IMG 8687

Již v červenci jsem se s Honzou Grünwaldem začal bavit o cestě do Izraele. Honza a Kuba tam byli na jaře 2018. Birdwatchingu se věnovali především v jižní části země. Jak čas plynul, postupně se tento plán začal blížit a rýsovat. Celý program naší výpravy plánoval Kuba s pomocí Honzy a já se jako neznalý jen tak vezl.

Účastníci: Jakub Macháň, Jan Grünwald, Ondřej Boháč

Vysvětlivky: tučně vyznačeny druhy, které alespoň jeden z nás viděl poprvé v životě.

28.3.

Odpoledne vyrážím do Prahy, přespávám u Kuby.

29.3.

Kolem 10 h. se potkáváme v Praze na letišti s Honzou a připravujeme se na odlet. Kolem 13:30 odlétáme z Prahy do Eilatu, kde jsme přistáli v 19:48 místního času. Autobusem přejíždíme do města Eilat, kde se večer ubytováváme.

30.3.

Po noci, kdy jsme natěšením ani jeden nespal, opouštíme kolem 5:30 postele a chystáme se vyrazit do terénu. Honza po otevření okna hlásí můj první lifer – vránu domácí.

Vyrážíme do Central parku. Již cestou pozorujeme první hrdličky senegalské, dudky, nebo vrabce pokřovní. V parku je živo. Na každém stromě se pohybuje vždy minimálně několik ptáků. Mezi nejpočetnějšími pěnicemi pokřovními a černohlávky objevujeme budníčky balkánské, menší a lesní. Po zavlažovaných trávnících pobíhají čejky trnité. O den dříve zde byl hlášen budníček altajský (druh, který jsem chtěl vidět ze všech nejvíc). Bohužel však odcházíme bez úspěchu. Pokračujeme do Ofira Parku, kde pozorujeme sedmihláska šedého a několik alexandrů malých. Přicházíme k známé pláži North Beach, která je (hlavně pro kluky) zklamáním. Přesto pozorujeme první racky tenkozobé a žlutonohé. Pokračujeme podél vodního kanálu, který je druhově o dost bohatší. Pozorujeme zde celkem 48 druhů, mezi zajímavější patří třeba sedm plameňáků, 70 pisil, 12 kulíků mořských, vlhy proměnlivé a spoustu druhů bahňáků. Přeletuje rybák velkozobý a občas zaslechneme lindušku rudokrkou. Všímáme si hejna 25 volavek červených a orla křiklavého, který se přiletěl napít. Ze zatažené oblohy začíná konečně svítit slunce. A zatímco kluci koukají do stativáků, já chodím s hlavou nahoře a vyhlížím dravce. Těšně před Birding Center (IBRCE) si zároveň s Honzou všímáme dravce, kterým pro změnu není káně lesní ruská, ale včelojed chocholatý! Zde pak pozorujeme pěvce ryšavého, 4 lyskonohy úzkozobé, bukače velkého, chřástala vodního, malého a později i nejmenšího, kterého si užíváme dlouhé minuty na pouhých 5 metrů. Dle očekávání také potkáváme známou jihomoravskou skupinu (A. Prágr, T. Baldrián, O. Ryška a K. Šimeček)

chr

Chřástal nejmenší - foto: Ondřej Boháč

Objevují se další včelojedi chocholatí, rákosník tamaryškový, ibis hnědý a konečně také 4 rybáci černozobí. Na southern salt ponds pozorujeme ouhorlíka stepního, na kterého jsem se hlavně já s Kubou hodně těšil. Den ukončujeme v Holland parku, kde pozorujeme sokola šahina (určen dodatečně), pak pěnice bělohrdlé, jednu tureckou, několik skalníčků černoocasých a koroptve arabské. Honza si ještě všímá také jedné kobry stepní...

IMG 8749

Rybařík jižní - foto: Ondřej Boháč

31.3.

Ráno se rozdělujeme. Kuba s Honzou vyráží do půjčovny pro auto, já se zatím pokouším opět najít v Central parku budníčka altajského. Prohlížím detailně každý strom, mezi pěnicemi občas zahlédnu nějakého budníčka menšího nebo balkánského. Postupně nacházím celkem 3 slavíky tmavé. Pod skleněnou plochou si všímám poskakovat ťuhýka rudohlavého. Zjišťuji, že nejspíš narazil právě do skleněné plochy. Nejsem však sám, kdo si ťuhýka všiml. O kus blíže k němu se pomalu přibližuje kočka a ve vteřině po ťuhýkovi skáče a já se okamžitě rozbíhám kočku zahnat. Kočka si mne všimla až na poslední chvíli a z šoku který jsem jí udělal, ťuhýka pouští a odbíhá pouze s ocasem, o který ho připravila. Ťuhýka chytám a čekám na kluky.

59328109 833350017018453 6539628431657664512 n                                                                                                                      Ťuhýk rudohlavý - foto: Ondřej Boháč

Ti přijíždí ve vypůjčeném voze Opel Mokka. Přejíždíme do Shachamon parku, kde byl včera hlášen budníček altajský. Po asi 10 minutách jsem zaslechl konečně ten správný hlas a klukům ukazuji budníčka altajského, který poskakuje ve větvičkách nad námi. Po „fotostřelbě“ si tento druh ještě chvíli užívám a upozorňuji ještě na slavíka tmavého, kterého Kuba i Honza vidí prvně.

IMG 9391     

Druh který jsem chtěl v Izraeli vidět úplně nejvíc - budníček altajský - foto: Ondřej Boháč

Opět navštěvujeme North Beach. Pak odvážíme ťuhýka do IBRCE a míříme na lokalitu KM19. Objevujeme tu volavky vlasaté, dva slavíky modráčky a opět několik tamaryšků.

Přejíždíme na nádrže KM20, objíždíme je a sčítáme z auta. Je tu 281 plameňáků a 468 racků tenkozobých. V tomto ráji bahňáků pozorujeme přes 50 jespáků malých, několik vodoušů štíhlých, dále 35 břehoušů černoocasých, jespáky křivozobé, kulíky mořské a další. Z jiných druhů tu jsou vlaštovky skalní, ostralky, a volavky stříbřité. V okolí nádrží postupně kluci nachází bělořita okrového a hrdličku kapskou. Následuje přesun na lokalitu Uvda vallley. Hned po vystoupení z auta pozorujeme 10 poštolek jižních. Brzy nacházíme skryté vrabce plavé, bělořita pustinného, několik bělořitů plavých a v keřích pěnici dlouhozobou. Brzy se ukazuje taky můj oblíbený strnad zahradní. Přesouváme se zpět na KM19 a vyčkáváme zde do večera na stepokury. Nocovat sem přilétá mnoho konipasů l. předoasijských a vlaštovek obecných. Ještě se ukazuje orel nejmenší a samice motáka stepního. Před úplnou tmou již vyčkáváme společně s birdery z Holandska na stepokury, nakonec přilétájí 2 stepokuři pruhovaní.

