titulek malý malý


Účastníci:

Michal Jakubec

Martin Šerek

Michal Šindel

 

Zdroje informací:

Finding Birds in Andalucia, Dave Gosney, 2009

Where to watch birds – Northern and Eastern Spain, Michael Rebane and Ernest Garcia, 2008

Where to watch birds – Southern and Western Spain, Ernest Garcia and Andrew Paterson

http://spain.observation.org/

http://www.cloudbirders.com/tripreport

 

Itinerář:

8. 5. – Praha, Madrid, Hoces del Río Duratón

9. 5. – Hoces Del Río Duratón, Sierra de Gredos

10. 5. – Algaida Wetlands, Chipiona

11. 5. – Laguna de la Mejorada, Dehesa de Abajo, Valverde visitor centre

12. 5. – Laguna de Medina, Cádiz, La Barca, Cape Trafalgar,

13. 5. – Los Alcornocales – Ojen Valley, Sierra de la Plata, Tarifa beach, Punta Secreta

14. 5. – Gibraltar, Sierra de Grazalema

15. 5. - Sierra de Grazalema, Laguna de Fuente de Piedra

16. 5. – Monfragüe, Sierra de Gredos

17. 5. – Madrid, Praha

 

Trip report:

Následující report jsem mohl napsal jen díky každodenním podrobným Martinovým zápiskům. Na výpravě nebyl klasický fotograf s dlouhým sklem, takže všechny fotky jsou jen z ultrazoomů a z digiscopingu. Všechny pozorované druhy jsou v seznamu na konci.

Pátek 8. 5.

Brzy ráno máme sraz u mne doma v Jistebníku. Čeká nás cesta po D1. Tedy časově těžce odhadnutelná cesta. Proto vyjíždíme s velkou časovou rezervou. Vše dopadá dobře, cesta je ucpaná jen kolem sjezdu na letiště v Praze. V Madridu v půjčovně dostáváme nejškaredší auto světa – Fiat Qubo. Jedeme na sever do rezervace Hoces del Río Duratón. Měla by zde být zdravá populace skřivanů Dupontových. Na parkoviště (41.326937, -3.868909) na štěrkové cestě (kolem cesty pozorujeme lindušky úhorní) vedoucí z Villasecy na západ přijíždíme za soumraku. Pozorujeme ještě například samce bělořita okrového. Po chvíli slyšíme charakteristický zpěv Dupontů (2 ex.), doprovázený zpěvem skřivanů lesních, chocholoušů, orebice rudé a krtonožek. Za tmy se k nim ještě přidává výr, výreček, sýček a lelek rudokrký. Spíme na parkovišti.

Sobota 9. 5. (až 32 st.)

Vstáváme ještě za tmy a jdeme hledat Duponty. Zaznamenáváme jen zpěv jednoho jedince. Nahrávkou se nám jej nedaří přilákat. O pár dní později dělá na lokalitě výborné fotky Dupontů Stano Harvančík, kterému místo doporučujeme. Klasika, když dva dělají totéž není to totéž. Radost nám však dělají dva supové mrchožraví, velká hejna kavčat červenozobých, krmící pěnice mistrovská, zpívající strnad cvrčivý a hlavně krásný kaňon řeky Duratón poblíž. Na jehož skalách nás překvapují doupňáci.

Duratón-malá

 Kaňon řeky Duratón, foto: Martin Šerek

Břehule skalní-Duratón malá

 Břehule skalní na zřícenině hradu Ermita de San Frutos, foto: Martin Šerek

skal mod mal

Skalník modrý, foto: Michal Šindel

Pak přejíždíme do pohoří Sierra de Gredos k hotelu Parador de Gredos (40.355538, -5.113613). V okolních jehličnatých lesích se vyskytuje zvonohlík citrónový. Podle jednoho reportu je jeho nalezení velmi snadné. Nám se to nedaří, nacházíme jen zvonohlíky zahradní. Pro nás nejzajímavějšími zdejšími druhy je tak budníček horský, strnad viničný, strnad cvrčivý a sup hnědý.

Pak vyrážíme na dlouhou cestu na jih do Andalusie, do Camping Playa Aguadulce u moře (36.670980, -6.406850), kde máme zamluvenou chatku na tři noci.

 

orebice mal

Orebice rudá, foto: Michal Šindel

Chipiona-kempAtlantik1

 Oslava úspěšného dojezdu k moři, foto: Martin Šerek

Neděle 10. 5. (až 35 st.)

