IMG 0256 hlavaOrel kamčatský neboli východní je jedním z největších dravců světa a svým výskytem na Přerovsku překvapil členy Moravského ornitologického spolku. Pozorovali jej v sobotu 20. 2. 2016 v polích u obce Želatovice na východ od Přerova. Vzhledem k tomu, že tento druh nežije v Evropě, tak předpokládají, že orel unikl ze zoo nebo nějakému sokolníkovi.

 

Orel kamčatský má rozpětí od 2 do 2,5 metru a váží od 5 do 9 kg. Samice jsou větší než samci. Mládí ptáci jsou převážně černohnědí s ocasem, který postupně bělá v souvislosti s dospíváním. Jsou velmi podobní orlu mořskému, na rozdíl od něj mají výrazně žlutý zobák. Dospělí ptáci mají výrazné bílé zbarvení ocasu, nohou i v křídlech.

IMG 0256 750

Přerovští ornitologové pozorovali mladého ptáka, který vypadal jako mladý orel mořský, ale díky dobré fotodokumentaci jej podle zobáku určili jako orla kamčatského. To následně potvrdili i další odborníci a specialisti na dravce. Na Moravě jde o první pozorování tohoto druhu a v ČR o druhý výskyt. V roce 2015 byl orel kamčatský zjištěn v jižních Čechách.

IMG 0255 740

Orel kamčatský žije v Rusku a v Japonsku. Jeho domovem je Kamčatský poloostrov, pobřeží Ochotského moře a Kurilské ostrovy. U nás se chová v pěti zoologických zahradách a je v držení u několika sokolníků. Ornitologové proto předpokládají, že někomu z nich uletěl. Pokud jej někde uvidíte, tak jej pokud možno vyfoťte a dejte vědět Moravskému ornitologickému spolku do Přerova na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. .

Foto: Jarmila Kačírková