58784928 1278947742262270 8912159784623407104 nDokumentační fotka (digiscoping) stepokurů - foto: Jakub Macháň

1.4.

Ráno se zastavujeme na další pláži v Eilatu, kde pozorujeme několik racků bělookých. 
Nad mořem krouží osamocený rybák bahenní a my po pár minutách vyrážíme do pouště. Přijíždíme na lokalitu Se ́ifim Plains. Venku je konečně jasno, ale taky pouhých 9°C. Pozorujeme první skřivany pouštní, lindušky úhorní, bělořity okrové, a také bělořita černohřbetého s prinií křovinou. Přesouváme se na lokalitu Red Canyon, která je sice hezká, ale žádné nové druhy jsme nenašli (kromě kozorožců núbijských).

Izrael 2019 218Kozorožec núbijský - foto: Jan Grünwald

Z hor se vracím opět do údolí na lokalitu Yotvata. Tady je to zase o něčem jiném. Kus zemědělské plochy uprostřed stepí nám ukazuje další nové druhy. Ozývají se tu minimálně 2 křepelky polní, nad hlavou nám přeletuje ouhorlík stepní, samec motáka pilicha a poletuje zde hejno velmi krotkých volavek rusohlavých. Občas se ukáže břehule hnědá, poštolka jižní, nebo vlha pestrá. Místní ornitolog nám a ostatním birderům říká, že před chvílí tu byl skřivan východní. Několik lidí tedy vyráží do dýňového pole hledat tento druh. Kluci objevují 17 hýlů pustinných a já registruji podivný hlas. Krátce se nám daří pozorovat přeletujícího skřivana východního.

IMG 0566 1Jedna z krotkých volavek rusohlavých - foto: Jakub Macháň

Přesouváme se opět na KM20. Přibylo zde jespáků malých (celkem 88 ex.), proletuje orel nejmenší, ale jinak sestava zůstává podobná jako včera. Brzy zastavujeme na WC pauzu, při které registruji výrazný tah dravců. Brzy se tak kocháme několika orly stepními. Přes KM19 se vracíme do Eilatu a míříme opět do IBRCE. Nic moc tu není, tak se přesouváme na solné nádrže. Po sečtení bahňáků následuje přesun na North Beach, kde zůstáváme až do západu slunce. Honza si všímá na obloze prvních rorýsů velkých a pak nás čeká seawatching. Ukazuje se tu 110 rybáků obecných, 30 severních a jeden bahenní. Občas se pro změnu ukáže racek bělooký nebo tenkozobý. Daleko na moři se objevují hejna lžičáků pestrých. Při odjezdu nám auto hlásí pokles tlaku v zadní pneumatice. 
Po vizuální kontrole však nevidíme žádný problém a vracíme se zpět do hotelu.

IMG 9937Ranní pohled na Se ́ifim Plains - foto: Ondřej Boháč

Izrael 2019 316 Rybák severní na North Beach - foto: Jan Grünwald.

2.4.

Brzo ráno balíme kufry a opouštíme Eilat. Vyrážíme na lokalitu skřivanů dudkovitých. Po cestě pro jistotu ještě „dofoukáváme“ pneu, která ale ani ráno nejevila na první pohled žádný problém. Ihned po příjezdu na lokalitu (KM67) se s ranním sluncem zvedá postupně 139 luňáků hnědých. Kuba celkem rychle objevuje dva skřivany dudkovité a další pak Honza. Nechávám kluky pátrat a vydávám se opačným směrem prohlédnout křoviny. Cestou slyším protahovat 7 lindušek rudokrkých, 3 úhorní a 4 lesní. V křoví občas proletí slavík a zavrčí i pěnice vlašská. Mezi luňáky se pak objevuje protahující orlovec. Přesouváme se na maličkou lokalitu (Neot Smadar Sewage Ponds), která je opět plná ptáků. Mimo zcela běžné čejky trnité tu pozorujeme bekasinu otavní, krutihlava, ťuhýka rudohlavého a poprvé rehky zahradní. Pozorujeme také silný tah dravců, 60 kání, 65 luňáků hnědých, 4 orly stepní a supa mrchožravého.

Přejíždíme na lokalitu orla jestřábího (Ein Avdat canyon). Kupujeme vstupné a přes stáda dětí si boříme cestu k vyhlídce, kde máme dobrý rozhled do kaňonu. Na skalních římsách jsou hnízda supů bělohlavých, a někteří mají už i mladé. Pozorujeme páření supů mrchožravých a snažíme se fotit v letu rorýse velké, které doprovází asi 20 šedohnědých.

Izrael 2019 343

Rorýs velký - foto: Jan Grünwald

Přeletuje několik krkavců hnědokrkých a hluboko v kaňonu se objevuje slípka zelenonohá. Po dvou hodinách, kdy se nám orel jestřabí neukázal, se posouváme na vyhlídku o kus dál. Kuba nachází orlíky krátkoprsté, a k překvapení nás všech, i dospělého orla jestřábího! Přejíždíme k městu Nizzana, kde z auta vidíme hejno čápů bílých, točí se jich tu 400. Za chvíli dorážíme na naši poslední lokalitu dnešního dne, Ezuz Road. Kluci za chvíli najdou ve stativákách běhulíky plavé a dropa hřívnatého. Večer vyrážíme o kus dál na sovy. Ještě za světla v „remízku“ pozorujeme 100 pěnic černohlavých, lejska bělokrkého, timálii šedou a 3 dudky. I na obloze to žilo. Ukázal se orel stepní, nejmenší, dokonce i volavý a moták stepní. Ještě před setměním slyšíme orebice čukar a sýčka. Ani noc nezklamala, přidáváme 3 kalouse ušaté a sovu pálenou.

stepuak Jedním z nejzajímavějších okamžiků bylo setkání motáka stepního a orla nejmenšího - foto: Ondřej Boháč

Po ukončení pozorování se vracíme k opuštěnému vlaku v Ezuzu, kde přespíme. Auto opět hlásí nízký tlak v pneumatice, zde však sranda končí. Nacházíme v ní díru, která zlověstně syčí. Situaci nemáme jak řešit, a ukládáme se ke spaní (já pod širákem, Kuba v autě a Honza ve vagonu).

