Zkušenosti s digiscopingovou sestavou na binokuláru MeoStar

Začal bych tím, jak jsem si vybíral nový binokulár. Asi nejsem mezi birdwatchery výjimkou - sledování trendů v optice a vyhledávání různých vychytávek provozuji se stejným zápalem jako sledování ptáků samotné. Po nákupu kvalitního stativáku bylo jasné, že můj binokulár Bresser Luchs 10x42 v jeho stínu dlouho neobstojí. Začal jsem sledovat internetové recenze a názory uživatelů a pomalu si dělat názor, co je zrovna na trhu a v jakých cenových relacích. Chtěl jsem zůstat u parametrů 10x42 a začal jsem se orientovat na optiku s označením HD. Rozhodnul jsem se, že Swarvision si koupím až půjdu do důchodu a taky další dalekohledy velké trojky (Swaro, Leica, Zeiss) jsem vyloučil s ohledem na cenu. Poměrně rychle jsem se rozhodnul pro nový Vortex Razor 10x42 HD, hlavně díky vynikajícím zkušenostem se stativákem Vortex Razor. Skvělý poměr cena-výkon sliboval taky binokulár - elegantní tělo, hmotnost 700g, zorné pole 6,9° (!), doživotní záruka a hlavně nadšené recenze. Bohužel, český dovozce optiky Vortex nemá tento binokulár dosud v nabídce a na německém trhu se cena pohybuje kolem 1200 eur, na britském přes 1000 liber. Oficiální dovoz z USA by znamenal k atraktivní americké ceně (1.200 USD) připočíst clo a DPH, navíc v případě opravy… Hned dalším kandidátem byl MeoStar B1 10x42 HD z Přerova. O jeho optických kvalitách jsem neměl pochyb, v různých testech a recenzích si vede velice dobře. Moc se mi líbí recenze Calvina Jonese na Ireland’s Wildlife, která dalekohled vystihuje velice přesně. Po zavedení slevy ve značkové prodejně v Přerově se cena dostala na snesitelných 22.500Kč a tak jsem měl za chvíli přerovského cvalíka doma. První pohled skrze optiku skutečně předčí veškerá očekávání – obraz jako břitva a přesné podání barev, to vše i v lesním šeru nebo za soumraku. Jenom první dojem z celkové ergonomie není úplně příznivý. Proti 600g Bresseru je těch 900g Meopty velký rozdíl. Superširoký popruh, zčásti kompenzující váhu dalekohledu, mi bránil zaklonit hlavu, navíc je opravdu moc dlouhý. Ale vše je o zvyku - vynikající optický výkon za pár dní vyváží veškeré nepohodlí a dnes už se bez té kovadliny na krku cítím celý nesvůj.

Adaptér na iPhone, prodávaný pod názvem MeoPix, mi padnul do oka hned. Dokumentační foto mobilem přes stativák pořizuju docela často – stabilita dalekohledu i velký okulár žádný adaptér de facto nevyžadují. U binokuláru je to pochopitelně jinak, balancovat dalekohledem v jedné ruce a snažit se vyosit mobil s optikou druhou rukou dost dobře nelze. Trochu mě zarazilo, že v nabídce Meopty je pouze adaptér na iPhone 4 a ani po roce existence pětky nemají příslušný výrobek v nabídce. O adaptéru minimálně na konkurenční Samsung nemluvě. Mám iPhone 5, tak jsem se začal pídit. Na dva emaily do Meopty nikdo nereagoval a paní v podnikové prodejně mi oznámila, že žádnou novinku na poli MeoPix nechystají. Je zajímavé, že na amerických stránkách Meopty adaptér pro iPhone 5 je a to dokonce v šesti různých průměrech, takže ho lze použít na mnoho jiných binokulárů i spektivů . Adaptér prodává i firma Cabelas - americký řetězec megaprodejen se vším pro lov, rybaření, kemping atd. Dalekohledy Meopta se v řetězci prodávají pod názvem Euro HD. V jejich eshopu mi ho kamarád koupil a z USA přivezl. Cena včetně poštovného cca 75 USD. Přístup Meopty tak trochu nechápu. Pokud se adaptéry vyrábí v USA, proč nepřivézt bednu do ČR a rozšířit tak nabídku i pro evropské zákazníky?

