Účastníci:

Zbyněk Chromek

Michal Jakubec

Martin Šerek

Michal Šindel

Maroko-společná fotka M

Zdroje informací:

Finding Birds in Morocco: the deserts, Dave Gosney, 2009 (dále Gosney D)

Finding Birds in Morocco: cost and mountains, Dave Gosney, 2011 (dále Gosney CM)

A birdwatchers guide to Morocco, Patrick and Fédora Bergier, 2003

Trip reporty z internetu

Itinerář:

27. 3. – Praha, Milán

28. 3. – Milán, Marrakech, Oukaimeden

29. 3. – přejezd Atlasu přes Tizi-n-Tichka, Ouarzazate

30. 3. – Boumalne du Dades – Tagdilt Track

31. 3. – Tarifalt – Yasmina , Rissani

1. 4. – Tarifalt –Rissani

2. 4. – Goulmina, Imiter

3. 4. – Ouarzazate, Amerzgane

4. 4. – Tamri

5. 4. – Oued Massa

6. 4. – Marakkech, Milán, Praha

Trip report:

Vypracoval: Martin Šerek, Michal Šindel

V následujícím reportu nejsou zapsány všechny pozorované druhy a všichni pozorovaní jedinci. Všechny pozorované druhy jsou v seznamu na konci.

Čtvrtek 27. 3.

Už před polednem přijíždí ke mně domů Martin. Nechává u mne auto a jedeme do Výškovic pro Michala a do Bílovce pro Zbyňka. D1 se opravuje, jsou tam pořád kolony tak raději jedeme přes Hradec Králové a s pořádným předstihem. Do Prahy se dostáváme bez problému, takže pak dlouho čekáme na odlet do Milána v 21:30 (cena zpáteční letenky s velkým zavazadlem do Maroka na osobu – 6600 kč, EasyJet). Noc prospíme na letišti.

Pátek 28. 3.

Ráno v 6:40 odlétáme do Marakéše. Tam nás čeká déšť, zataženo a zdlouhavá administrativní kontrola. Prvním ptákem je rorýs šedohnědý, který má hnízdo na letištní budově. V hale pak zpívají strnadi saharští. Následuje půjčení auta. Zbyněk objednal Dacii Duster a k našemu překvapení dostáváme Dacii Duster (půjčovné a pojištění 18 000 kč, dala se půjčit výrazně levnější auta, tento terénní vůz však byla dobrá volba). Na okraji města se stavujeme na oběd a vyrážíme do Atlasu do lyžařského střediska Oukaimeden. Hned za městem zastavujeme kvůli prvním bulbulům zahradním a strace obecné ssp. mauritanica s modrou lysinou za okem. Původní záměr byl, že pojedeme na Oukaimeden přes Ouriku. Navigace nás, ale vede přes Tahanaoute. Za Tahanaoute za hustnoucího sněžení pozorujeme hojné strnady viničné, pěnkavy obecné ssp. africana., skřivánka krátkoprstého, rehka severoafrického, bělořita černého a kavčata červenozobá (15 ex.).

 strmad vin M

Strnad viničný, foto: Zbyněk Chromek

pěnk m

Pěnkava obecná ssp. africana, foto: Michal Šindel

V Oukaimedenu u nádrže (Gosney CM 30/11) pozorujeme cca 50 vrabců skalních a několik skřivanů ouškatých jak hledají potravu v čerstvě napadaném sněhu. Na kamenech odpočívají další kavčata červenozobá. Dál cestou k prvnímu parkovišti pozorujeme desítky skřivanů ouškatých, kvůli hustému mokrému sněžení však většinou zůstáváme v autě a ven vycházíme jen na krátké výsadky. Na druhém parkovišti pak kromě skřivánků ouškatých nacházíme k naší velké radosti dva páry hýlů růžovokřídlých.

v. skalní s. oušk.

Skřivan ouškatý, vrabci skalní, foto Michal Šindel

hýl růž M

Hýl růžovokřídklý, foto: Michal Šindel

skř ouš M

Skřivan ouškatý, foto: Zbyněk Chromek

Hotel, ve kterém máme zamluvený nocleh je zavřený, volám majiteli a dostává se nám ujištění, že brzy někdo přijede. Jdeme do blízké hospody a dáváme si svařák. Pak kontroluji hotel a nikde nikdo. Venku mezi tím neustále sněží, a protože se začínáme bát jak bychom se ráno dostali dolů, rozhodujeme se sjet ihned.

atl m

Atlas v době našeho odjezdu, foto: Michal Šindel

Brzy sněžit přestává a pozorujeme první dvě káně bělochvosté. Ubytováváme se ve vesnici Oued Zad (hotel LeCogHardi, 350 Dh za 2 lůžkový pokoj se snídaní, 1Dh = 2,8 kč, ceny hotelů zamluvených předem přes booking.com jsou výrazně nižší). V hotelu potkáváme dva birdery z Holandska, kteří svou cestu po Maroku ukončují. Dávají nám pár dobrých tipů a GPS souřadnic.