3.4.

Během noci Honza i Kuba slyší poměrně výraznou střelbu, ze které nemají vzhledem k nedávným nepokojům úplně dobrý pocit. Já spal asi však o něco líp a o ničem jsem nevěděl. Ráno bylo poměrně chladné (+7 °C), ale tokající dropy hřívnaté ve vycházejícím slunci jsme si opravdu užili. Naše pneumatika byla ráno úplně prázdná a tak kluci vyměňují za rezervu a pomalým tempem ji jedeme nechat zalepit do 55 km vzdáleného města. Tam jsou velmi rychlí, a za 15 minut můžeme zase vyrazit.

ráno

Ranní pohled na východ slunce z vlaku v Ezuzu - foto: Ondřej Boháč

Během dopoledne dorážíme na nádhernou lokalitu Tel Krayot kde, se nám všem z celé výpravy líbilo úplně nejvíc. V termice krouží 465 bílých čápů a hned po příjezdu se předvádí na pár desítek metrů hned 9 orlíků krátkoprstých. Poté pozorujeme první káni bělochvostou a orla křiklavého. Na kamenech „dudají“ dudci, konečně pozorujeme taky vrabce skalní. Svačíme na jedné ze skalek a přímo k nám si sedá strnad zahradní. Zpívá tu 25 chocholoušů, vrabci plaví a v keřích se občas mihne některá z pěnic. Honza mi ještě nachází další pěkný „lifer“, a to skalníka modrého. Cestou k autu se odděluji od kluků, abych ověřil neznámý zpěv. Šlo o pěnice brýlaté. Přesouváme se autem asi kilometr, kde se nám podle přesných informací jedné birderky daří okamžitě najít poměrně vzácný druh i na místní poměry, a to bělořita bělobrvého.

IMG 1191 1Bělořit bělobrvý - foto: Jakub Macháň

Nebojácného bělořita si fotíme a já si o kus dál všímám na šutru sedícího sýčka. Vypravujeme se hledat lindušku dlouhozobou, což se nám díky hlasu podaří za poměrně krátkou dobu. Přejíždíme k Mrtvému moři, kde asi hodinku za celou výpravu odpočíváme a krátce se tu i na doporučeném místě koupeme. V tu chvíli se nacházíme ve výšce -390 m. Přesouváme se ještě do jednoho wádí, které se zdá na první pohled dost nudné, přesto pozorujeme několik hezkých druhů i zde. Nakonec zajíždíme do blízkého „tábořiště“, kde budeme večer vyrážet na puštíka pouštního. Před výpravou do kopce míjíme hlučné skupinky, které stanují v tábořišti. Radost nám dělá večer třeba krkavec krátkoocasý nebo volající dytík. Za tmy se nám nakonec několikrát puštík opravdu ozval. Přesouváme se kus blíž, ale puštík už mlčí. Já mezitím využívám Kubův stativák a prohlížím si hvězdy. Po návratu zpět se připravujeme na spaní, a každý nějak jinak. Honza si bere stan, Kuba opět auto, a já odcházím dál od tábořiště pěkně pod širák, jak to mám rád.

o 

Orlík krátkoprstý z Tel Krayot - foto: Ondřej Boháč

4.4.

V noci mě budí déšť, se kterým jsem příliš nepočítal. Po sbalení všech věcí pršet přestalo a tak jsem zůstal spát venku. Ještě než usnu, užívám si intenzivního toku puštíka pouštního. Ráno se budím za úsvitu, koukám ze spacáku na velký kámen, na kterém jsem spal a pár desítek centimetrů od hlavy mi usedl skřivan pouštní. Nádherný zážitek. 
Nad hlavou mi prolétá strnad zahradní. Neskutečné! Tohle z ložnice, ani z hotelu nikdy nezažijete... Ráno se chceme ještě projít po okolí, ale dvakrát zahřmí a začíná pršet. Vracíme se do auta a jedeme znovu na Tel Krayot, kde se nám včera tak líbilo. Pozorujeme dytíky, 5 dudků a Honza nachází bělořita skalního. Dnes jsou tu ještě 3 bělořiti okroví, 3 strnadi zahradní a první strnad luční. Krásným zpestřením je dlouhé pozorování dvou šakaků.

Izrael 2019 465Jeden ze dvou šakalů - foto: Jan Grünwald

kuba

Kuba Macháň na asi nejhezčí, námi navštívené lokalitě - Tel Krayot - foto: Ondřej Boháč

Přesouváme se na sever. Občas se někde zastavíme, ale o žádné zajímavé lokality se nejedná. Zastavujeme se v prvním lese, co vidíme. Zde pozorujeme první kukačku chocholatou koňadry a sojku obecnou ssp. atricapillus. Asi 20 minut se snažíme určit hlas ptáka, který se za žádnou cenu nechce ukázat. Nakonec pronáším větu „je to vůbec pták?“ . Během pár vteřin se se smíchem shodneme na tom, že šlo nejspíš o nějaký hmyz. Krátce zastavujeme na lokalitě Heftzhiba Fishponds, kde je asi 2500 racků chechtavých a přeletuje 700 pelikánů. Přijíždíme do kibucu, kde máme být ubytovaní. Rovnou však jedeme na velkou soustavu rybníků, která byla na ptáky nesmírně bohatá. Lokalitu projíždíme autem a i tak máme 53 druhů. Mezi zajímavější pozorování řadím třeba: hrdlička divoká, břehouš černoocasý, cetie jižní, konečně taky konipasi citronoví. Ještě vidíme lindušky horské, několik hýlů pustinných a k dokonalosti taky prvního strnada šedokrkého. Vracíme se, ale máme v plánu vyrazit sem ještě ráno. Ubytujeme se v sympatickém domečku a vyrážíme na sovy. Kuba pozoruje asi 50 skalních vlaštovek a cestou posloucháme šakaly, dytíky a jednotlivé bahňáky. Docházíme ke starému zemědělskému stavení, kde říkám, že by mohla být pálenka. Pouštím krátce nahrávku a ta okamžitě vyletuje a ozývá se. Hned na to, jí odpovídá druhá. Jen o chvilku později slyšíme první výrečky (https://youtu.be/sasulNv7ijo), které pozorujeme a fotíme díky baterkám a čelovkám z několika metrů snad hodinu.

