Budníček zelený patří bezesporu mezi naše nejvzácnější pěvce. Poprvé byl u nás pozorován 19.-22.5.1963 u Polné na Českomoravské vrchovině a teprve od roku 1978 je jeho výskyt pravidelnější, ale ne každoroční. Česká republika spolu se Slovenskem leží na jihozápadním okraji evropského hnízdního areálu, a proto počty protahujících i hnízdících ptáků rok od roku kolísají.

 Budníček zelený hnízdí od severního Německa, Polska, Pobaltí a jižního Finska přes Rusko směrem na východ až po západní Sibiř, ve Střední Asii a v Číně. V Evropě kromě už zmíněných států ojediněle zahnízdil v Dánsku a Norsku. Zimoviště budníčka zeleného se nacházejí v Indii, na Srí-Lance a na východ zimuje až po Barmu, Thajsko a Laos. V mimohnízdní době byl zjištěn mimo jiné také ve Španělsku, Francii a Velké Británii, na tahu v Izraeli, Arábii, Iránu, Japonsku a Taiwanu.

V České republice byl budníček zelený pozorován zejména v severních částech území, v Moravskoslezských Beskydech, Jeseníkách, Králickém Sněžníku, Orlických horách a pravidelněji v Krkonoších. Ojedinělá pozorování jsou známa i ze Šumavy, Krušných hor, Děčínska a dokonce i z měst (Kroměříž, Přelouč). V době tahu se vzácně vyskytuje v nížinách (260 mn.m.) a častěji na horách až po horní hranici lesa (1 350 mn.m.). V Krkonoších bylo zaznamenáno v letech 1987-2007 celkem 78 zpív. M mezi470 mn.m. (Jablonec n.J.) až po horní hranici lesa v 1 300 m n.m., nejčastěji mezi 860 –1 100 mn.m. Časově je výskyt budníčka zeleného v Krkonoších ohraničen daty 18.5. – 16.7. Časnějších záznamů z našeho území není mnoho, např. 10.5.1986 (Kroměříž) a zcela mimořádně brzy 15.4.2002 (Boubín, Šumava).

Rok 2012 byl zřejmě na pozorování budníčka zeleného velmi vhodný, možná i rekordní. Z Krkonoš je mi znám výskyt min. 14 ex., z toho je 13 zpívajících samců. Budníčci byli zjištěni po celých Krkonoších od 470 mn.m. (opět Jablonec n.J. až po horní hranici lesa (jihozápadní svah Sněžky). V Mumlavském dole u Harrachova jsem s přáteli 3.6. pozoroval intenzivně zpívajícího samce a na stejném místě se 15.6. zdržoval pravděpodobně pár (krátký zpěv samce, vábení 2 jedinců). Mimo Krkonoše další 3 zpívající samci byli pozorováni v Jizerských horách v okolí horské obce Jizerka a 1 M zpíval u Božího Daru v Krušných horách. Zpívající samci byli letos pozorování podle databáze www.avif.birds.cz v časově úzkém rozpětí mezi 30.5. – 23.6., ale je mi znám i časnější nezveřejněný výskyt z Krkonoš.

Pro birdwatchera tedy vyvstává zásadní otázka, kdy a kde může budníčka zeleného u nás pozorovat. S velkou pravděpodobností je to možné v Krkonoších v údolí Bílého Labe mezi Dívčími lávkami a horní hranicí lesa směrem na Luční boudu a v Mumlavském dole mezi Mumlavským vodopádem a Krakonošovou snídaní. Doba pravděpodobného pozorování je zúžená pouze na měsíc červen a nejlépe v dopoledních hodinách. Budníček zelený je nenápadný pták zpívající obvykle vysoko na vrcholu smrku, kterého nelze bez předchozí znalosti zpěvu objevit. Dalším nepříjemným faktem je, že na obou uvedených lokalitách podél turistické cesty teče rychle tekoucí horská říčka, která snižuje slyšitelnost zpívajícího samce. Přesto je pro připraveného birwatchera jistá šance ve vhodný rok a čas si budníčka zeleného připsat do birdlistu. A tím vhodným rokem je nebo už vlastně byl rok 2012.

Literatura:

Flousek J. & Šálek E. M. 2007: Hnízdění a výskyt budníčka zeleného (Phylloscopus trochiloides) v Krkonoších. Sylvia 43: 154-164

www.avif.birds.cz

jasso8x

Jen přihlášení mohou komentovat