29. 3. sobota

Snídáme za deště při zpěvu bulbulů a pak vyrážíme znovu do hor. Musíme přejet sedlo Tizi-n-Tichka ve výšce 2260 m. Jak stoupáme déšť se mění ve sníh. U Taddertu zastavujeme a vyrážíme do skal v okolí cesty. Nacházíme pár bělořitů černých, pár rehků severoafrických, bělořita okrového, bělořita šedého a strnady viničné. Po cestě pak přímo z auta pozorujeme další rehky severoafrické a pěnkavy ob. ssp africana.

 reh sev

Rehek severoafrický, foto: Michal Šindel

Pak se dostáváme do stojící kolony, ve které čekáme asi hodinu dokud průsmyk nevyčistí sněžný pluh.

zácpa M

Dopravní zácpa před sedlem, foto: Michal Šindel

Hned za sedlem se počasí výrazně mění, sněžení přestává, začíná polojasno. Děláme tedy několik zastávek. Jedna taková zastávka přináší pár orlů jestřábích, břehuli hnědohrdlou a břehule skalní. Před vesnicí Tamstind pozorujeme hejno skřivánků krátkoprstých, pěnice vousaté, krotkého samce bělořita okrového a 5 ex. sýkor modrokřídlých.

běl okr M

Bělořit okrový, foto: Michal Šindel

U Anakrime na smetišti nacházíme prvního bělořita černohrdlého. Blízko nádže u Ourzazate fotíme z blízkosti bělořity pustinné. K  samotné nádrži u Ourzazate přijíždíme za šera. Přesto ještě stačíme pozorovat např. husice rezavé nebo volavky červené.

běl pus M

Bělořit pustinný, foto: Michal Šindel

Zamluvený hotel v Boumalne du Dades nemůžeme najít. Místo toho tedy spíme jinde za 70 Dh za osobu. Nízká cena odpovídá intenzitě špíny.

30. 3. neděle

T T M

Pohled z pouští u Boumalne du Dades na sever, foto: Michal Šindel

Ráno před nasednutím do auta pozorujeme pár orlů jestřábích a přesouváme se do pouští jihovýchodně od Boumalne du Dades. Jedeme na místo u Ikniounen road, kde mají ráno pít stepokuři (Gosney D20/5). První zastavujeme u odbočky na Ikniounen, kde pozorujeme skřivany růžkaté (4 ex.) a hýly pouštní (5 ex.).

skř růž M

Skřivan růžkatý, foto: Zbyněk Chromek

Pak zastavujeme u stepokuřího místa a jdeme do pouště hledat jezírka, která jsou vyschlá. Přesto v jednu chvíli slyšíme hlasy letících stepokurů. Bohužel letí ve slunci, okamžitě si přehráváme hlasy a určujeme stepokury korunkaté (dva dny po nás na stejném místě pozorovali 3 ex. angličtí birdeři). Dále pozorujeme pár bělořitů pouštních, bělořitů šedohlavých a samce bělořita černohrdlého. Pak kolem nás proletí dvojice křičících rarohů jižních.

běl še M

Bělořit šedohlavý F, foto: Michal Šindel

raroh spoj M

Raroh jižní, fotky: Zbyněk Chromek

Jedeme pak dál na jih a po cca 5 km odbočujeme vpravo do pouště k proslavené Tagdilt Track. Jsou zde běžní bělořiti pouštní a skřivani růžkatí. Pozorujeme tok skřivanů dudkovitých (4 ex.) a běhulíky plavé (9 ex.).

běl pouš M

Bělořit pouštní, foto: Zbyněk Chromek

Mar.-Tagdilt Track-Alaemon alaudipes

Skřivan dudkovitý, foto: Martin Šerek

V osamocené oáze pak nacházíme zajímavou skupinku tažných druhů (budníček horský (2 ex.), pravděpodobnou samici pěnice brýlaté, pěnice vousatá, rehek severoafrický, rehek zahradní, vrabec pokřovní, bělořit černohrdlý) a ve skalách u oázy samici skalníka modrého a dalších pět běhulíků. Pak jedeme na sever po Tagdilt Track směrem k Boumalne. Jak se blížíme městu stává se poušť smetištěm plným igelitových pytlíků.

Od Boumalne pak už jedeme na západ do oblasti Tarifalt, kontrétně do Merzougy, kde máme zamluvené tři noclehy (Camel Trek Bivouac), za neskutečnou cenu 10 Euro za dvoulůžkový pokoj se snídaní. Ještě, ale po cestě před Jorfem pozorujeme dva skřivany pouštní a raroha jižního jak ulovil a spořádal vlhu modrolící. Nejhojnějším druhem je v těchto místech bělořit pustinný. Ubytovnu nacházíme jen díky tomu, že nás její majitel čeká i za tmy u hlavní cesty. Jak nás uvidí, okamžitě nás začal honit na mopedu. Zpočátku si myslíme, že je to nějaký otrava a snažíme se mu ujet. Jsem pak docela v šoku když se nás po krátké honičce zeptá jestli jsme z Česka a kdo z nás je Šindel. Z hlediska poměru cena-výkon je pak toto ubytování nejlepší z našeho výletu.

10 E M

Pokoj za 10 Euro, Camel Trek Bivouak, foto: Michal Šindel

Pondělí 31. 3.