Izrael 2019 477

Hýl pustinný - foto: Jan Grünwald

5.4.

Ráno opět vyrážíme na soustavu, kde jsme byli již včera odpoledne. Tentokrát ji pro větší úspěšnost procházíme pěšky. Hned od začátku nám druhy naskakují, a to jak včerejší, tak i nové. Kluci si všímají kukaček chocholatých a konečně objevují také vrabce moabské. Mezi další radosti patří třeba nádherný samec konipase citronového, 22 vodoušů štíhlých, 31 jespáků šedých, 15 kormoránů malých nebo velké množství pelikánů a luňáků. Během dvou a půl hodin nastřádáme 73 druhů.

citrolaKonipas citronový - foto: Ondřej Boháč

Izrael 2019 506Vrabec moabský - foto: Jan Grünwald

Vracíme se pro auto a projíždíme skrz nádrže na další. Ještě z auta si však všímáme krásného hejnka 22 rybáků bělokřídlých. Přesouváme se tedy na lokalitu Terat Zvi fish ponds. I zde přes rychlé oteplování zapisujeme během hodiny 47 druhů, z toho neuvěřitelných 13 orlovců, 100 čejek trnitých, 300 racků arménských, 2 orly volavé, moudivláčka, první volavky bílé a 20 čápů černých.

Následně vyrážíme k ubytování pro další 2 noci. Cestou sháníme něco k jídlu a zastavujeme ve městě Tiberias. Zastavíme až ve velmi frekventované části města. Kuba zrovna parkuje a já si všímám, že u rorýsů, kteří zaletují pod budovu, mi něco nesedí. Upozorňuji na ně s tím, že mají bílý kostřec. Ihned zjišťujeme, že jde o rorýse domovní! Tohle byla fakt haluz. Vyrážíme s foťáky mezi proudy udivených lidí a pozorujeme, jak létají na hnízdo.

Izrael 2019 573Rorýs domovní - foto: Jan Grünwald

Za chvíli jsme v ubytku a po nějaké době vyrážíme do místní rezervace Hula Valley. Zde slyšíme první frakolíny obecné, cistovníka, jeřáby popelavé, 27 břehoušů černoocasých, 40 ibisů a mnoho dalších. Kuba si brzo všímá také luňce šedého, který rychle mizí, a Honza ho ani neviděl. K našemu štěstí se nám luňci ukazují ještě dva, a to doslova ukázkově. Jedno z nejhezčích pozorování z celého tripu je pro nás všechny určitě luněc šedý, sedící na jednom stromě s dudkem a vlhami pestrými. Nakonec se dáváme do řeči s místním správcem parku, který nás večer naskládá do auta a odváží zpět k bráně do parku. Ušetřil nám čas a kilometr a půl pěšky. Večer jsme již značně znavení a už se věnujeme ptákům jen ze zahrady. Ale stejně připisujeme prvního puštíka obecného a další sovu pálenou.

6.4.

Hned po probuzení posloucháme opět hlas puštíka obecného.

Vyrážíme na horu Hermon. Cestou v kopcích občas zastavíme. Brzy slyšíme prvního strnada viničného a sýkoru temnou. Oblékáme vše, co máme. Chladný vítr nás totiž oproti okolí Mrtvého moře tentokrát nehřeje. Doplňujeme náš seznam o drozda zpěvného, střízlíka a pěnkavu obecnou. Poté přijíždíme k lanovce, kde se pokoušíme hledat další horské druhy. Pozorujeme však akorát poddruh rehka domácího a Kuba krátce pravděpodobně hýla růžovokřídlého. Nakonec se rozhodujeme vyjet lanovkou kvůli skřivanovi ouškatému a právě kvůli hýlovi až do výšky 2040 m. n. m. Na vrcholu je sice hezký výhled, ale silný vítr a pouhých +5 °C. Mezi dětmi, radujících se ze sněhu, registrujeme skřivanovitý zpěv. Chvíli jsme natěšení, co je to za novinku, ale mezi nárazy větru hlas rychle určujeme jako skřivany lesní. Jiný druh jsme nezaznamenali a celkem rychle se vracíme do údolí. Autem se přemisťujeme do nižších částí hor, kde kluci vybíhají hledat podezřelé ptáky, co viděli z auta. Já zůstávám u auta a čekám, až se vrátí. Během chvíle se ve větru začal ozývat hlas, který jsme slyšeli už u dolní stanice lanovky, jde o brhlíka skalního. Obcházím skálu a hned si všímám, jak zpívá z protější skalky. Děláme několik dokumentačních snímků a sjíždíme zase o kousek níž. Tam se pokoušíme hledat zvonohlíky syrské. Po asi 5 minutách k nám vítr zavál malou skupinku, která usedla blízko nás do hustého keře. Během krátké chvíle však zase mizí. Pozorujeme je pak ještě několikrát na přeletu. S Honzou přidáváme další druh do výpravy, a to strakapouda jižního.

hejrrPohled z hory Hermon - foto: Ondřej Boháč

Autem se vracíme zpátky na ubytko a dopřáváme si hodinovou pauzu. Poté vyrážíme zpět do rezervace Hula Valley, kde Kuba prohlašuje, že se pokusíme překonat včerejších 69 druhů. Vzhledem k absenci tahu, to s Honzou nevidíme příliš reálně. Oproti včerejšku pozorujeme, pro nás nepředstavitelné, hejno 87 břehoušů černoocasých. Jinak druhy zůstávají víceméně stejné jako včera, akorát u některých se změnily počty. Během dnešní návštěvy zde nefouká, ale občas drobně prší. Před odchodem však nakonec náš seznam z této lokality ukazuje 74 druhů a rozloučením je pro nás orel královský. Opět se vracíme do našeho domečku a pomalu se připravujeme na zítřejší odlet.

Izrael 2019 663Luněc šedý - foto: Jan Grünwald

7.4.