Celý den věnujeme oblasti nazývané Algaida Wetlands (East Bank of the lower Guadalquivir). Tato oblast se nachází na východ od řeky Guadalquivir. Na západ od této řeky je obrovská plocha národního parku Doňana. Dostat se přímo do národního parku je možné jen s průvodcem. Naštěstí všechny cílové druhy se dají vidět v okolí Doňany nebo na jejich hranicích v informačních centrech (na severu – Valverde centre, na západě – El Acebuche, La Rocina, El Rocío).

Kousek za Bonanzou fotíme na salinách varující pisily a kulíky mořské.

pisila mal2

Pisila čáponohá, foto: Michal Šindel

kulík moř mal

Kulík mořský, foto: Michal Šindel

Za Algaidou zastavujeme u Laguny de Tarelo (36.847138, -6.318369). Měly by tu být kachnice bělohlavé a doopravdy tu jsou. Samci se již většinou drží mimo samice, z nichž některé vodí mláďata.

kachnice mal

Kachnice bělohlavá, digiscoping Michal Šindel

juvvv

Kachnice bělohlavá juv., digiscoping Michal Šindel

Nejhojnější kachnou je zrzohlávka rudozobá. Na ostrůvku je hnízdní kolonie kvakošů, volavek rusohlavých, volavek stříbřitých, volavek vlasatých, kolpíků a ibisů. Pozorujeme i přelet bukáčků, chřástala kropenatého a ouhorlíků stepních. Pak jedeme na sever piniovým lesem, nad kterým krouží více než deset orlů nejmenších. Po výjezdu z lese odbočujeme doleva a začínáme pátrat po skřivánku menším. Nejprve v oblasti Salinas de Monte Algaida, kde pozorujeme první plameňáky růžové. Identifikaci skřivánků menších nám komplikují podobně zpívající kalandry zpěvné a skřivánci krátkoprstí. Další komplikací je vedro a totální absence stínu. Nakonec se nám daří skřivánky menší vyfotit na místě zvaném Trebujena Marismas (36.897690, -6.285732) na břehu nádrže kam chodí pít. Na stejné lokalitě pozorujeme i překvapivě plaché a velké čírky úzkozobé, další cílový druh a samce poštolky jižní. Bohužel jediné fotky čírek, které děláme jsou zaostřené na rákosí.

skř men mal

 Skřivánek menší, foto: Michal Šindel

cist mal

Cistovník rákosníkový, foto: Michal Šindel

Odpoledne se cestou do kempu stavujeme do přístavu ve městě Chipiona. Na jedné budově (36.745636, -6.431827) zde hnízdí rorýsi domovní (cca 16 ex), rorýsi šedohnědí (4 ex.) a jiřičky. Pokoušíme se rorýse vyfotit, ale moc nám to nejde.

rorýs domovní malý

Rorýs domovní, foto: Michal Šindel

Večer se koupeme ve velkých vlnách Atlantiku.

Pondělí 11. 5. (až 37 st.)

Brzy ráno vstáváme a vyrážíme za pěvcem ryšavýmLaguně de la Mejorada (37.188128, -5.918575). Tato laguna je výborným místem na sedmihláska západního. Toho nalézáme snadno, několik jedinců zpívá v tamaryšcích v okolí laguny. Pěvce, který by měl být v olivových hájích však nenacházíme. Kromě běžných druhů pozorujeme skupinku astrildů vlnkovaných a prvního sedmihláska švitořivého.

waxxbill mal

Astrild vlnkovaný, foto: Michal Šindel

Pak za totálního horka přejíždíme k návštěvnímu centru v Dehese de Abajo (37.203635, -6.173540). Je zde početná stromová kolonie čápů bílých. Z pozorovatelen na jižním konci zdejšího jezera se dají pozorovat lysky hřebenaté. Nacházíme 4 jedince, z toho dvě s límcem. Zajímavé je, že zatímco límcované lysky se nacházejí na volné hladině spolu s lyskami černými ty nelímcované se jen občas ukáží blízko rákosí a lysky černé je vyhánějí. Pozorujeme také slípky modré a dvě čírky úzkozobé.

Doňana-Dehasa de Abajo malá

 Dehesa de Abajo, foto: Martin Šerek

Lyska hřebenatá-Dehesa de Abajo mal

Lyska hřebenatá, foto: Martin Šerek

Cestou k José Antonio Valverde visitor centre pozorujeme mimo jiné celkem 5 orlíků krátkoprstých.