Ráno vyrážíme z Merzougy na sever ve směru na Rissani. Hned za městem pozorujeme prvního krkavce hnědokrkého.

krkav let M

Krkavec hnědokrký, foto: Zbyněk Chromek

Maroko-Erg Chebbi

Duny u Merzougy, foto: Martin Šerek

Asi po 15 kilometrech odbočujeme doprava na Yasminu. V půli cesty pak zastavujeme (Gosney D 14/4). Rovnoběžně s cestou se zde v poušti táhne pás malých keříků, kde by měla být pěnice pouštní. Pozorujeme tu skřivany pruhoocasé (2 ex.), skřivany dudkovité (2 ex.), i zde v poušti všudypřítomného ťuhýka rudohlavého, ale hlavně skřivana tlustozobého. Pak se rozděluje, Michal a já nalézáme pěnici pouštní. Bohužel na ostatní nepočká a rychle se nám ztrácí.

skř pruh M

Skřivan pruhoocasý, foto: Zbyněk Chromek

skř tl M

Skřivan tlustozobý, foto: Zbyněk Chromek

pěn pouš M

Pěnice pouštní, foto: Michal Šindel

Pak jedeme k Auberge Karavane (Gosney D 14/3), kde marně hledáme vrabce pustinné. Náhradou nám musí být orel nejmenší. Přesunujeme se tedy k Auberge Yasmina (Gosney D13/2) a zastavujeme na dně vyschlého východního jezera. Užíváme si lovících vlh modrolících (5ex.) a pak jdeme do tamaryšků, ve kterých každoročně odchytávají tažné ptactvo. Zvláště se zaměřují na sedmihlásky. Přijeli jsme brzy, dnes staví sítě první den. Pozoruje tu např. budníčky horské, pěnici mistrovskou, pěnice vousaté, hrdličky senegalské, sedmihláska západního a bělořita černohrdlého.

běl čer yas M

Bělořit černohrdlý, foto: Zbyněk Chromek

Pak hledáme v poušti podle instrukcí z Gosney vrabce pustinné v blízkosti velbloudího trusu, nacházíme jen skřivánky krátkoprsté a krkavce hnědokrké. Později se dovídáme, že vrabec pustinný se vyskytoval tento rok mnohem dále na východ od Yasminy. Z ní na něj vyjížděly výpravy s průvodcem. Vracíme se pak na hlavní cestu Merzouga-Rissani a jedeme ve směru na Rissani. Ještě před Auberge Tresor zastavujeme a kontrolujeme vodní louže napravo, nacházíme jen husici rezavou. Zajímavější je druhá strana cesty, kde nacházíme pár hýlů pouštních při stavbě hnízda v kolmé hliněné stěně a dlouhozobý poddruh chocholouše obecného (někdy řazen jako samostatný druh Maghreb Lark). U Auberge Tresor (Gosney D 10/4) pak hledáme lelky světlé. Ve chvíli kdy už to vzdáváme vyplaší Michal hned dva kousky. Jeden odlétá dost daleko, druhý jen kousek, bohužel je velmi plachý.

hýl p M

Hýl pouštní, foto: Zbyněk Chromek

choch dl M

Maghreb Lark, foto: Michal Šindel

lelek M

Lelek světlý, foto: Zbyněk Chromek

Pak jedeme k Rissani, kde žádné nové druhy nenacházíme. Při cestě zpátky pak u již navštívených louží nacházíme navíc kulíky mořské (2 ex.) a jespáka malého.

Úterý 1. 4.

Dnes máme v plánů oblast na západ od Rissani. Přijíždíme k Rissani a na její východním okraji pozorujeme zdejší městské druhy – strnad saharský, hrdlička senegalská, sýček obecný. Za Rissani odbočujeme na sever ve směru Erfoud, po cca 2 km zastavujeme u benzinky Shell. Před pár dny zde holandský birder, kterého jsme potkali první den v hotelu, viděl mezi datlovníky timálie akaciové.  Hledáme je asi hodinu, pak se scházíme u auta a naštvaně čekáme na opozdilce Michala. Ten později přichází s tím, že viděl nejen timálie, ale i pěvce ryšavého. Vede nás na místo a nacházíme čtyři timálie, pěvec se už neukazuje.

Maroko-Rissani

Datlovníky u Rissani, foto: Martin Šerek

strn sah M

Strnad saharský, foto: Michal Šindel

tim M

Timálie akaciová, foto: Michal Šindel

sýč tuh M

Setkání dvou v Maroku hojných druhů na palmě, ťuhýk rudohlavý, sýček obecný, foto: Michal Šindel

Jedeme na circuit touristique (Gosney D 8/2), jsou zde vlhy modrolící (10 ex.), ale hlavně oba druhy sedmihlásků. Zde má být kromě v Maroku běžného sedmihláska západního i poddruh sedmihláska šedého (ssp. reiseri), který je někdy řazen jako samostatný druh (Saharan Olivaceous Warbler). Nejlépe se poznají podle zpěvu. Saharan O. W. má pravidelně se opakující, stoupající a klesající strofy. Zpěv sedmihlásek západního (Western O. W.) je spíše monotónní tlachání. A právě jednoho sedmihláska se zpěvem odpovídajícím Saharan O. W. jsme našli. Velmi dobře reagoval na nahrávku zpěvu sedmihláska šedého.

vlhy M

Vlhy modrolící, foto: Martin Šerek

sah ol w2 zob M

Saharan Olivaceous Warbler s rovnými stranami zobáku (strany zobáku sedmihláska západního -- Western O. W.  jsou při spodním pohledu vypouklé), foto: Zbyněk Chromek

Po obědě jedeme hledat výra bledého (Gosney D 8/3). Extrémní vítr zvedá písek a viditelnost se zmenšuje. Schováváme foťáky a vyrážíme. Cestou u malé vodní plošky pozorujeme dva konipasy bílé ssp. subpersonata. Na skále hledáme výra, ale nacházíme jen hojné stříkance. Nachází nás, ale místní průvodce, který ví o dalším místě na výra dále v poušti. Domlouváme se s ním, že když nám jej ukáže dostane 200 Dh, když jej neuvidíme nedostane nic. Bereme jej do auta a vyrážíme do překrásné černé pouště se skalními bradly a velkým množstvím zkamenělin. U jednoho bradla zastavujeme, vylézáme na skálu naproti a hledáme. Zase nacházíme jen stříkance. Náš průvodce je viditelně smutný, tak mu chci dát aspoň nějaké peníze. On je odmítá s tím, že domluva byla jiná. Nakonec nám sám dává přívěsky srdíčka se zkamenělinou.

riss výr M

Hledání výra bledého, foto: Michal Šindel

zkam M

Zkamenělina, foto: Zbyněk Chromek

Večer se setkáváme na ubytovně s argentinským birderem, který kousek od ubytovny viděl vrabce pustinné, domlouváme se, že se tam zítra společně stavíme.

