Je čtvrtek 6. února 2014 odpoledne. Jedu z pracovní cesty v  Mladé Boleslavi a volá mi můj kamarád Luboš Vaněk, že má pro mě obrovský špek. „V Třebestovicích je sovice krahujová!“ hlásí mi. Neváhám a místo domů do Poděbrad jedu okamžitě tam. Do vesnice, která je vzdálena asi 12 km od mého bydliště, přijíždím asi v 16,30. Chvíli jezdím po vsi a hledám, volám Lubošovi a najednou ji vidím. Sedí na drátech asi 300 metrů ode mě. Popojíždím blíž k ní na louku za vsí. Je to ona. Sovice krahujová.

Už jsem ji viděl, ale v České republice je to poprvé. Sedí na drátech a já se k ní pomalu blížím. Asi moc nezná lidi, protože mě nechá dojít až těsně pod dráty. Nemám s sebou foťák, pouze mobil. Pořizuji fotodokumentaci mobilem, ale vím, že to není ono. Sovice je rozmazaná. Najednou sovice rychle slétne dolů na trávník a snaží se něco ulovit. Vrátí se zpět, ale vzápětí odletí na nivelační sloupek. Zde ji opět fotím mobilem. Pták není ostrý, ale že je to sovice krahujová, lze z fotografie poznat. V pozadí pěkně vyniká kostelík v Sadské. Nádherný zážitek. Sovice krahujová je pták severské tajgy, který při nedostatku potravy zalétá dále na jih. Faunistická komise v ČR eviduje 3 záznamy tohoto ptáka, naposledy v r. 2010 v Krkonoších, ale pravděpodobně je naprostá většina zatoulanců u nás přehlížena.

Sovice krahujová v krajině středního Polabí 6. 2. 2014 (foto: Zdeněk Souček)

Sovice krahujová v krajině strředního Polabí 6. 2. 2014 (foto: Zdeněk Souček) 

Luboš píše hlášení na Birds.cz, ale výskyt utajuje, protože to slíbil panu Novému, který ho na něj upozornil. Luboš je poctivec, proto slib drží, i když já ho přesvědčuji, že to je zbytečné a nemělo by se to tajit. Ale slib je slib, to se nedá nic dělat. Musím to respektovat. Jsem rozhodnutý, že hned další den ho požádám, zda by se sovice nemohla prozradit ještě některým dalším birdwatcherům.

   Druhý den odpoledne se na lokalitu vracím, ale sovici jsem nenašel. Další den v sobotu 8. února jsem tam jel s Lubošem hned ráno po rozednění. Projeli jsme celou vesnici, ale sovice nikde. Nevíme, proč jsme ji neobjevili, ale věříme, že ji zde ještě potkáme. Mezi tím Jan Studecký, kterému jsem informaci a o výskytu sovice s Lubošovým souhlasem zavolal, protože by byla škoda, kdyby tento mladý a nadějný pozorovatel, který bydlí v sousední obci, o tomto výskytu nevěděl, zjišťuje, že jeden z místních obyvatel zde sovici pozoruje již od prosince. To je zajímavá informace, neboť se zmiňuje o dlouhodobém výskytu na opačném konci obce, než tomu bylo včera. A tak ten den odpoledne do těchto končin odjíždí Luboš a zanedlouho mi hlásí, že tam sovici spatřil. Je to dobré, ještě neodlétla. Věřím tomu, že situace se určitě vyvine tak, že si ji v příštím týdnu budou moci prohlédnout i jiní zájemci.

Asi za dvě hodiny mi ovšem volá Honza, že sovici už konečně našel, ale pro změnu zase na druhém konci Třebestovic. Tam, kde jsme ji předevčírem pozorovali poprvé. Má radost a popisuje mi, jak je sovice neposedný pták a jak mu předvádí jeden lov za druhým. Jsem rád, že vše je tak, jak má být. Těším se, jak si do Třebestovic zítra zajedu konečně pořídit nějaké pořádné fotografie.

Sovice v Třebestovicích 8. 2. 2014 (foto: Jan Studecký)  

Sovice krahujová v Třebestovicích 8. 2. 2014 (foto: Jan Studecký) 

Zanedlouho mi opět zvoní telefon a opět volá Honza. Že prý sovici přejelo auto, když startovala od krajnice s ulovenou myší. Nejprve si myslím, že si dělá legraci. Zároveň ale začínám chápat, že dlouhá pouť tohoto zbloudilého ptáka definitivně skončila. Nedokázal uniknout z dosahu jedoucího automobilu, který ho překvapil, protože na něj ze své domoviny asi nebyl moc zvyklý. Za tento smutný konec nelze nikoho vinit. Takto u nás skončí mnoho ptáků, jenže u toho většinou nikdo není. Třista metrů od místa nehody je dálnice z Prahy do Hradce Králové. Kdyby sovice neskončila svůj život zde na pokraji obce, určitě by se časem dostala až na dálnici, kde by její konec byl nevyhnutelný. 

                                                                                                    Zdeněk Souček

 

 Odkaz na video Jana Studeckého

 Další video J. Studeckého z Třebestovic

 

Jen přihlášení mohou komentovat