Orlík krátkoprstý-Doňana-J.A.Valverde malý

Orlík krátkoprstý, foto: Martin Šerek

Infocentrum Valverde (37.073205, -6.380617) je obrovský prosklený dům na břehu úžasné laguny. Na ostrůvcích jsou obrovské kolonie ibisů hnědých, volavek rusohlavých a volavek stříbřitých. Snadno se dají najít kvakoši noční, volavky vlasaté a kolpíci. V rákosí nacházíme dvě volavky červené a tři slípky modré. Samozřejmostí jsou plameňáci a další vodní druhy. Opravdu úžasné místo.

ibis malý

 Ibis hnědý, digiscoping: Michal Šindel

bubul

 Volavka rusohlavá s pankáčem, digiscoping: Michal Šindel

vol vlas mal

Volavka vlasatá, digiscoping Michal Šindel

Povzbuzení úspěchem se rozhodujeme, že při cestě do kempu se ještě jednou stavíme k Laguně de la Mejorada na pěvce ryšavého. A druhý pokus vychází. Na hnojišti nacházíme rovnou dva. Brzy však odlétají a na nahrávku zpěvu vůbec nereagují.

Pěvec ryšavý-Mejorales u Los Palacios malý

 Pěvec ryšavý, foto: Martin Šerek

Úterý 12. 5. (až 35 st.)

Ráno se balíme a opouštíme kemp. Jedeme na populární místo Laguna de Medina. Je to, ale velké zklamání. Hladina je téměř vymetená. Tak pozorujeme aspoň pěvce v okolí. Já fotím sedmihláska švitořivého, Martin pěnici bělohrdlou.

sedmi mal

 Sedmihlásek švitořivý, foto: Michal Šindel

Pěnice bělohrdlá-Medinamalý

 Pěnice bělohrdlá, foto: Martin Šerek

Pak jedeme do historického města Cádiz na papoušky mniší, kteří ve zdejším parku hnízdí na palmách (36.535915, -6.303883). Najít je není těžké. Na pobřeží pak sledujeme kameňáčky pestré.

papouš mal

Papoušek mniší, foto: Michal Šindel

Cestou se stavujeme na místo u La Barcy (36.254287, -5.957757), kde hnízdí ibisi skalní pocházející z reintrodukčního programu. Ibisi se zde dají pozorovat jen přes frekventovanou cestu.

ibis skalní malý

Ibis skalní, foto: Michal Šindel

Pak se ještě stavujeme na krásném místě na pobřeží – Cape Trafalgar. Od parkoviště, které slouží kiterům jdeme k majáku pěšky. Cestou pozorujeme například jespáky křivozobé. Zkoušíme seewatching. Ve velké vzdálenosti vidím buřňáka, ale neurčuji jej. Martin pak se dvěma francouzskými birdery pozoruje buřňáka šedého. Francouzi dokonce tvrdí, že to byl buřňák šedý středomořský.

Trafalgar-hledání buřňáků malý

Cape Trafalgar a hledání stínu, foto: Martin Šerek

Pak už nás čeká jen cesta do Camping Rio Jara (36.041332, -5.630869). Tento kemp je přímo u Tarifa Beach, kterou si ještě za soumraku prohlížíme. Hojní jsou zde kulící mořští, kulící píseční a jespáci píseční.

Středa 13. 5. (až 35 st.)

Vstáváme za tmy a vyrážíme do rezervace Los Alcornocales do Ojen Valley na budníčka iberského. Při předchozích výpravách do Španělska a Maroka jsme nějaké budníčky iberské možná pozorovali, bohužel nezpívali. Budníčka nacházíme přesně na místě, které popisuje Gosney, tj. v místě kde začíná chodníček do lesa uzavřený brankou (36.163278, -5.582287). Budníček zpívá hlasitě a zcela odlišně od budníčka menšího. Velmi hezky reaguje na nahrávku. V okolí jsou běžní budníčci horští.

bud iber malé

Budníček iberský, foto: Michal Šindel

Pak jedeme k jeskyni (36.101143, -5.793199) v pohoří Sierra de la Plata. Je to legendární místo pro rorýse. Tady v šedesátých letech 20. století poprvé v Evropě zahnízdili rorýsové bělokostřecoví a v 90. letech zde poprvé zahnízdili rorýsové domovní, kteří od té doby kolonizují pobřežní stavby Andalusie. My však zde nevidíme rorýse ani jednoho. Z jeskyně vylétaly jen břehule skalní. Stavujeme se pak do kempu a vyrážíme na Tarifa beach. Asi nejširší písčitou pláž světa (no aspoň já širší neviděl), navíc s několika většími vodními plochami. Z racku jsou zde pouze racci středomořští. Naopak druhů bahňáků je dost (jespák písečný, jespák obecný, jespák malý, jespák křivozobý, kulík mořský, kulík písečný, vodouš tmavý a pisila čáponohá). Nad pláží početně protahují včelojedi lesní a orel nejmenší.

