modrá (Dunnock): několik ex. v okolí Stepancmindy (G)

  88. Červenka obecná (Robin): 1 ex. Dilijan (A)

  89. Pěvuška podhorní (Alpine Accentor): víc než 10 ex. Saberze camp (G), několik ex. Mt. Aragats (A)

  90. Pěvuška skalní (Radde's Accentor): 2 M Mt. Aragats (A)

  91. Slavík obecný (Nightingale): 1 ex. Kharberd (A)

  92. Pěvec ryšavý (Rufous Bush Robin): běžný Vedi, Ooranats (A)

  93. Iranie bělohrdlá (White-throated Robin): 1M 1F Mt. Aragats (A), 3 ex. Ooranots 2

  94. Rehek zahradní (Common Redstart): 1 M Dilijan

  95. Rehek domácí (Black Redstart): ssp. ochruros - několik ex. v okolí Stepancmindy (G), 1 ex. Mt. Aragats (A)

  96. Rehek bělokřídlý (Güldenstädt s Redstart) 6. 5. - 2M Sabertze camp, 7. 5. - 1 pár Saberze camp (G)

  97. Bělořit šedý (Northern Wheatear): běžný v okolí Stepancmindy (G), běžný Mt. Aragats (A)

  98. Bělořit plavý (Isabelline Wheatear): běžný Vedi a Ooranots (A)

  99. Bělořit okrový (Black-eared Wheatear): několik ex. Vedi, Ooranots (A)

  100. Bělořit skalní (Finch's Wheatear): několik ex. Vedi, Ooranots (A)

  101. Bramborníček hnědý (Whinchat): 2 M Stepancminda (G)

  102. Drozd brávník (Mistle Thrush): několik ex. v okolí Stepancmindy (G)

  103. Kos černý (Blackbird): běžný (G, A)

  104. Kos horský (Ring Ouzel): hojný v okolí Stepancmindy (G), několik ex. Mt. Aragats (A)

  105. Skalník zpěvný (Rock Thrush): 1M Ione Natlismcemeli (G), 3M Stepancminda (G), několik ex. Mt. Aragats (A)

  106. Skalník modrý (Blue Rock Thrus): pár. Vedi 1 (A)

  107. Pěnice hnědokřídlá (Common Whitethroat): 1 ex. Vedi 1, 1 ex. Vedi 2 (A)

  108. Pěnice vlašská (Barred Warbler): 1M Vedi 2 (A)

  109. Pěnice pokřovní (Lesser Whitethroat): 1 ex. Gveleti (G)

  110. Pěnice černolící (Menetries's Warbler): cca 5 ex. Armash fish ponds (A)

  111. Rákosník obecný (Reed Warbler): běžný Armash fish ponds (A)

  112. Rákosník plavý (Paddyfield Warbler): cca 5 ex. Armash fish ponds (A)

  113. Rákosník velký (Great Reed Warbler): několik ex. Armash fish ponds (A)

  114. Cetie jižní (Cetti s Warbler): 1 ex. Vedi (A), několik ex. Armash Fish Ponds (A)

  115. Sedmihlásek pustinný (Upcher's Warbler): 1M Vedi 2 (A)

  116. Budníček větší (Wilow Warbler): 1 ex. Ooranots 2 (A)

  117. Budníček kavkazský (Caucasian Chiffchaff): hojný v okolí Stepancmindy (G)

  118. Budníček žlutavý (Green Warbler): několik ex. Didgori (G), hojný - Dilijan(A)

  119. Střízlík obecný (Wren): běžný

  120. Lejsek černokrký (Semicollared Flycatcher): pár Dilijan (A)

  121. Lejsek malý (Red-breasted Flycatcher): 2 ex. Dilijan (A)

  122. Lejsek šedý (Spotted Flycatcher): 1 ex. Vedi 1 (A), 2 ex. Lake Madatapa (G)

  123. Sýkora koňadra (Great Tit): několik ex. v okolí Stepancmindy (G), několik ex Didgori (G)

  124. Sýkora uhelníček (Coal Tit) : 1 ex. Stepancminda (G), 1 ex. Didgori (G)