Středa 2. 4.

Ráno se balíme a jedeme s Argentincem za město. Necháváme auto na začátku písečných dun a po dunách jdeme do blízké skupinky stromů. Je zde studna a domeček, na kterém z trubky kape voda. A zde včera odpoledne byl vrabec pustinný. Dnes tu jsou jen vrabci domácí. Radost nám, ale dělají ještě protahující pěnice severoafrické (2 ex.). Pak už vyrážíme zpátky na západ.

merz M

Místo výskytu protahujících pěnic severoafrických, foto: Michal Šindel

Další naší zastávkou je lokalita u Goulminy (Gosney D 16/3), kde dvě a půl hodiny ve vichřici hledáme prínii křovinnou. Nakonec se nám to daří dokonce na dvou místech (2ex. a 1ex). Dalšími pozorovány druhy jsou pěnice brýlaté (min. 2 ex), bělořit pouštní, skřivan dudkovitý a timálie akaciové (jen Michal J.)

prin M

Prinie křovinná, foto: Zbyněk Chromek

U Goulminy pak z hlavní cesty pozorujeme běhulíky plavé a skřivany růžkaté. Večer se stavujeme na místo u Imiteru (nedalekou Boumalne du Dades), kde máme GPS souřadnice na výra bledého. Místo výra tu nacházíme jen dva anglické birdery. Jsou tu již počtvrté a výra nenašli. Doporučují nám hotel Le Soleil Bleu. Hotel je to krásný, ale relativně drahý (200 Dh na osobu se snídaní). Spíme ve čtyřlůžkovém pokoji se skvělým výhledem na hory. V jídelně hotelu nacházíme birdwatcherské deníky se zápisy pozorování z okolí.

běhul M

Běhulík plavý, foto: Zbyněk Chromek

Čtvrtek 3. 4.

terasa M

Výhled z hotelu Le Solei Bleu, foto: Michal Šindel

Po snídaní na terase s výhledem vyrážíme dál na západ, k moři. Cestou pozorujeme běžné druhy (např. volavky vlasataté, hrdličky senegalská a zahradní, vlhy pestré) První delší zastávku děláme u severního břehu nádrže u Ouarzazate. Pozorujeme husice rezavé (8 ex.), potápky roháč (16 ex.), potápku malou, lysky černé (5 ex.), jespáky křivozobé (8 ex.), jespáka písečného, orlovce říčního, motáka pochopa, vodoše rudonohého, kulíky říční (4 ex.), volavku stříbřitou, břehule říční a skalní , ale hlavně cca 50 ouhorlíků stepních a desítky želv.

ouhorlík M

Ouhorlík stepní, foto: Zbyněk Chromek

Pak jedeme k Amerzgane (Gosney D 22/4) hledat místního nejvzácnějšího bělořita – bělořita severoafrického. Letos už tu byl viděn, což nám potvrzují i tři angličané. Zatímco my se rozdělujeme a prohledáváme i vzdálené skály, angličané jdou společně k jedné skále a rychle nalézají samce. Mám štěstí, že jsem jim nejblíže, dobíhám k nim a dělám rychlou dokumentační fotku. Ostatní kluci jsou daleko a než dojdou pták je pryč. Martin alespoň pozoroval samici. Kromě toho pozorujeme skřivany pouštní a pěnici vousatou.

pěn vous M

Pěnice vousatá, foto: Zbyněk Chromek

Pak už jedeme na dlouhou cestu k moři. Krajina se mění, přibývají stromy, sady a pole. U vesnice Tinfat vidíme v termice kroužit v cca 80 luňáků hnědých a káně bělochvosté (3 ex.). Před Toughmerd máme štěstí na luňce šedého. Kromě toho pozorujeme kalandru zpěvnou, ťuhýka šedého a slavíka obecného. Mění se nejenom krajina. Agadir připomíná evropské město, je tu i obchoďák. Projíždíme Agadirem a smeřujeme na sever do Tamhrakht, surfařského střediska. Zde máme zamluvený apartmán na dvě noci (7,5 Euro/osoba/noc)

Pátek 4. 4.

Ráno jedeme podél pobřeží na sever k Tamri Estuary. Zatavujeme u majáku na Cap Rhir a zkoušíme seawatching. Vychutnáváme si skalnaté pobřeží, vysoké vlny, vůni moře a občas se objevující ploutev delfína. S ptáků nás překvapují desítky terejů bílých. Kolem proletují racci středomořští a žlutonozí, kameňáčci pestří (5 ex.), neurčený buřňák a kormorán velký ssp. maroccanus.