Brzo ráno vyrážíme do Tel Avivu, odkud budeme odlétat. Naší předposlední navštívenou lokalitou jsou rybníky u Středozemního moře (lokalita Ma ́agan Michael Fishponds). Kolem 7 hodiny jsme na lokalitě, kluci aktivně vystupují z auta a prohlíží upuštěný rybník z auta. Honza hlásí kolpíky, větší množství kvakošů atd. Já se ještě poněkud unavený neochotně soukám z auta, ale poté, co si všímám hejna 35 čápů černých, se ve mně probudil kroužkovatelský duch a okamžitě přirážím dalekohled k očím a hledám kroužky. Po prvotním zklamání nakonec odečítám alespoň jeden. Parkujeme auto a vyrážíme k moři. Rychle nás zaujaly 3 ostrůvky. Na tom největším je větší množství ptáků. Po přiblížení kluci doslova střílejí zajímavé druhy. Kulík bledý, kamenáček pestý, jespáci píseční, rybáci severní... Na chvíli si půjčuji stativák od Kuby a objevuji nový druh pro nás všechny – rybáka malého. Konečně jsem tohoto sympatického rybáka viděl. Přesouváme se po pláži k velkému hejnu rackům. Kluci brzo hlásí další, pro nás zakletý druh v ČR, racka velkého.

racekRacek velký - foto Jakub Macháň

Po chvilce se objevují další (?) dva rybáci malí. Sledujeme jejich aktivní a úspěšný lov a vracíme se zpět na rybníky. Začíná být teplo, snažíme se to tady už trošku urychlit. Brzy nacházíme malinký rybníček, který by se klidně mohl jmenovat „Volavčí“. Jsou zde všechny druhy malých volavek (rusohlavé, vlasaté, stříbřité, kvakoši) a s Honzou si pak konečně všímáme volavky proměnlivé (https://youtu.be/G8RrMtUhBr4). Po pokochání se vracíme zpět k autu a přibližujeme se k letišti, na naši poslední plánovanou lokalitu. Tou je Hatzuk Beach, Tel Aviv. Křovino-stepní lokalita s hájkem. Byl zde ještě včera hlášen skřivánek krátkoprstý a překvapivě další budníček altajský. Nic z toho jsme tu nenašli, ale na rozloučenou jsme si našli ještě lindušky úhorní, dytíky, 3 druhy bělořitů, pěnice bělohrdlé nebo ťuhýka rudohlavého. Loučíme se s těmito, zde poměrně běžnými druhy, které u nás však ani náhodou neuvidíme. Převlékáme se do slušnějšího oblečení na cestu. V tu chvíli mi dochází, že tento vydařený trip končí. Ještě z auta pak sledujeme poslední majny obecné. Poté už zbývá jen odevzdat auto. Během asi 20 minut se z půjčovny přemisťujeme osobní dodávkou (překvapivě zdarma) na terminál letiště. Na poprvé přijíždíme na špatný terminál, ale na druhý pokus to už vyšlo 😊. Pak nás už čeká jen odbavení a překvapivě poměrně hladký průběh letištních kontrol. Se zpožděním (cca 40 min.) pak odlétáme zpět do naší země sýkor, hřivnáčů a pěnkav 😊. V pozdních večerních hodinách se dostávají kluci domů. I já jsem překvapivě bez problému stihl noční vlak a kolem 2 h. v noci jsem doma také.

54075 1Promyku jsme na severu potkávali poměrně často - foto: Jakub Macháň

 

Nezbývá, než zhodnotit naši výpravu jako dokonalou. Celkem jsme za 9 dní pozorovali 229 druhů ptáků

Z toho Liferů: Já – 90, Kuba – 36, Honza – 34

Sestřih momentů z naší výpravy ZDE: https://www.youtube.com/watch?v=E0icNvNt6B8

Seznam pozorovaných druhů:

Č.

Druh

První pozorování

Datum prvního pozorování

1

husice nilská - Alopochen aegyptiaca

Km67, South District, IL (30,024, 35,097)

02.04.2019

2

čírka modrá - Spatula querquedula

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

3

lžičák pestrý - Spatula clypeata

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

4

kopřivka obecná - Mareca strepera

Hula Valley--Lake Agmon אגמון החולה

05.04.2019

5

kachna divoká - Anas platyrhynchos

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

6

ostralka štíhlá - Anas acuta

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

7

čírka obecná - Anas crecca

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

8

koroptev arabská - Ammoperdix heyi

Eilat--Holland park פארק הולנד

30.03.2019

9

křepelka polní - Coturnix coturnix

Yotvata--All fields and open areas (non-Sewage) יטבתה שדות

01.04.2019

10

orebice čukar - Alectoris chukar

Be'erotayim grove חורשת בארותיים

02.04.2019

11

frankolín obecný - Francolinus francolinus

Hula Valley--Lake Agmon אגמון החולה

05.04.2019

12

plameňák růžový - Phoenicopterus roseus

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

13

potápka malá - Tachybaptus ruficollis

Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19

31.03.2019

14

holub skalní - Columba livia

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

15

hrdlička divoká - Streptopelia turtur

Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19

31.03.2019

16

hrdlička zahradní - Streptopelia decaocto

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

17

hrdlička senegalská - Streptopelia senegalensis

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

18

hrdlička kapská - Oena capensis

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

19

stepokur saharský - Pterocles senegallus

Ezuz Road--km 7 תצפית נחל ניצנה

03.04.2019

20

stepokur pruhovaný - Pterocles lichtensteinii

Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19

31.03.2019

21

drop hřívnatý - Chlamydotis macqueenii

Ezuz Road--km 7 תצפית נחל ניצנה

02.04.2019

22

kukačka chocholatá - Clamator glandarius

316, South District, IL (31,353, 35,087)