  125. Mlynařík dlouhoocasý (Long-tailed Tit): 1 ex. Stepancminda (G)

  126. Sýkořice vousatá (Bearded Reedling): několik ex. Armash fish ponds (A)

  127. Brhlík lesní (Eurasian Nuthatch): 1 ex. Dilijan (A)

  128. Brhlík turecký (Krüper's Nuthatch): 1 ex. Didgori (G)

  129. Brhlík dlouhozobý (Eastern Rock Nuthatch): 4 páry Vedi 1, 1 pár Vedi 2 (A)

  130. Zedníček skalní (Wallcreeper): 1ex. Ione Natlismcemeli (G), 1 ex. Saberze camp (G)

  131. Ťuhýk menší (Lesser Grey Shrike): běžný Arménie (A)

  132. Ťuhýk obecný (Red-backed Shrike): běžný (G, A)

  133. Ťuhýk rudohlavý (Woodchat Shrike): 1M Vedi 2 (A), 1 ex. Ooranots 2 (A)

  134. Ťuhýk šedý (Great Grey Shrike): 1 ex. Dilijan (A)

  135. Sojka obecná ssp. krynicki (Jay): 3 ex. Stepancminda (G)

  136. Straka obecná (Common Magpie): několik ex. Vedi 1 (A)

  137. Krkavec velký (Raven): běžný (G, A)

  138. Havran (Rook): Armash fish ponds (A)

  139. Kavče červenozobé (Red-billed Chough): 80 ex. Stepancminda (G)

  140. Kavka (Jackdaw): několik ex. Vedi 1 a Armash fish ponds (A)

  141. Vrána obecná šedá (Hooded Crow): několik ex. Vedi 1 (A), Armash fish ponds (A)

  142. Špaček obecný (Starling): běžný (G, A)

  143. Špaček růžový (Rose-coloured Starling): 1300 ex. Ararat (A), 200 ex. Kharberd (A)

  144. Vrabec domácí (House Sparrow): běžný (G, A)

  145. Vrabec polní (Tree Sparrow): běžný Armash fish ponds (A), několik ex. Vedi 1 (A)

  146. Vrabec skalní (Rock Sparrow): několik ex. Vedi (A)

  147. Pěnkavák sněžný (White-winged Snowfinch): 1M Saberze camp (G), 2 ex. Mt. Aragats (A)

  148. Pěnkava obecná (Common Chaffinch): několik ex. v okolí Stepancmindy (G), několik ex. Dilijan (A)

  149. Konopka obecná (Linnet): několik ex. Vedi (A)

  150. Konopka žlutozobá ssp. brevirostris (Twite): 4 ex. Stepancminda (G), 1 ex. Mt. Aragats (A)

  151. Stehlík obecný (Goldfinch): běžný (G, A)

  152. Zvonohlík královský (Red-fronted Serin): běžný v okolí Stepancmindy (G)

  153. Zvonek zelený (Greenfich): 1 ex. Dilijan (A)

  154. Dlask tlustozobý (Hawfinch): 1 ex. Dilijan (A)

  155. Hýl obecný (Bullfinch): 1M Stepancminda (G)

  156. Hýl rudý (Common Rosefinch): několik ex. v okolí Stepancmindy (G), několik ex. Dilijan (G)

  157. Hýl velký (Great Rosefinch): 4M, 3F Arsha pass (G), 25 ex. Sabertze camp (G)

  158. Hýl pustinný (Desert Finch): 2 M Vedi (A)

  159. Strnad černohlavý (Black-headed Bunting): běžný Yeghvard (A), běžný Vedi a Ooranots (A)

  160. Strnad zahradní (Ortolan Bunting): 1 ex. Stepancminda (G), 1 ex. Vedi 1(A)

  161. Strnad pustinný (Grey-necked Bunting): do 5M Vedi 2 (A)

  162. Strnad luční (Corn Bunting): běžný Didgori (G), běžný Yeghvard (A), běžný Vedi a Ooranots (A)

  163. Strnad viničný (Rock Bunting): 2 ex. Mt. Aragats (A)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jen přihlášení mohou komentovat