maják M

Cap Rhir, foto: Michal Šindel

Pak jdeme do ústí řeky Tinkert (Gosney CM 20/8,9). Na plážích a na řece pozorujeme racky žlutonohé (stovky), racky středomořské (desítky), racky Audouinové (cca 15), rybáky černozobé (4 ex.), volavku stříbřitou, husice rezavé, lysky černé, volavky popelavé, kormorány velké ssp. maroccanus (2 ex). V blízké vesnici Tamri si kupujeme výborné banány a mandarinky a vyrážíme na sever ve směru na Essaouira. Podle instrukcí zde mezi cestou a mořem (Gosney CM 20/7) mají ibisi skalní lovit potravu. Asi po 3 km jízdy vidíme tři letět a přistat. Vyskakujeme z auta a jdeme tím směrem. Nakonec jich nacházíme až 80. Jsou nebojácní a bez problémů se k nim dá přiblížit. V zástupech prohledávají zem a vytahují z ní hmyz. Když se jich dost nabažíme díváme se i po jiných ptácích. A stojí to za to: např. dýtík úhorní, orebice berberská (2 ex.), linduška úhorní (4 ex.), pěnice brýlatá a bělořit okrový.

ibis mart

Ibis skalní, foto: Martin Šerek

Zkoušíme se pak více na sever dostat autem až k moři, brzy nás zastavuje místní ochránce. Dál už nesmíme, na skalních útesech nad mořem je kolonie ibisů. Nabízí nám, že nás za 300 Dh vezme na útesy, kde je kormorán chocholatý. Ten je zde vzácnější než ibis. Usmlouváváme cenu na 100 Dh. Přes písečné duny jdeme na krásné útesy. Na římse v jeskyni nad mořem jsou dva kormoráni chocholatí a místní poddruh kormorána velkého.

Mar.-TamriM

Útesy u Tamri, foto: Martin Šerek

marok kor M

Kormorán velký ssp maroccanus, digiscoping: Michal Šindel

Po pozdním obědě se rozdělujeme. Martin nás vysazuje zpátky v ústí a sám se vrací na místo ibisů hledat orebice berberské. V ústí mezitím přibylo racků Audouinových (cca 40), čtyři mají kroužky tak je odečítáme. K dopolední druhům ještě přibývají kulící mořští (5 ex.), Martin přidává k orebicím rehka severoafrického.

rac aud M

Racek Audouinův, digiscoping: Michal Šindel

Sobota 5. 4.

Ráno se balíme a jedeme na jih na Oued Massu. Cestou jsou hojné straky obecné ssp. mauretanica a špačci černí. Projíždíme Agbalou a jedeme podél pravého břehu řeky (Gosney CM 24/2). Děláme časté zastávky, které přináší např. volavky vlasaté (2 ex.), volavky stříbřité (5 ex.), volavku červenou (1 ex.), kvakoše nočního, kolpíka bílého, cistovníky rákosníkové, čagry černokorunkaté (zatím jen hlas) a sedmihláska západního. Pak přijíždíme na parkoviště, kde se nám snaží vnutit místní výrostci jako průvodci. Odmítáme je a dál (Gosney CM 24/1) jdeme sami pěšky. Občas zaslechneme charakteristický hlas čagry, ale poměrně dlouho se nám jej nedaří i vidět. Nakonec se nám dva nezištně ukazují.

čangra M

Čagra černokorunkatý, foto: Michal Šindel

V keřích kolem řeky je hojná pěnice bělohrdlá a vousatá. Vidíme zde, ale i „naše“ druhy jako např. pěnice černohlavé, bramborníčky černohlavé, zvonky zelené, zvonohlíky, konopky a krutihlava. Ústí řeky je zvláštní ústí. Řeka je od moře oddělena širokou písčitou pláží. Na těchto plážích pozorujeme rybáky severní ( 88 ex.), rybáka velkozobého, racky žlutonohé (stovky) a středomořské, kormorány velké, vodouše šedé (2 ex.), vodouše tmavého, vodouše rudonohé (3 ex.), kulíky říční (2 ex.), kulíky písečné (3 ex.), kulíka mořského, jespáka bojovného, jespáka křivozobého a pisíka obecného. Přelétává jeden plameňák růžový. Pak jdeme na mořské pobřeží kde vidíme racky, ústřičníky velké (10 ex.) a jespáky písečné (10 ex.). Já se pak schovávám ve stínu a zdálky pozoruji jak ostatní využijí nabídky a svezou se po pobřeží na velbloudovi. Pak už se zastávkami na kávu a jídlo jedeme na letiště do Marakeše, kam dojíždíme ve 22 hodin. Na parkovišti před letištěm letí a křičí dýtík. V půjčovně aut nikdo není, ani se nedá dovolat na telefon uvedený na přepážce. Spíme na letišti.

Neděle 6. 4.

Ráno v 7:30 po telefonických urgencích přichází pracovník z půjčovny aut. Bez kontroly auta mu dáváme klíče a v 9:10 odlétáme do Milána. Tam na letišti pozorujeme vrabce italské a konečně se také dostáváme k většímu než malému množství piva. Okolo 20:00 pak odlétáme do Prahy.

Seznam pozorovaných druhů

Husice rezavá (Ruddy Shelduck)

29. 3. Ouarzazate – 3 ex.

31. 3. Yasmina – 1 ex.

3. 4. Ouarzazate – 8 ex.

4. 4 Tamri – 3 ex.

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Kachna divoká (Mallard)

5. 4. Oued Massa – několik párů

Orebice berberská (Barbary Partridge)

4. 4 Tamri – 2 ex.

Potápka malá (Little Grebe)

3. 4. Ouarzazate – 1 ex.

Potápka roháč (Great Crested Grebe)

hojná na Ouarzazate

Terej bílý (Gannet)

4. 4 Tamri – desítky

Kormorán velký ssp. maroccanus (Cormorant)

běžní v malých počtech v Tamri (4. 4.)