04.04.2019

23

kukačka obecná - Cuculus canorus

Mt. Gilboa--Lower slopes הר גלבוע מורדות צפוניים

04.04.2019

24

rorýs velký - Apus melba

Eilat north beach חוף צפוני אילת

01.04.2019

25

rorýs obecný - Apus apus

Eilat--Holland park פארק הולנד

30.03.2019

26

rorýs šedohnědý - Apus pallidus

Ein Avdat canyon==קניון עין עבדת

02.04.2019

27

rorýs domovní - Apus affinis

Tiberias, North District, IL

05.04.2019

28

chřástal vodní - Rallus aquaticus

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

29

slípka zelenonohá - Gallinula chloropus

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

30

lyska černá - Fulica atra

Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19

31.03.2019

31

chřástal malý - Zapornia parva

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

32

chřástal nejmenší - Zapornia pusilla

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

33

jeřáb popelavý - Grus grus

Hula Valley--Lake Agmon אגמון החולה

05.04.2019

34

dytík úhorní - Burhinus oedicnemus

Nahal Tze'elim נחל צאלים

03.04.2019

35

pisila čáponohá - Himantopus himantopus

Eilat north beach חוף צפוני אילת

30.03.2019

36

kulík bledý - Pluvialis squatarola

Ma'agan Michael Fishponds בריכות מעגן מיכאל

07.04.2019

37

čejka trnitá - Vanellus spinosus

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

38

kulík mořský - Charadrius alexandrinus

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

39

kulík písečný - Charadrius hiaticula

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

40

kulík říční - Charadrius dubius

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

41

koliha velká - Numenius arquata

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

42

břehouš černoocasý - Limosa limosa

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

43

kamenáček pestrý - Arenaria interpres

Ma'agan Michael Fishponds בריכות מעגן מיכאל

07.04.2019

44

jespák bojovný - Calidris pugnax

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

45

jespák křivozobý - Calidris ferruginea

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

46

jespák šedý - Calidris temminckii

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

47

jespák písečný - Calidris alba

Ma'agan Michael Fishponds בריכות מעגן מיכאל

07.04.2019

48

jespák obecný - Calidris alpina

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

49

jespák malý - Calidris minuta

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

50

bekasina otavní - Gallinago gallinago

Neot Smadar Sewage Ponds ביוב נאות סמדר

02.04.2019

51

lyskonoh úzkozobý - Phalaropus lobatus

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

52

pisík obecný - Actitis hypoleucos

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

53

vodouš kropenatý - Tringa ochropus

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

54

vodouš tmavý - Tringa erythropus

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

55

vodouš šedý - Tringa nebularia

Eilat north beach חוף צפוני אילת

30.03.2019

56

vodouš štíhlý - Tringa stagnatilis

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

57

vodouš bahenní - Tringa glareola

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

58

vodouš rudonohý - Tringa totanus

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

59

běhulík plavý - Cursorius cursor

Ezuz Road--km 7 תצפית נחל ניצנה

02.04.2019

60

ouhorlík stepní - Glareola pratincola

Eilat--southern salt ponds בריכות המלח הדרומיות אילת

30.03.2019

61

racek tenkozobý - Chroicocephalus genei

Eilat north beach חוף צפוני אילת

30.03.2019

62

racek chechtavý - Chroicocephalus ridibundus

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

63

racek bělooký - Ichthyaetus leucophthalmus

Dolphin Reef ריף הדולפינים

01.04.2019

64

racek velký - Ichthyaetus ichthyaetus

Ma'agan Michael Fishponds בריכות מעגן מיכאל

07.04.2019

65

racek středomořský - Larus michahellis

Ma'agan Michael Fishponds בריכות מעגן מיכאל

07.04.2019

66

racek bělohlavý - Larus cachinnans

Eilat north beach חוף צפוני אילת

30.03.2019

67

racek arménský - Larus armenicus

Tirat Zvi fish ponds בריכות טירת צבי

05.04.2019

68

racek žlutonohý - Larus fuscus

Eilat north beach חוף צפוני אילת

30.03.2019

69

rybák malý - Sternula albifrons

Ma'agan Michael Fishponds בריכות מעגן מיכאל

07.04.2019

70

rybák černozobý - Gelochelidon nilotica

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

71

rybák velkozobý - Hydroprogne caspia

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

72

rybák bělokřídlý - Chlidonias leucopterus

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

05.04.2019

73

rybák bahenní - Chlidonias hybrida

Eilat--southern salt ponds בריכות המלח הדרומיות אילת

30.03.2019

74

rybák obecný - Sterna hirundo

Eilat north beach חוף צפוני אילת

01.04.2019

75

rybák severní - Thalasseus sandvicensis

Eilat north beach חוף צפוני אילת

01.04.2019

76

čáp černý - Ciconia nigra

Highway 2, Haifa District, IL (32,559, 34,921)

04.04.2019

77

čáp bílý - Ciconia ciconia

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

78

kormorán malý - Microcarbo pygmeus

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

04.04.2019

79

kormorán velký - Phalacrocorax carbo

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

80

pelikán bílý - Pelecanus onocrotalus

Heftziba Fishponds בריכות חפציבה

04.04.2019

81

bukač velký - Botaurus stellaris

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

82

bukáček malý - Ixobrychus minutus

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

83

volavka popelavá - Ardea cinerea

Eilat north beach חוף צפוני אילת

30.03.2019

84

volavka červená - Ardea purpurea

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

85

volavka bílá - Ardea alba

Tirat Zvi fish ponds בריכות טירת צבי

05.04.2019

86

volavka stříbřitá - Egretta garzetta

Eilat north beach חוף צפוני אילת

30.03.2019

87

volavka rusohlavá - Bubulcus ibis

Dolphin Reef ריף הדולפינים

01.04.2019

88

volavka vlasatá - Ardeola ralloides

Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19

31.03.2019

89

volavka proměnlivá - Butorides striata

Ma'agan Michael Fishponds בריכות מעגן מיכאל

07.04.2019

90

kvakoš noční - Nycticorax nycticorax

Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19

31.03.2019

91

ibis hnědý - Plegadis falcinellus

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

92

kolpík bílý - Platalea leucorodia

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

04.04.2019

93

orlovec říční - Pandion haliaetus

Km67, South District, IL (30,024, 35,097)

