Racek polární hnízdí v Severní Kanadě a v Grónsku a jen velmi vzácně se objevují jednotlivý ptáci u mořského pobřeží v severozápadní Evropě. V České republice byl pozorován pouze dvakrát. V těchto dnech se jeden zdržuje ve Slezsku.

Racek polární (Larus glaucoides) je menší než racek bělohlavý, má rozpětí křídel 125 až 135 cm. Na rozdíl od ostatních racků je velmi světlý a má křídla zcela bílá. Což je nejlépe vidět v letu, nebo když sedí na zemi nebo ledě.
V České republice byl zjištěn poprvé v loňském roce. Od 22. února do 4. března 2012 se zdržoval v severozápadních Čechách na Chomutovsku u obce Kyjice u Jirkova. V té době se tam sjížděli desítky ornitologů a pozorovatelů ptáků, aby poprvé v životě uviděli racka, který nebyl v České republice dosud zjištěn. Šlo o první doložený výskyt tohoto arktického druhu u nás.

Druhého výskytu racka polárního v ČR se dočkali ornitologové v těchto dnech. V Ostravě – Přívozu u řeky Ostravice jej 28. ledna objevili místní ornitologové mezi zimujícími racky bělohlavými. Od toho dne po něm usilovně pátrají pozorovatelé ptáků jak u nás, tak v Polsku. Pravděpodobně stejného ptáka totiž již pozorovali i polští ornitologové nedaleko odtud v Polsku u Gliwic.

Nezbývá než s napětím očekávat, zda se ornitologům podaří opět nalézt racka polárního u nás nebo za hranicí v Polsku.

Foto: Dušan Boucný www.birdphoto.cz

alt

Jiří Šafránek