Kormorán chocholatý (Shag)

4. 4 Tamri – 2 ex.

Kvakoš noční (Night Heron)

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Volavka rusohlavá (Cattle Egret)

hojná všude mimo poušť

Volavka vlasatá (Squacco Heron)

5. 4. Oued Massa – 2 ex.

Volavka stříbřitá (Little Egret)

29. 3. Ouarzazate – 2 ex.

3. 4. Ouarzazate – 1 ex.

4. 4 Tamri – 1 ex.

5. 4. Oued Massa – do 5 ex.

Volavka popelavá (Grey Heron)

4. 4 Tamri – cca 10 ex.

5. 4. Oued Massa – několik ex.

Volavka červená (Purple Heron)

29. 3. Ouarzazate – 2 ex.

5. 4. Oued Massa – 1ex.

Čáp bílý (White Stork)

pouze dvě pozorování (hnízdo a 1 ex.)

Ibis skalní (Bald Ibis)

4. 4 Tamri – cca 80 ex.

Kolpík bílý (Spoonbill)

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Plameňák růžový (Flamingo)

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Orlovec říční (Osprey)

3. 4. Ouarzazate – 1 ex.

4. 4 Tamri – 1 ex.

Orel nejmenší (Booted Eagle)

31. 3. Yasmina – 1 ex.

Orel jestřábí (Bonelli´s Eagle)

29. 3. cesta z Tiz-n-tichka – 2 ex.

30. 3. Boumalne du Dades – 2 ex.

Luňák hnědý (Black Kite)

30. 3. cesta na Rissani – 1 ex.

3. 4. Tinfat - cca 80 ex.

Moták pochop (Marsh Harrier)

3. 4. Ouarzazate – 1 ex.

Káně bělochvostá (Long-legged Buzzard)

běžná, málo početná

Luněc šedý (Black-winged Kite)

3. 4. Toughmerd – 1 ex.

Poštolka obecná (Common Kestrel)

běžná, ale málo početná

Sokol stěhovavý (Peregrine Falcon)

4. 4 Tamri – 1 ex.

Raroh jižní (Lanner Falcon)

30. 3. Ikniouen Road – 2 ex.

30. 3. Jorf – 1 ex.

Slípka zelenonohá (Moorhen)

4. 4. Tamri – 1 ex.

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Lyska černá (Coot)

hojná v Tamri, Oued Massa a Ouzarzate

Ústřičník velký (Oystercatcher)

5. 4. Oued Massa – 10 ex.

Tenkozobec opačný (Avocet)

29. 3. Ouarzazate – 1 ex.

Dytík úhorní (Stone Curlew)

4. 4 Tamri – 1 ex.

5. 4. Marakéš – 1 ex.

Běhulík plavý (Cream-coloured Courser)

30. 3. Tagdilt Track – 9 ex.

30. 3. Tagdilt Track oáza – 5 ex.

2. 4. Goulmina – cca 5 ex.

Ouhorlík stepní (Collared Pranticole)

3. 4. Ouarzazate – cca 50 ex.

Kulík říční (Little Ringed Plover)

3. 4. Ouarzazate – 4 ex.

5. 4. Oued Massa – 2 ex.

Kulík písečný (Common Ringed Plover)

5. 4. Oued Massa – 3 ex.

Kulík mořský (Kentish Plover)

31. 3. Rissani – 2 ex.

4. 4. Tamri - 5 ex.

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Jespák písečný (Sanderling)

3. 4. Ouarzazate – 1 ex.

5. 4. Oued Massa – 10 ex.

Kameňáček pestrý (Turnstone)

4. 4 Tamri – 5 ex

Jespák křivozobý (Curlew Sandpiper)

3. 4. Ouarzazate – 8 ex.

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Jespák malý (Little Stint)

31. 3. Rissani – 1 ex.

Pisík obecný (Common Sandpiper)

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Vodouš rudonohý (Common Redshank)

3. 4. Ouarzazate – 1 ex.

5. 4. Oued Massa – 3 ex.

Vodouš šedý (Greenshank)

5. 4. Oued Massa – 2 ex.

Vodouš tmavý (Spotted Redshank)

5. 4. Oued Massa – 1 ex

Vodouš kropenatý

29. 3. cesta z Tiz-n-tichka – 1 ex.

Jespák bojovný (Ruff)

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Racek středomořský (Yellow-legged Gull)

4. 4 Tamri – desítky

5. 4. Oued Massa – několik ex.

Racek žlutonohý (Lesser Black-backed Gull)

4. 4 Tamri – stovky

5. 4. Oued Massa – cca 300

Racek Audouinův (Audouin´s Gull)

4. 4 Tamri - cca 40

Rybák severní (Sandwich Tern)

5. 4. Oued Massa – 88 ex.

Rybák černozobý (Gull-billed Tern)

3. 4. Ouarzazate – 1 ex.

4. 4 Tamri – 4 ex.

Rybák velkozobý (Caspian Tern)

5. 4. Oued Massa – 1ex.

Rybák černý (Black Tern)

3. 4. Ouarzazate – 6 ex.

Stepokur korunkatý (Crowned Sandgrouse)

30. 3. Ikniouen Road

Hrdlička zahradní (Collared Dove)

hojná

Hrdlička senegalská (Laughing Dove)

běžná zvláště v místech s palmami, méně početná než hrdlička zahradní

Holub hřivnáč (Wood Pigeon)

29. 6. cesta na Tiz-n-tichka – 10 ex.

Holub skalní (Rock Dove)

1. 4. Rissani – cca 10 ex.