Tarifa-na špacír

 Tarifa Beach, foto: Martin Šerek

Orel nejmenší-Tarifa malý

 Orel nejmenší, foto: Martin Šerek

Večer se ještě rozhodujeme, že zkusíme seewatching na Punte Secretě (36.068256, -5.438654). Nad blízkými skalami létají tři rybáci severní. Hledání buřňáků je úspěšné jen částečně. Pozorujeme na velkou vzdálenost určitě dva druhy. Stoprocentně je nejsme schopni určit. Jednoho většího světlejšího (pravděpodobně buřňáka šedého) a menšího kontrastněji zbarveného (pravděpodobně buřňák baleárský). Pak jedeme do kempu přes městečko Tarifa, kde děláme krátkou zastávku.

DSCF6567

 Vyhlídka s Afrikou, foto: Michal Šindel

Čtvrtek 14. 5. (až 42 st.)

Ráno se balíme a jedeme na Gibraltar. Víme, že tah téměř skončil a tak to bereme více turisticky. Zdržuje nás přejezd hranice, kde se tvoří dlouhé kolony. Za 15 Euro na osobu vyjíždíme až nahoru na skálu (od jednoho čecha se dovídáme, že lanovka stojí stejně). Fotíme makaky a vyrážíme na Mediterranean Steps. Myslím si, že to bude jen malá okružní vycházka, na které budeme hledat orebici berberskou. Po chvíli je mně orebice ukradená, snažím se v šíleném horku jen přežít. Vodu ani jídlo jsme si nevzali. Život mně zachraňuje šest sušených švestek zapomenutých na dně batohu. Jediným dravcem je poštolka obecná.

Makak-Gibraltar.

Makak, foto: Martin Šerek

Gibraltar.malý

 Gibraltar, foto: Martin Šerek

Sjíždíme dolů na Europa point. Toto nejjižnější místo Gibraltaru je v jinou dobu super místo na seewatching.

DSCF6621

Europa point - symbol politické korektnosti, dělo se zalitou hlavní, v pozadí mešita, foto: Michal Šindel

Pak už míříme na sever do pohoří Sierra de Grazalema za skalníkem zpěvným. Vyjíždíme na parkoviště do sedla Puerto de las Palomas (1357 m n. m., 36.787631, -5.376837). Vylézáme svah na západ od sedla. Nad hlavou nám krouží varující sokol, pozorujeme např. bělořita černého, pěnici kaštanovou a budníčky horské. Spím v autě na parkovišti (nejsem sám, v obytném autě vedle spí anglický fotograf ptáků), kluci si staví stan kousek od parkoviště.

Grazalema malý

 Večer v Sierra de Grazalema, foto: Martin Šerek

Pátek 15. 5. (až 36 st.)

Ráno vyrážíme ze sedla Puerto de las Palomas po cestičce na východ. Netrvá to dlouho a v soutěsce na nejvyšším kopci nacházíme pár skalníka zpěvného. Samec se nám krásně ukazuje při sběru potravy. Kousek níže je i skalník modrý a bělořit černý. Martin vidí i vrabce skalního. Jsou zde hojná kavčata červenozobá a hnízdí zde supi bělohlaví.