Balení obsahuje obal na telefon z tvrdého plastu, adaptér k nasazení na očnici dalekohledu a poutko na ruku. Dle obrázků jsem usoudil, že adaptér je s obalem pevně spojený a tak budu muset obaly měnit. Adaptér je ale odnímatelný a tak mám telefon v obalu Cabelas stále. Tvrzený plast sice neochrání telefon před nějakým větším pádem, ale před běžným opotřebením ano.

 

cab adapt

Vnitřní průměr adaptéru se velmi přesně shoduje s vnějším průměrem očnice, takže dokonale nasedne a drží.


bino mobile tb

Po zapnutí funkce fotoaparátu se objeví obraz se silnou vignetací. K jejímu odstranění by bylo nutno použít digitální zoom, lepší je ale zvětšovat a ořezávat až v PC.

 

unedited tb

 Neořezaná fotka orlovce (výřez je na obrázku dole)


U sestavy Meopta – iPhone samozřejmě platí, že čím lepší světelné podmínky, tím lepší kvalita pořízeného snímku. Za jasného, slunečného dne lze pořídit i kvalitní letovku, za večerního šera či deště je to horší. Všechny ukázkové snímky jsou foceny z ruky, upevnění dalekohledu na stativ by jistě pomohlo.

ptaci jasno

Fotky za slunečného počasí

ptaci sero

Fotky za šera (7.10., 18:30)

Při pořizování snímku je nutné, aby byl dalekohled na fotografovaný objekt dobře zaostřen. Ostrost lze kontrolovat pohledem na displej telefonu, ale pro pohybující se objekty raději používám levý okulár jako hledáček. Aby byl fotografovaný objekt uprostřed snímku, je třeba mít na paměti vzájemné odsazení okulárů a fotografovaný objekt držet při pravém okraji zorného pole „hledáčku“. Asi není třeba zmiňovat, že snímků je třeba udělat co nejvíce a pak vybrat nejlepší.

digiscoping

 

 

Shrnutí

Přednosti celé sestavy vidím hlavně v tom, že je stále k dispozici. Binokulár a mobil mám s sebou při téměř každé vycházce do přírody, jedinou věcí navíc je malé kolečko adaptéru. Snímek můžu okamžitě odeslat emailem nebo MMS, třeba na konferenci Klubu 300 J. Pohledem přes „volný“ okulár pak snadno zaměřím i méně statický objekt, ať je to letící pták, nebo pěvec poskakující v korunách stromů. Kvalita snímků je ucházející za dobrých světelných podmínek, s přibývajícím šerem je to slabší. Sestava v žádném případě nenahrazuje fotoaparát s teleobjektivem, ale jako pomůcka pro zachycení charakteristických znaků a pozdější detailní determinaci u počítače se osvědčuje.

jespak-tb

 

Odkazy

Recenze MeoStar B1 10x42 HD na Ireland’s Wildlife

http://www.irelandswildlife.com/meopta-meostar-b1-10x42-hd-binocular-review/

MeoPix pro iPhone 4 na českých stránkách Meopty

http://www.meoptasportsoptics.com/shop/cz/iscoping-adapter/noronchsohh7/ctgMPcz.html

MeoPix pro iPhone 5 na amerických stránkách Meopty

http://www.meoptasportsoptics.com/shop/us/5-iscoping-adapter/zmxpuqkm4qnl/ctgMPus.html

MeoStar coby Euro HD na stránkách Cabelas

http://www.cabelas.com/product/Cabelas-Instinct-Euro-HD-x-Binoculars/1224087.uts

MeoPix alá Cabelas

http://www.cabelas.com/product/Cabelas-MeoPix-for-iPhone/1608107.uts

 

Jen přihlášení mohou komentovat