Sýček obecný (Little Owl)

běžný

Lelek světlý (Egyptian Nightjar)

31. 3.  Rissani – 2 ex.

Rorýs obecný (Common Swift)

5. 4. několik ex. mezi Agadirem a Oued Massou

Rorýs šedohnědý (Pallid Swift)

28. 3. letiště Marakeš – 1 ex., stavba hnízda

Dudek chocholatý (Hoopoe)

pět pozorování po 1 ex.

Vlha pestrá (European Bee-eater)

hojná všude kromě Atlasu

Vlha modrolící (Blue cheeked Bee-eater)

31. 3. Yasmina – 5 ex.

1. 4. Rissani – cca 10 ex.

Krutihlav obecný (Wryneck)

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Chocholouš obecný (Crested Lark)

Běžný

Maghreb Lark

31. 3. Rissani východ – 2 ex.

31. 3. Rissaní západ – 2 ex.

Chocholouš vavřínový (Thekla Lark)

Pravděpodobně běžný, s jistotou určen z fotek na Tagdilt Tracku (30. 3.)

Skřivánek krátkoprstý (Short toed Lark)

28. 3. cesta na Oukaimeden – 1 ex.

29. 3. Tamstind – cca 20 ex.

30. 3. Tagdilt Track – min. 2 ex.

31. 3. Yasmina – cca 20 ex.

Skřivan pouštní (Desert Lark)

30. 3. Jorf – 2 ex.

1. 4. Rissani – 2 ex.

3. 4. Amerzgane- 2 ex.

Skřivan pruhoocasý (Bar-tailed Lark)

31. 3. Yasmina – 2 ex.

31. 3. Yasmina – 1 ex.

Kalandra zpěvná (Calandra Lark)

3. 4. Toughmerd – 1 ex.

Skřivan tlustozobý (Thick-billed Lark)

31. 3. Yasmina – 1 ex.

Skřivan ouškatý (Horned Lark)

28. 6. Oukaimeden – desítky ex.

Skřivan růžkatý (Temminck´s Lark)

Běžný v oblasti Ikniouen Road a Tagdilt Track (30. 3.) a u Goulminy 2. 4.

Skřivan dudkovitý (Hoopoe Lark)

30. 3. Tagdilt Track – 4 ex.

31. 3. Yasmina – 1 ex.

2. 4. Goulmina – 1 ex.

Břehule říční (Sand Martin)

běžná u Ouzarzate

Břehule hnědohrdlá (Brown-throated Martin)

29. 3. cesta z Tiz-n-tichka – 1 ex.

Břehule skalní (Crag Martin)

běžná

Vlaštovka obecná (Barn Swallow)

běžná

Vlaštovka skalní (Red-rumped Swallow)

běžná, méně početná než vlaštovka ob.

Jiřička obecná (House Martin)

běžná, méně početná než vlaštovka ob.

Linduška úhorní (Tawny Pipit)

4. 4 Tamri – 4 ex.

Linduška lesní (Tree Pipit)

29. 3. cesta z Tiz.-n-tichka – 5 ex.

29. 3. Tamstind – 1 ex.

Konipas bílý (White Wagtail)

29. 3. cesta z Tiz.-n-tichka – 3 ex.

1. 4. Rissani ssp. subsonata – 2 ex.

3. 4. Ouarzazate – 1 ex.

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Konipas luční (Yellow Wagtail)

29. 3. cesta z Tiz.-n-tichka – 2 ex.

3. 4. Ouarzazate – 2 ex.

3. 4. Ouarzazate – 1 ex.

5. 4. Oued Massa – 2 ex.

Konipas horský (Grey Wagtail)

29. 3. cesta z Tiz.-n-tichka – 1 ex.

Slavík obecný (Nightingale)

29. 3. okolí hotelu LeCoqHardi – 1ex.

3. 4. Toughmerd – 1 ex.

Pěvec ryšavý (Rufous Bush Robin)

1. 4. Rissani – 1 ex.

Rehek zahradní (Common Redstart)

30. 3. Tagdilt Track oáza – 1 M

Rehek domácí (Black Redstart)

29. 3. cesta na Tiz-n-tichka – 2 ex.

29. 3. cesta z Tiz-n-tichka – 2 ex.

Rehek severoafrický (Moussier´s Redstart)

běžný v různých prostředích (Atlas, oázy, pobřeží)

Bělořit šedý (Northern Wheatear)

29. 3. cesta na Tiz-n-tichka – 1 ex.

29. 3. Tamstind – 1 ex.

30. 3. Tagdilt Track oáza – 1 M

Bělořit černohrdlý (Seebohm´s Wheatear)

29. 3. Anakrime – 1 M

30. 3. Ikniouen Road – 1M

30. 3. Tagdilt Track oáza – 1 M

30. 3. cesta na Rissani – 2 ex.

31. 3. Yasmina – 1 ex.

Bělořit okrový (Black-eared Wheatear)

29. 3. cesta na Tiz-n-tichka – 1 ex.

29. 3. Tamstind – 1 ex.

29. 3. cesta na Ouarzazate – 1 ex.

4. 4 Tamri – 1 ex.

Bělořit severoafrický (Western Mourning Wheatear)

3. 4. Amerzgane - pár

Bělořit pustinný (White-crowned Wheatear)

hojný bělořit v oblasti od Ouarzazate po Tarifalt

Bělořit černý (Black Wheatear)

28. 3. cesta na Oukaimeden – 1 ex.

29. 3. cesta na Tiz-n-tichka – pár

29. 3. cesta z Tiz-n-tichka – několik ex.