02.04.2019

94

luněc šedý - Elanus caeruleus

Hula Valley--Lake Agmon אגמון החולה

05.04.2019

95

sup mrchožravý - Neophron percnopterus

Arava Valley--Hai Bar Nature Reserve שמורת חי בר יטבתה

31.03.2019

96

včelojed chocholatý - Pernis ptilorhynchus

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

97

sup bělohlavý - Gyps fulvus

Ein Avdat canyon==קניון עין עבדת

02.04.2019

98

orlík krátkoprstý - Circaetus gallicus

Ben Gurion memorial park פארק קבר בן גוריון

02.04.2019

99

orel křiklavý - Clanga pomarina

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

100

orel volavý - Clanga clanga

Be'erotayim grove חורשת בארותיים

02.04.2019

101

orel nejmenší - Hieraaetus pennatus

Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19

31.03.2019

102

orel stepní - Aquila nipalensis

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

01.04.2019

103

orel královský - Aquila heliaca

Hula Valley--Lake Agmon אגמון החולה

06.04.2019

104

orel jestřábí - Aquila fasciata

Ben Gurion memorial park פארק קבר בן גוריון

02.04.2019

105

moták pochop - Circus aeruginosus

Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19

31.03.2019

106

moták pilich - Circus cyaneus

Yotvata--All fields and open areas (non-Sewage) יטבתה שדות

01.04.2019

107

moták stepní - Circus macrourus

Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19

31.03.2019

108

krahujec obecný - Accipiter nisus

Ezuz Road--km 7 תצפית נחל ניצנה

02.04.2019

109

luňák hnědý - Milvus migrans

Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19

31.03.2019

110

orel mořský - Haliaeetus albicilla

Hula Valley--Lake Agmon אגמון החולה

05.04.2019

111

káně lesní - Buteo buteo

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

112

káně bělochvostá - Buteo rufinus

Tel Krayot==תל קריות

03.04.2019

113

sova pálená - Tyto alba

Be'erotayim grove חורשת בארותיים

02.04.2019

114

výreček malý - Otus scops

Kibbutz Kfar Ruppin קיבוץ כפר רופין

04.04.2019

115

sýček obecný - Athene noctua

Be'erotayim grove חורשת בארותיים

02.04.2019

116

puštík obecný - Strix aluco

Yesud Hama'ala יסוד המעלה

06.04.2019

117

puštík pouštní - Strix hadorami

Nahal Tze'elim נחל צאלים

03.04.2019

118

kalous ušatý - Asio otus

Be'erotayim grove חורשת בארותיים

02.04.2019

119

dudek chocholatý - Upupa epops

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

120

ledňáček říční - Alcedo atthis

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

04.04.2019

121

ledňáček hnědohlavý - Halcyon smyrnensis

Heftziba Fishponds בריכות חפציבה

04.04.2019

122

rybařík jižní - Ceryle rudis

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

123

vlha proměnlivá - Merops orientalis

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

124

vlha pestrá - Merops apiaster

Yotvata--All fields and open areas (non-Sewage) יטבתה שדות

01.04.2019

125

krutihlav obecný - Jynx torquilla

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

126

strakapoud jižní - Dendrocopos syriacus

Slope above Majdal Shams סביבת מג'דל שמס

06.04.2019

127

poštolka jižní - Falco naumanni

Uvda valley ביקעת עובדה

31.03.2019

128

poštolka obecná - Falco tinnunculus

Arava Valley--Kibbutz Samar קיבוץ סמר

31.03.2019

129

sokol stěhovavý - Falco peregrinus

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

04.04.2019

130

alexandr malý - Psittacula krameri

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

131

papoušek mniší - Myiopsitta monachus

Hatzuk Beach, Tel Aviv חוף הצוק, תל אביב

07.04.2019

132

ťuhýk šedý - Lanius excubitor

Uvda valley ביקעת עובדה

31.03.2019

133

ťuhýk běločelý - Lanius nubicus

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

134

ťuhýk rudohlavý - Lanius senator

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

135

sojka obecná - Garrulus glandarius

316, South District, IL (31,353, 35,087)

04.04.2019

136

kavka obecná - Corvus monedula

4, Center District, IL (31,848, 34,711)

04.04.2019

137

vrána domácí - Corvus splendens

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

138

vrána šedá - Corvus cornix

Eilat (general area) אילת (כללי)

01.04.2019

139

krkavec hnědokrký - Corvus ruficollis

Uvda valley ביקעת עובדה

31.03.2019

140

krkavec krátkoocasý - Corvus rhipidurus

Nahal Tze'elim נחל צאלים

04.04.2019

141

skřivan dudkovitý - Alaemon alaudipes

Km67, South District, IL (30,024, 35,097)

02.04.2019

142

skřivan pouštní - Ammomanes deserti

Eilat Mountains--Se'ifim Plains מישור סעיפים

01.04.2019

143

skřivan lesní - Lullula arborea

Mt. Hermon--Upper Cable Station רכבל עליון

06.04.2019

144

skřivan východní - Alauda gulgula

Yotvata--All fields and open areas (non-Sewage) יטבתה שדות

01.04.2019

145

chocholouš obecný - Galerida cristata

Eilat north beach חוף צפוני אילת

30.03.2019

146

břehule říční - Riparia riparia

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

147

vlaštovka hnědá - Ptyonoprogne fuligula

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

148

vlaštovka obecná - Hirundo rustica

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

149

vlaštovka skalní - Cecropis daurica

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

150

jiřička obecná - Delichon urbicum

Eilat--Holland park פארק הולנד

30.03.2019

151

sýkora temná - Poecile lugubris

Lower Hermon==הר החרמון עיקול הטנק

06.04.2019

152

sýkora koňadra - Parus major

Highway 2, Haifa District, IL (32,559, 34,921)

04.04.2019

153

moudivláček lužní - Remiz pendulinus

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

05.04.2019

154

brhlík skalní - Sitta neumayer

Lower Cable Station carpark מגרש חנייה רכבל תחתון

06.04.2019

155

střízlík obecný - Troglodytes troglodytes

Lower Hermon==הר החרמון עיקול הטנק

06.04.2019

156

bulbul arabský - Pycnonotus xanthopygos

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

157

prinie křovinná - Scotocerca inquieta

Eilat Mountains--Se'ifim Plains מישור סעיפים

01.04.2019

158

cetie jižní - Cettia cetti

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

04.04.2019

159

budníček lesní - Phylloscopus sibilatrix

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

160

budníček balkánský - Phylloscopus orientalis

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

161

budníček altajský - Phylloscopus humei

Eilat--Park Shachamon אילת--פארק שחמון

31.03.2019

162

budníček větší - Phylloscopus trochilus

Neot Smadar Sewage Ponds ביוב נאות סמדר

02.04.2019

163

budníček menší - Phylloscopus collybita

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

164

sedmihlásek šedý - Iduna pallida

Eilat--Ofira park פארק אופירה

30.03.2019

165

rákosník tamaryškový - Acrocephalus melanopogon

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

166

rákosník proužkovaný - Acrocephalus schoenobaenus

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

167

rákosník obecný - Acrocephalus scirpaceus

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

168

rákosník hlučnohlasý - Acrocephalus stentoreus

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

04.04.2019

169

cvrčilka slavíková - Locustella luscinioides

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

170

prinie obecná - Prinia gracilis

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

171

cistovník rákosníkový - Cisticola juncidis

Hula Valley--Lake Agmon אגמון החולה

05.04.2019

172

pěnice černohlavá - Sylvia atricapilla

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

173

pěnice vlašská - Sylvia nisoria

Km67, South District, IL (30,024, 35,097)

