zednicek scitani palava

Zedníček skalní (Tichodroma muraria) je pravidelným vzácným zimním hostem Pálavy. V posledních zimách dochází k pozorování více zedníčků najednou, a tak nejen nás začaly zajímat přesné počty těchto ptáků zimujících na území Pálavy. V minulosti proběhlo několik sčítání včetně koordinovaného sčítání na třech nejznámějších lokalitách v NPR Děvín. Nikdy však neproběhlo sčítání v jeden čas na všech pálavských lokalitách, kde lze výskyt zedníčka předpokládat. Proto se Správa CHKO Pálava rozhlodla, že takové sčítání zorganizuje.

Výsledky prvního kola, které proběhlo dne 29. 12. 2017, odpovídají pozorováním zveřejňovaným na webu České společnosti ornitologické. Zjištěni byli dva zedníčci přeletující mezi Sirotčím hrádkem a lomem nad Klentnicí, resp. mezi Martinkou a Soutěskou. Nutno však dodat, že jsme neobsadili všechna stanoviště, takže počet dvou zimujících zedníčků nemusí být konečný. Pro obsazení všech námi vytipovaných lokalit je potřeba minimálně 28 pozorovatelů. Proto přivítáme další dobrovolníky, kteří nám pomůžou naplnit tento poněkud ambiciózní plán. Další kola sčítání jsou naplánována na 27. 1. 2018 a 10. 3. 2018. Sčítání probíhá vždy od 10:00 do 12:00 hodin. Pro ty, kteří by chtěli spojit sčítání zedníčků s delším pobytem na území Pálavy, je možno zajistit ubytování (od pátku do neděle). Pro účastníky bez vlastního auta nabízíme po domluvě s koordinátorem sčítání, Ing. Vlastimilem Sajfrtem, možnost rozvozu na jednotlivé lokality včetně svozu do restaurace v Pavlově, kde budou jednotlivá kola sčítání vyhodnocena a zároveň zde bude zajištěno drobné občerstvení pro rozehřátí.

Přihlásit se, případně požádat o bližší organizační informace můžete na následujích kontaktech: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo 602 689 057.

 

Jen přihlášení mohou komentovat