29. 3. cesta na Ouarzazate – 2 ex.

Bělořit pouštní (Desert Wheatear)

běžný v oblasti Ikniouen Road a Tagdilt Track (30. 3.)

2. 4. Goulmina – 1 M

Bělořit šedohlavý (Red-rumped Wheatear)

30. 3. Ikniouen Road – pár

30. 3. Tagdilt Track – 1 F

Bramborníček černohlavý (Stonechat)

5. 4. Oued Massa – cca 10 ex.

Kos černý (Blackbird)

29. 3. cesta z Tiz.-n-tichka – 1 ex.

29. 3. Tamstind – 1 ex.

1. 4. Rissani – 1 ex.

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Skalník modrý (Blue Rock Thrush)

30. 3. Tagdilt Track oáza – 1 F

Prinie křovinná (Scrub Warbler)

2. 4. Goulmina - 3 ex.

Pěnice černohlavá (Blackcap)

5. 4. Oued Massa – pár

Pěnice mistrovská (Western Orphean Warbler)

29. 3. Tamstind – 1 ex.

31. 3. Yasmina – 1 ex.

Pěnice bělohrdlá (Sardinian Warbler)

Běžná v Tamri (4. 4.) a Oued Masse (5. 4.)

Pěnice brýlatá (Spectacled Warbler)

2. 4. Goulmina – min 2 ex.

4. 4 Tamri – 1M

Pěnice vousatá (Subalpine Warbler)

nejhojnější pěnice, na tahu v oázách tak na hnízdištích

Pěnice pouštní (African Desert Warbler)

31. 3. Yasmina – 1 ex.

Pěnice severoafrická (Tristram´s Warbler)

2. 4. Merzouga – 2 ex.

Cistovník rákosníkový (Zitting Cisticola)

5. 4. Oued Massa – 5 ex.

Sedmihlásek šedý (Eastern Olivaceous Warbler, ssp reiseri Saharan O. W.)

1. 4. Rissani – 1 ex.

Sedmihlásek západní (Western Olivaceous Warbler)

31. 3. Yasmina – 1 ex.

1. 4. Rissani – 1 ex.

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Budníček horský (Western Bonelli´s Warbler)

30. 3. Tagdilt Track oáza – 2 ex.

31. 3. Yasmina

1. 4. Rissani – 1 ex.

Budníček větší

29. 3. cesta z Tiz.-n-tichka – 1 ex.

Sýkora koňadra (Great Tit)

29. 3. zahrada hotelu LeCoqHardi – 1 ex.

Sýkora uhelníček (Coat Tit)

28. 3. cesta na Oukaimeden – 1 ex.

Sýkora modrokřídlá (African Blue Tit)

29. 3. Tamstind – 5 ex.

Ťuhýk šedý (Great Grey Shrike)

31. 3. Yasmina – 1 ex.

3. 4. Toughmerd – 1 ex.

5. 4. Oued Massa – 1 ex.

Ťuhýk rudohlavý (Woodchat Shrike)

hojný všude s výjimkou Atlasu, výskyt např. i v pouštích s malými keříky a palmových hájích

Čagra černokorunkatý (Black-crowned Tchagra)

5. 4. Oued Massa – cca 5 ex.

Bulbul zahradní (Common Bulbul)

hojný v místech s vyššími stromy, zvláště na západě

Timálie akaciová (Fulvous Babbler)

1. 4. Rissani - 4 ex.

Straka obecná (Magpie)

Ssp. mauretanica – pouze na západě v okolí Marakeše a Agadiru

Kavče červenozobé (Red-billed Chough)

28. 3. cesta na Oukaimeden – 15 ex.

28. 3. Oukaimeden - cca 10 ex.

29. 3. cesta z Tiz-n-tichka cca 10 ex.

Krkavec hnědokrký (Brown-necked Raven)

31. 3. Merzouga – 1 ex.

31. 3. Yasmina – 5 ex.

Krkavec velký (Raven)

1. 4. Rissani – několik ex.

Špaček černý (Spotless Starling)

hojný v západní části okolo Marakéše a Agadiru

Vrabec domácí (House Sparrow)

hojný

Vrabec italský (Italian Sparrow)

6. 4. Milán – cca 6 ex.

Vrabec pokřovní (Spanish Sparrow)

pouze několik pozorování

Vrabec skalní (Rock Sparrow)

28. 3. Oukaimeden – cca 50 ex.

Pěnkava obecná (Chafinch) ssp. africana

hojná v Atlasu při cestě na Oukaimeden a Tiz-n-tichka (28.3., 29.3.)

Konopka obecná (Linnet)

5. 4. Oued Massa – desítky ex.

Stehlík obecný (Goldfinch)

1. 4. Rissani – 1 ex.

Zvonek zelený (Greenfinch)

5. 4. Oued Massa – 2 ex.

28.6. cesta na Oukaimeden – 1 ex.

Zvonohlík zahradní (Serin)

1. 4. Rissani – 1 ex.

5. 5. Oued Massa – 6 ex.

Hýl růžovokřídlý (Crimson-winged Finch)

28. 3. Oukaimeden - 4 ex.

Hýl pouštní (Trupeter Finch)

30. 3. Ikniouen Road – 5 ex.

31. 3. Yasmina – pár

Strnad luční (Corn Bunting)

28. 3. u Marakéše – 1 ex.

Strnad viničný (Rock Bunting)

běžný v Atlasu

Strnad saharský (House Bunting)

hojný na budovách

Jen přihlášení mohou komentovat