02.04.2019

174

pěnice pokřovní - Sylvia curruca

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

175

pěnice dlouhozobá - Sylvia crassirostris

Uvda valley ביקעת עובדה

31.03.2019

176

pěnice turecká - Sylvia ruppeli

Eilat--Holland park פארק הולנד

30.03.2019

177

pěnice bělohrdlá - Sylvia melanocephala

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

178

pěnice hnědokřídlá - Sylvia communis

Eilat--Holland park פארק הולנד

30.03.2019

179

pěnice brýlatá - Sylvia conspicillata

Tel Krayot==תל קריות

03.04.2019

180

timálie šedá - Turdoides squamiceps

Km67, South District, IL (30,024, 35,097)

02.04.2019

181

pěvec černý - Cercotrichas podobe

Arava Valley--Kibbutz Samar קיבוץ סמר

31.03.2019

182

pěvec ryšavý - Cercotrichas galactotes

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

183

červenka obecná - Erithacus rubecula

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

184

slavík tmavý - Luscinia luscinia

Eilat--Park Shachamon אילת--פארק שחמון

31.03.2019

185

slavík obecný - Luscinia megarhynchos

Nizzana WTP drinking pools ביוב כמהין

03.04.2019

186

slavík modráček - Luscinia svecica

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

187

lejsek bělokrký - Ficedula albicollis

Be'erotayim grove חורשת בארותיים

02.04.2019

188

rehek zahradní - Phoenicurus phoenicurus

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

189

rehek domácí - Phoenicurus ochruros

Lower Cable Station carpark מגרש חנייה רכבל תחתון

06.04.2019

190

skalník modrý - Monticola solitarius

Tel Krayot==תל קריות

03.04.2019

191

skalníček černoocasý - Cercomela melanura

Eilat--Holland park פארק הולנד

30.03.2019

192

bělořit pustinný - Oenanthe leucopyga

Uvda valley ביקעת עובדה

31.03.2019

193

bělořit šedý - Oenanthe oenanthe

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

194

bělořit černohřbetý - Oenanthe lugens

Eilat Mountains--Se'ifim Plains מישור סעיפים

01.04.2019

195

bělořit skalní - Oenanthe finschii

Tel Krayot==תל קריות

04.04.2019

196

bělořit okrový - Oenanthe hispanica

Eilat--KM20 Flamingo Pools בריכות המלח ק

31.03.2019

197

bělořit bělobrvý - Oenanthe xanthoprymna

Mt. Amasa (Tel Krayot NR) שמורת תל קריות (הר עמשא)

03.04.2019

198

bělořit plavý - Oenanthe isabellina

Uvda valley ביקעת עובדה

31.03.2019

199

drozd zpěvný - Turdus philomelos

Lower Hermon==הר החרמון עיקול הטנק

06.04.2019

200

kos černý - Turdus merula

Ben Gurion memorial park פארק קבר בן גוריון

02.04.2019

201

špaček obecný - Sturnus vulgaris

Hula Valley--Lake Agmon אגמון החולה

06.04.2019

202

majna obecná - Acridotheres tristis

Ben Gurion memorial park פארק קבר בן גוריון

02.04.2019

203

špaček Tristramův - Onychognathus tristramii

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

204

strdimil palestinský - Cinnyris osea

International Birding and Research Center Eilat (IBRCE) מרכז הצפרות הבינלאומי אילת

30.03.2019

205

konipas luční - Motacilla flava

Eilat--Sewage Canal Dike אילת --תעלת הביוב הדרומית

30.03.2019

206

konipas citronový - Motacilla citreola

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

04.04.2019

207

konipas bílý - Motacilla alba

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

208

linduška dlouhozobá - Anthus similis

Mt. Amasa (Tel Krayot NR) שמורת תל קריות (הר עמשא)

03.04.2019

209

linduška úhorní - Anthus campestris

Eilat Mountains--Se'ifim Plains מישור סעיפים

01.04.2019

210

linduška lesní - Anthus trivialis

Uvda valley ביקעת עובדה

31.03.2019

211

linduška rudokrká - Anthus cervinus

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

212

linduška horská - Anthus spinoletta

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

04.04.2019

213

pěnkava obecná - Fringilla coelebs

Lower Hermon==הר החרמון עיקול הטנק

06.04.2019

214

hýl pustinný - Rhodospiza obsoleta

Yotvata--All fields and open areas (non-Sewage) יטבתה שדות

01.04.2019

215

zvonek zelený - Chloris chloris

Ein Avdat canyon==קניון עין עבדת

02.04.2019

216

konopka obecná - Linaria cannabina

Golan, IL (33,249, 35,728)

06.04.2019

217

stehlík obecný - Carduelis carduelis

Kibbutz Kfar Ruppin קיבוץ כפר רופין

05.04.2019

218

zvonohlík zahradní - Serinus serinus

Majdal Shams (33,263, 35,761)

06.04.2019

219

zvonohlík syrský - Serinus syriacus

Slope above Majdal Shams סביבת מג'דל שמס

06.04.2019

220

strnad luční - Emberiza calandra

Tel Krayot==תל קריות

04.04.2019

221

strnad viničný - Emberiza cia

Golan, IL (33,249, 35,728)

06.04.2019

222

strnad zahradní - Emberiza hortulana

Uvda valley ביקעת עובדה

31.03.2019

223

strnad šedokrký - Emberiza caesia

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

04.04.2019

224

vrabec domácí - Passer domesticus

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

225

vrabec pokřovní - Passer hispaniolensis

Eilat--Central Park פארק ה- Imax

30.03.2019

226

vrabec moabský - Passer moabiticus

Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין

05.04.2019

227

vrabec skalní - Petronia petronia

Tel Krayot==תל קריות

03.04.2019

228

vrabec plavý - Carpospiza brachydactyla

Uvda valley ביקעת עובדה

31.03.2019

229. sokol šahin (není v eBirdu jako samostatný druh)

705DE791 7AD3 4E14 A795 FA32C0D05AD0

Děkujeme za přečtení!

Text: O. Boháč