Ti starší si pamatují tradici výstav, na kterých se pečlivě evidovala návštěvnost a když se objevil stotisící nebo ještě jubilejnější návštěvník, byl odveden stranou, byla mu položena standardní řada otázek, byl vyfotografován a někdy i nafilmován a nakonec odměněn nějakým hodnotným darem. Pak se ještě podepsal do návštěvní knihy a počítalo se dál. Dneska je jiná doba i jiné způsoby představení exponátů. Jedním z fonoménů doby je prezentace videí na YouTube. Svůj videokanál si zřídil i Moravský ornitologický spolek - pobočka České společnosti ornitologické (MOS). Na přelomu roku se na něm objevil navždy neznámý stotisící návštěvník, což je dobrý důvod ke krátkému zamyšlení.

 Videokanál MOSu naleznete na: https://www.youtube.com/user/MOS1932/videos.

videokanal01

 

První video bylo vloženo 30. 12. 2011. V době napsání tohoto příspěvku jich tam bylo již 323. Většina videí byla pořízena v České republice, ale nalezneme zde i videa pořízena v Anglii, Nizozemsku, Francii, Švédsku... Naprostá většina videí zachycuje různé druhy ptáků, a to od těch nejběžnějších v různých situacích až po unikátní zálety velmi vzácných druhů, včetně prvovýskytů některých druhů na našem území. Dokumentován je i výskyt hmyzu, především motýlů a na videích nalezneme i některé obojživelníky a savce. Několik videí zachycuje různé významné akce, jako například výstavu k 80. výročí založení MOSu,  významnou celosvětovou akci Britský veletrh pro pozorovatele ptactva (British Birdwatching Fair) nebo návštěvu zástupců MOSu v partnerkém městě Přerova, Cuijku v Nizozemsku.   Videokanál byl koncipován tak, aby mohl plnit více funkcí najednou. Představuje rozsáhlou a stále obohacovanou databázi živočichů, především ptactva. Ta může sloužit jak pro výuku na různých stupních škol, včetně škol vysokých, tak i pro amatérskou veřejnost, které umožňuje určení ptáků, se kterými se setkávají v zahradách nebo na krmítku. Videokanál je rovněž dokladovou databází výskytu nebo záletů vzácných druhů a je rovněž využíván pro vědecké účely. Důsledně dodržovanou zásadou pro umísťovaná videa proto je, že u jednotlivých druhů je mimo českého, vědeckého a anglického názvu druhu uvedena také lokalita a datum, kdy bylo video natočeno.

Odkazy na videa jsou také součástí tiskových zpráv MOSu a následně je pro zpravodajství využívají nejen internetové servery, ale také televizní stanice.

Informaci o videokanálu přinesl mimo jiné i proslulý časopis Birdwatching Magazine v Mekce pozorovatelů ptactva ve Velké Británii.

videokanal02

 

O možnost využití některých videí požádali pro svůj projekt mapující evropské zatoulance i ornitologové z Havaje. Videa byla použita i ve Španělska, Rumunsku a řadě dalších zemí. Odkazy jsou využívány i u známého projektu Českého rozhlasu Hlas pro tento den.

O tom, že je videokanál MOSu celosvětově známý,svědčí i statistika návštěvnosti podle zemí. Těch bylo zatím zaznamenáno 124 ze všech obývaných kontinentů: Evropa 42, Asie 40, Afrika 15, Amerika 25 a Austrálie 2. Je zřejmé, že o budoucnost videokanálu nemusíme mít obavy. Roste jak počet přispěvatelů, tak i diváků. Co více si přát?

videokanal03

 

Pro ty, kteří se zajímají o rarity, pár odkazů na vzácné druhy:

Zedníček skalní                                http://youtu.be/74LeMKHHTIg

Chaluha pomořanská                       http://youtu.be/S63V8Yd-2PE

Lyskonoh úzkozobý                          http://youtu.be/nNHfpofUK2Q

Lyskonoh ploskozobý                       http://youtu.be/JsnM1MHZEsk, http://youtu.be/sueTFSUO4NM, 

                                                                      http://youtu.be/MfgV_XZLGUA

Potáplice lední                                http://youtu.be/FJk630CIjFg

Potáplice žlutozobá                         http://youtu.be/aqqUEeC7ve0, http://youtu.be/_hdu5pWjXdk

Potápka žlutorohá                           http://youtu.be/mDM_PzyePO8

Kajka mořská                                 http://youtu.be/jmVuK4XrTr8http://youtu.be/RCc0W_Tj-hMhttp://youtu.be/bksLlacCxeI

                                                                     http://youtu.be/iwNm2vdfVOohttp://youtu.be/YIv0MEHaODI

Jespák písečný                               http://youtu.be/NOnNWVZoXyE

Jespák skvrnitý                               http://youtu.be/qgXWeCPozH0http://youtu.be/WGok5_QYIPk

Jespák rezavý                                http://youtu.be/pvAlJGEIA3s

Jespáček ploskozobý                       http://youtu.be/3K_SYE4F4qshttp://youtu.be/Eq6HL50zbNA

Racek šedý                                    http://youtu.be/1FCrXM9MMJYhttp://youtu.be/NAxgahDo_Kw

Racek polární                                 http://youtu.be/gO6TWPFZXoQ

Racek tříprstý                                http://youtu.be/dBQt5BLiF90http://youtu.be/2pIl6NJaoM4

Ibis hnědý                                     http://youtu.be/gJL_7DIANkQhttp://youtu.be/5IHovlHL3ychttp://youtu.be/iuvV3801AwE

                                                                    http://youtu.be/uwYRrKh9rZkhttp://youtu.be/Ct2Jxk6iGMA

Pěnice malá                                  http://youtu.be/jdPageZO7Hchttp://youtu.be/PoP52yMjsoY

 

Adolf Goebel,

jednatel Moravského ornitologického spolku a správce videokanálu MOSu

Jen přihlášení mohou komentovat