Grazalema.mal

 Ráno v Sierra de Grazalema, foto: Martin Šerek

Kozorožec-Grazalema mal

 Kozorožec, foto: Martin Šerek

skalník malý

Skalník zpěvný, foto: Michal Šindel

Přejíždíme k Laguně de Fuente de Piedra. Je to 6,5 km dlouhé a 2,5 km široké přírodní jezero. Hnízdí zde plameňáci růžoví v počtu (až 16000 párů) často přesahujícím populaci z Camarque. V suchých letech však ke hnízdění nedochází a to je zjevně letošní případ. Vody je na jezeře jen poskrovnu a před námi se tak rozprostírá obrovská bílá plocha. Plameňáků je minimálně 5000. Hledáme plameňáky malé, kteří se tu letos vyskytují. Místní birder nám pomáhá a jednoho nám ukazuje. Je výrazně menší a živěji zbarvený. Nakonec nacházíme celkem tři. Jsou od nás (informační centrum na severovýchodním konci, 37.133022, -4.745280) cca 2 km takže z fotek nic není. Martin s Michalem pak beze mne ještě pozorují spící plameňáky malé z mnohem menší vzdálenosti ze statku na jižním břehu. Já jsem už schopný se jen schovávat ve stínu. Na jezírcích u severního konce laguny ještě pozorujeme např. jespáky křivozobé, jespáky malé, tenkozobce, pisily a skupinku plameňáků, kteří přilétají velmi blízko. Je mezi nimi i jeden loňský plameňák.

plamenák mal

Plamenák růžový, foto: Michal Šindel

V reportu Roberta Doležala se dočítáme, že na Castillo de Monfragüe letos viděla jeho výprava do Extremadury rorýse bělokostřecové. Je tedy rozhodnuto, opouštíme Andalusii a jedeme do Monfragüe. Spíme na místě u Jaraiceja (39.672068, -5.778649), kde jsem spali již před dvěma lety. Na cestě pozorujeme z auta lelka rudokrkého.

Sobota 16. 5. (až 38 st.)

Ráno vyjíždíme na Castillo de Monfragüe. Během chvilky kolem nás proletí rorýs bělokostřecový. Vylézáme na věž a nakonec pozorujeme celkem 3 jedince. Zalétají i do věže. Jinak je to krásná klasika jako předloni. Pozorujeme např. supy bělohlavé (hojní) , supy hnědé (3 ex.), supy mrchožravé (2 ex.), orly nejmenší (2 ex.). Pak jedeme k La Tajadille, kde jsou samozřejmě straky modré. A nakonec nás čeká Portilla del Tietár. Michal rovnou vylézá na protější svah. Již před dvěma roky tvrdil, že hned vedle skály vpravo určitě hnízdí orel iberský. Za chvílí volá ať jdeme za ním. Vylézáme a já jeho domnělé mládě orla odbývám s tím, že je to suchý klacek a jdu zpět dolů. A to je chyba. Po 20 minutách přilétá adultní orel iberský a mizí na stromě. Kluci tak pozoruji jak orel krmí obživlý suchý klacek, mladého iberáka.

ror bělok spoj

 Rorýs bělokostřecový, foto: Michal Šindel

iber mal

Orel iberský, foto: Michal Šindel

Nabuzeni úspěchy se rozhodujeme ještě jednou zkusit zvonohlíka citrónového u Parador de Gredos. Opět neúspěšně. Spíme na divoko přibližně dvě hodiny cesty od Madridu u vesnice El Tejarejo.

Gredosmalý

 Sierra de Gredos, foto: Martin Šerek

Neděle 17. 5.

Brzy ráno vstáváme a jedeme do Madridu. Vracíme auto (celkem najeto 2 962 km). Před 15. hodinou přistáváme doma, v zemi bazénů, trampolín a Babišovy řepky.

 

Birdlist

Husa velká (Greylag Goose): několik ex. Salinas de Monte Algaida

Husice liščí (Shelduck): pár na Laguna de Tarelo

Kopřivka obecná(Gadwall): pouze jednotlivé páry

Kachna divoká (Mallard): běžní Algaida Wetlands, F a pull. Laguna de la Mejorada,

Čírka úzkozobá (Marbled Duck): 2 a 1 ex. Trebujena Marismas, 2 ex. Dehesa de Abajo

Polák velký (Common Pochard): běžný, početný

Zrzohlávka rudozobá (Red-Crested Pochard): běžná, početná

Kachnice bělohlavá (White-headed Duck): Laguna de Tarelo min. 5M a 5F a pull.

Potápka malá (Little Grebe): na lagunách běžná, málo početná

Potápka roháč (Great Crested Grebe): na lagunách běžná, početná

Potápka černokrká (Black-necked Grebe): do 5 ex. Dehesa de Abajo

Kormorán velký (Great Cormorant): 2 ex. Punta Secreta, 1 ex. La Tajadilla

Buřňák šedý (Cory´s Shearwater): min. 1 ex. Cape Trafalgar, další velmi pravděpodobně na Punta Secreta

Bukáček malý (Little Bittern): běžný na Laguna de Tarelo, 1M Laguna de la Mejorada

Kvakoš noční (Black-crowned Night Heron): běžný, nepočetný

Volavka rusohlavá (Cattle Egret): běžná, početná

Volavka vlasatá (Squacco Heron): běžná, nepočetná

Volavka popelavá (Grey Heron): pouze ojedinělé ex.

