Holýšovský ornitologický klub z. s. je malé neziskové sdružení, které se od roku 1999 věnuje pozorování a ochraně divoce žijících druhů ptáků. Za tu dobu nasbírali jeho členové a sympatizanti velký počet pozorování. Rozhodli jsme se, že si tato pozorování nebudeme nechávat pro sebe, ale že je nějakou přístupnou formou budeme zveřejňovat.

Katalánské nakladatelství Lynx Edicions, které vydává také Handbook of the Birds of the World, vydalo v roce 2012 birdwatchersky nesmírně zajímavou publikaci. Holandský birder a ornitolog Marcel Haas (*1979) sesbíral a uspořádal data o pozorováních velmi vzácných druhů v palearktické zoogeografické oblasti. Celkem je představeno 155 ptačích druhů, které byly v Palearktidě pozorovány méně než 10krát. Pozorování jsou uváděna se všemi dostupnými podrobnostmi, literárními citacemi i fotografiemi (pokud byly k dispozici). Některé z těchto snímků byly zveřejněny vůbec poprvé. Knihu jsem od první stránky doslova hltal, je sice psaná v angličtině, ale vše je velmi srozumitelné. Zároveň je však kniha pro české birdery hozenou rukavicí. Žádné pozorování nepochází z České republiky (a ani ze Slovenska) a nepochází ani od žádného českého pozorovatele. Knihu mohu doporučit jako výborný dárek pro birdery k nejrůznějším výročím. Myslím, že ten kdo knihu zakoupí, neprohloupí. Připojuji i webový odkaz (Extremely rare birds in the Western Palearctic). Takže, dámy a pánové, dalekohledy do pohotovostní polohy a vzhůru do terénu. Někde tam na nás nějaký ten lesňáček, poštolka amurská nebo zeleňáček čeká...

Koncem roku 2012 vydala Německá avifaunistická komise Die Deutsche Avifaunistische Komission a Dachverband Deutscher Avifaunisten útlý sešitek s jednoduchým názvem Seltene Vögel in Deutschland 2010 (Vzácní ptáci v Německu 2010). Na 72 stránkách je čtenář seznamován s přehledem všech uznaných i neuznaných pozorování vzácných ptáků v Německu za rok 2010.