P2340128 pozorovatelna OK logo

Pokud pojedete za ptáky na Opavsko, tak se nezapomeňte zastavit na Kozmických ptačích loukách u obce Kozmice. Zcela běžné louky se zde postupně se mění z „pole na trávu“ na výjimečnou ornitologickou lokalitu.

Skupina podnikatelů - milovníků přírody postupně skupuje pozemky a na nich realizuje záměr, který nemá u nás obdoby. Na loukách se objevily tůně různé hloubky, potok opět meandruje, vznikají mokřady, štěrkové břehy i ostrůvek pro rybáky.

P2340140 louky OK

Obr. 2. Pohled z pozorovatelny na centrální vodní plochu s ostrůvkem.

Pro návštěvníky je připravena dvoupatrová pozorovatelna, z níž se dá přehlédnout celá lokalita. Je vysoká 7,5 m a byla zpřístupněna 20. srpna 2015. Návštěvníci z ní uvidí vše, aniž by vstoupili a rušili vyskytující se zde druhy ptáků. Uvnitř pozorovatelny jsou velmi pěkné informační tabule. Přístupová cesta k pozorovatelně je opatřena z obou stran vodním příkopem, který neumožní ani neukázněnému návštěvníku vstoupit tam, kde není vítán. Skvělé opatření.

Jedinou nevýhodou pozorovatelny jsou příliš příkré schody, které mohou dělat problém starším lidem a to hlavně při sestupu dolů. Celkový pohled na nově tvořenou lokalitu narušuje pouze vyvýšená konstrukce s ohrádkou pro hnízdění rybáků, kterou osadili rackové chechtaví. Na štěrkovém dně ohrádky při naší návštěvě pobíhali dva letošní mladí rackové chechtaví. Je otázkou, zda jde o vhodný způsob podpory pro hnízdění rybáků (racků) na této lokalitě, ale to ukáže čas.

P2340151 ostruvek

Obr. 3. Umělý plovoucí ostrůvek obsadili rackové chechtaví.

Centrální tůň s ostrůvkem by se mohla stát zcela přirozeným hnízdištěm rybáků nebo racků i bez konstrukce s ohrádkou, pokud tam nebude docházet k noční predaci savci. Velmi pěkným zpestřením naší návštěvy bylo pozorování čtyř mláďat hranostaje, která si hrála na kmenech položených přes potok.

Z bahňáků na Kozmických loukách již hnízdí kulíci říční a čejky chocholaté, ale různě hluboké tůně mohou v budoucnu přilákat i vodouše rudonohé nebo břehouše černoocasé, kteří zde údajně hnízdili do roku 2000.

Nad střechou pozorovatelny je připravena podložka pro hnízdo čápů. Je moc pěkná, ale pokud tam čápi zahnízdí, tak na ně návštěvníci pozorovatelny neuvidí. Měla by být umístěna spíše na dohled od pozorovatelny, aby se návštěvníci mohli věnovat pozorováním hnízdících čápů.

P2340125 pozorovatelna OK

Obr. 4. Velmi pěkná dvoupatrová ptačí pozorovatelna.

Na hladině jedné tůně se již proháněly potápky malé a dva letošní mladí hoholi, což bylo asi největší ornitologické překvapení. Na jaře zde pozoroval Jaroslav Vlach dokonce i samici morčáka velkého s mláďaty. Oba tyto druhy využily rozvěšené budky k vyvedení mláďat. Na tak malé a výhradně luční lokalitě bych to nikdy nečekal.

Naopak jsme čekali, že uvidíme nebo uslyšíme některého z chřástalů, ale neměli jsme štěstí. Pro chřástali to musí být úplný mokřadní ráj. Lokalita bude určitě velmi lákavá i pro bahňáky na podzimní a jarním tahu. Zastavte se tam také, když pojedete kolem.

Kozmické louky najdete mezi obcemi Kozmice a Jilešovice. Zaparkujte u silnice v místě, kde se kříží s cyklotrasou č 6128 a k pozorovatelně dojdete pěšky asi 600 m po luční cestě. Parkoviště zde zatím nenajdete. Kozmická ptačí pozorovatelna stojí na GPS: 49.9033222N, 18.1360383E.

Kozmicke louky mapa turist Ko

Obr. 5. Turistická mapa s vyznačenou polohou ptačí pozorovatelny na Kozmických loukách.

Z informačních materiálů jsem se dozvěděl, že projekt „Kozmické ptačí louky – obnovená příroda“ započal vykoupením 13 ha luk a dnes mají vykoupeno již 26 ha pozemků. Centrální vodní plocha má 1 ha a k vyhloubení všech vodních ploch, tůní, obnovených meandrů a propadlin bylo nutné odvézt 24 tisíc m2 zeminy. Jak vypadala realizace projektu v listopadu 2014, se můžete podívat z ptačí perspektivy na videu: https://youtu.be/_uTp7YhG17w .

A nyní můžete vyrazit na Kozmické ptačí louky, také se tam opět rád podívám.

Jen přihlášení mohou komentovat