Volavka červená (Purple Heron): 2 ex. Valverde centre

Volavka stříbřitá (Little Egret): běžná, početná

Kolpík bílý (Spoonbill): běžný

Čáp černý (Black Stork): hnízda v Monfragüe

Čáp bílý (White Stork): běžný, hojný

Ibis hnědý (Glossy Ibis): běžný, největší kolonie Valverde Centre

Ibis skalní (Bald Ibis): La Barca 10 obsazených hnízd

Plameňák růžový (Greater Flamingo): běžný, velmi početný na Laguna de Fuente de Piedra min. 5000 ex.

Plameňák malý (Lesser Flamingo): 3 ex. Laguna de Fuente de Piedra

Poštolka jižní (Lesser Kestrel) 1 M Salinas de Monte Algaida, 1M u Valverde Centre

Poštolka obecná (Common Kestrel): běžná

Sokol stěhovavý (Peregrine Falkon): 1 ex. Sierra de Grazalema

Luňák červený (Red Kite): běžný, nepočetný

Luňák hnědý (Black Kite): běžný, početný

Sup mrchožravý (Egyptian Vulture): 2 ex Hoces del Río Duratón, 2 ex. Castillo de Monfragüe

Sup bělohlavý (Griffon Vulture): běžný, početný

Sup hnědý (Black Vulture): 1 ex. Sierra de Gredos, 3 ex. Castillo de Monfragüe, 2 ex. La Tajadilla

Orlík krátkoprstý (Short-toed Eagle): celkem 5 ex. cestou k Valverde centre

Orel nejmenší (Booted Eagle):– běžný, světlá forma : tmavá forma - cca 10:1

Orel iberský (Spanish Imperial Eagle): 1 ad. a 1 pull. Portilla del Tietár

Orlovec říční (Osprey): 1ex. Salinas de Monte Algaida, 1 ex. Laguna de Medina

Moták lužní (Montagu's Harrier): jen jedno pozorování z auta

Káně lesní (Common Buzzard): do 5 pozorování

Včelojed lesní (Honey Buzzard): běžný a hojný na tahu v okolí Tarify

Orebice rudá (Red-legged Partridge): běžná

Chřástal kropenatý (Spotted Crake): 1 ex Laguna de Tarelo

Slípka modrá (Purple Swamphen): 2 ex. Dehesa de Abajo, 3 ex. Valverde Centre, 1 ex. Laguna de Medina

Slípka zelenonohá (Common Moorhen): běžná

Lyska černá (Coot): běžná, početná

Lyska hřebenatá (Red-cnobbed Coot): 4 ex. Dehesa de Abajo

Papoušek mniší (Monk Parakeet): Cádiz cca 10 ex.

Tenkozobec opačný (Avocet): Salinas de Monte Algaida, cca 20 ex. na lagunce u Laguna de Fuente de Piedra

Pisila čáponohá (Black-winged Stilt): běžná, nepočetná

Ouhorlík stepní (Collared Pratincole): 2 ex. Laguna de Tarelo, 1 ex. Salinas de Monte Algaida

Kulík říční (Little Ringed Plover): 1 ex. Laguna de la Mejorada

Kulík písečný (Ringed Plover): desítky ex. Tarifa Beach, desítky ex. na lagunce u Laguna de Fuente de Piedra

Kulík mořský (Kentish Plover): běžný, nejhojnější na Tarifa Beach cca 15 ex.

Jespák písečný (Sanderling): cca 15 ex Tarifa Beach

Kameňáček pestrý (Turnstone): 18 ex. Cádiz, 8 ex. Tarifa město

Jespák obecný (Dunlin), hejnko Laguna de Tarelo, 4 ex. Tarifa Beach

Jespák křivozobý (Curlew Sandpiper): 8 ex. Cape Trafalgar, cca 25 ex. Tarifa Beach, desítky ex. na lagunce u Laguna de Fuente de Piedra

Jespák malý (Little Stint): 3 ex. Tarifa Beach, cca 10 ex. na lagunce u Laguna de Fuente de Piedra

Vodouš rudonohý (Common Redshank): 1 ex. Laguna de Tarelo, 1 ex. na lagunce u Laguna de Fuente de Piedra

