Jedná se o severoamerický druh, který byl v Evropě introdukován. Jedná se především o Velkou Británii, kde byla poprvé vypuštěna v roce 1953 a v roce 1960 zde poprvé zahnízdila. V roce 1991 zde ve volné přírodě hnízdilo již 570 párů. Pravidelně hnízdí také v Irsku, Nizozemsku (od roku 1977), Francii (od roku 1988), Belgii (od roku 1991) a na Islandu, kde žije tažná populace 10-15 ptáků.

V České republice byla zatím pozorována celkem 6x. Poprvé to bylo 19.9.1998 1 ad. M v Tovačově (Doupal), další pozorování jsou z 14.3.1999 1 ad. M Záhlinice (Polčák), 2.3.2007 1 ad. F Novomlýnské nádrže (Chytil aj.), 7.- 8.5.2007 1M 2K Vavřinec (Kavka), 16.- 18.6.2007 1M Chleby (Vondráček) a 11.5.2010 1M Klenov (Musil). 

kachnice kaštanová