Vodouš kropenatý (Green Sandpiper): 1 ex. Algaida Wetlands

Vodouš bahenní (Wood Sandpiper): 4 ex. na lagunce u Laguna de Fuente de Piedra

Vodouš tmavý (Spotted Redshank): 1 ex. Tarifa Beach

Pisík obecný (Common Sandpiper): 1 ex. Cape Trafalgar, 1 ex. na lagunce u Laguna de Fuente de Piedra

Racek chechtavý (Black-headed Gull): max. 5 ex. Laguna de Fuente de Piedra

Racek žlutonohý (Lesser Black-backed Gull): 1 ex. Laguna de Tarelo

Racek středomořský (Yellow-legged Gull): hojný, početný zvláště na pobřeží Atlantiku, nejvíce na Gibraltaru

Rybák černozobý (Gull-billed Tern): min 100 ex. Laguna de Fuente de Piedra

Rybák severní (Sandwich Tern): 3 ex. Punta Secreta

Rybák bahenní (Whiskered Tern): jednotlivé ex. Dehesa de Abajo a Valverde centre

Rybák obecný (Common Tern): jednotlivé ex. v Algaida Wetlands

Hrdlička zahradní (Collared Dove): běžná

Hrdlička divoká (Turtle Dove): pozorována jen u Laguna de la Mejorada

Holub doupňák (Stock Dove): několi ex. ve skalách Hoces del Río Duratón

Holub hřivnáč (Wood Pigeon): cca 60 ex. Valverde Center

Kukačka obecná (Common Cuckoo): hlas Hoces del Río Duratón

Sýček obecný (Little Owl): hlas Hoces del Río Duratón

Výreček malý (Scops Owl): hlas Hoces del Río Duratón, hlas Camping Playa Aguadulce

Výr velký (Eagle Owl): hlas Hoces del Río Duratón,

Puštík obecný (Tawny Owl): hlas Camping Playa Aguadulce

Lelek rudokrký (Red-necked Nightjar): 1 ex. hlas Hoces del Río Duratón, 1 ex. na cestě Jaraicejo, 1 ex. hlas El Tejarejo

Rorýs obecný (Common Swift): běžný, početný

Rorýs šedohnědý (Pallid Swift): běžný, nepočetný

Rorýs domovní (Little Swift): cca 16 ex. Chipiona

Rorýs bělokostřecový (White-rumped Swift): 3 ex. Castillo de Monfragüe

Mandelík hajní (European Roller): 1 ex. u Meridy

Dudek chocholatý (Eurasian Hoopoe): běžný, nepočetný

Vlha pestrá (European Bee-eater): běžná, nepočetná

Ťuhýk rudohlavý (Woodchat Shrike): běžná v Extremaduře

Žluva hajní (Golden Oriole): hlas Hoces del Río Duratón, hlas El Tejarejo

Kavče červenozobé (Red-billed Chough): min 40 ex. Hoces del Río Duratón, desítky ex. Sierra de Grazalema

Kavka obecná (Western Jackdaw): běžná

Krkavec velký (Raven): 1 ex. Hoces del Río Duratón, 1 ex. Salinas de Monte Algaida, 1 ex. Castillo de Monfragüe

Sojka obecná (Eurasian Jay): 1 ex. Sierra de Gredos

Straka modrá (Azure-winged Magpie): běžná pouze v Extremaduře v Andalusie nepozorována

Straka obecná (Common Magpie): běžná

Sýkora koňadra (Great Tit): pozorována jen v Sierra de Gredos

Sýkora uhelníček (Coat Tit): pozorována jen v Sierra de Gredos

Sýkora parukářka (Crested Tit): pozorována jen v Sierra de Gredos

Sýkora modřinka (Blue Tit): pozorována jen na Gibraltaru a Castillo de Monfragüe

Moudivláček lužní (Penduline Tit): 1 pár krmí pull. Laguna de la Mejorada

Břehule skalní (Crag Martin): běžná

Jiřička obecná (House Martin): běžná, početná

Vlaštovka obecná (Barn Swallow): běžná

Vlaštovka skalní (Red-rumped Swallow): min. 1 ex. Chipiona, několik ex. Laguna de la Mejorada, několik ex. Laguna de Fuente de Piedra

Kalandra zpěvná (Calandra Lark): pozorováno několik ex. v oblasti Salinas de Monte Algaida

Chocholouš obecný (Crested Lark):běžný, všudepřítomný

Skřivan lesní (Wood Lark): hojný Hoces del Río Duraton, několik ex. Sierra de Grazalema, Jaraicejo

Skřivan Dupontův (Dupont s Lark): 2M Hoces del Río Duratón

Skřivan polní (Common Skylark): několik ex. Hoces del Río Duratón

Skřivánek krátkoprstý (Short-toed Lark): pozorováno několik ex. ( cca 5 ex.) v oblastech Salinas de Monte Algaida a Trebujana Marismas

Skřivánek menší (Lesser Short-toed Lark): pozorováno několik ex. ( cca 5 ex.) v oblastech Salinas de Monte Algaida a Trebujana Marismas

Cistovník rákosníkový (Zitting Cisticola): běžný

Cetie jižní (Cetti's Warbler): běžná

Rákosník velký (Great Reed Warbler): 1 ex. Valverde centre

Rákosník obecný (Reed Warbler): běžný

Sedmihlásek švitořivý (Melodious warbler): 1 M Laguna de la Mejorada, 1M Laguna de Medina

Sedmihlásek západní (Western Olivaceous Warbler): min. 2M Laguna de la Mejorada

Pěnice mistrovská (Western Orphean Warbler): 1M Hoces del Río Duratón

Pěnice černohlavá (Blackcap): běžná Hoces del Río Duratón, běžná Sierra de Gredos, Gibraltar

Pěnice kaštanová (Dartford Warbler): 2M Sierra de Grazalema

Pěnice bělohrdlá (Sardinian Warbler): běžná

Budníček horský (Western Bonellis Warbler): 1M Sierra de Gredos, několik M Ojen Valley, několik M Sierra de Grazalema

Budníček iberský (Iberian Chiffchaff): min 2M Ojen Valley

Králiček obecný (Goldcrest): několik M Sierra de Gredos

Králiček ohnivý (Firecrest): několik M Sierra de Gredos

Střízlík obecný (Wren): běžný

Šoupálek krátkoprstý (Short-toed Treecreeper): místy běžný např. v Ojen Valley

Špaček černý (Spotless Starling): běžný, početný

Drozd bravník (Mistle Thrush): 1 ex. Sierra de Gredos

Kos černý (Blackbird): běžný

Slavík obecný (Common Nightingale): běžný

Rehek domácí (Black Redstart): běžný

Bramborníček černohlavý (Common Stonechat): 1 ex.Laguna de Medina, 1 ex. Ojen Valley

Bramborníček hnědý (Whinchat): pár Trebujana Marismas

Červenka obecná (Robin): běžná v Sierra de Gredos a Ojen Valley

Pěvec ryšavý (Rufous Bush Chat): 2 ex. Laguna de la Mejorada

Bělořit okrový (Black-eared Wheatear): 1M Hoces del Río Duratón

Bělořit černý (Black Wheatear): 2M Sierra de Grazalema

Skalník modrý (Blue Rock Thrush): běžný

Skalník zpěvný (Rock Thrush): M, F Sierra de Grazalema

Lejsek černohlavý (Pied Flycatcher): 1 ex. Sierra de Gredos

Lejsek šedý (Spotted Flycatcher): 1 ex. cestou k Valverde centre

Vrabec domácí (House Sparrow): běžný

Vrabec pokřovní (Spanish Sparrow): několik ex. v Extremaduře

Vrabec skalní (Rock Sparrow): 1 ex. Sierra de Grazalema

Astrild vlnkovaný (Common Waxbill): cca 5 ex. Laguna de la Mejorada

Linduška úhorní (Tawny Pipit): cca 5 ex. Hoces del Río Duratón

Konipas bílý (White Wagtail): 1 ex. Sierra de Gredos

Konipas žlutý (Yellow Wagtail): běžný v Salinas de Monte Algaida

Pěnkava obecná (Common Chaffinch): pozorování jen v Sierra de Gredos a Sierra de Grazalema

Konopka obecná (Common Linnet): běžná, početná

Stehlík obecný (European Goldfinch): běžný

Zvonohlík zahradní (European Serin): běžný Sierra de Gredos

Zvonek zelený (Greenfinch): jen několik pozorování např. Laguna de la Mejorada

Strnad luční (Corn Bunting:) běžný, početný

Strnad cvčivý (Cirl Buntig): 1M zpěv Hoces del Río Duratón, 1F Sierra de Gredos

Strnad viničný (Rock Bunting): 2 ex. Sierra de Gredos, 1 ex. Sierra de Grazalema, pár Portilla del Tietár

Strnad rákosní (Reed Bunting): 1 ex. Laguna de Tarelo

 

Jen přihlášení mohou komentovat