uvodd

Nejednalo se o klasický birderský trip, ale o rodinnou dovolenou, kterou jsem využil i k pozorování ptáků. Pevninské endemity (Králíček madeirský (Madeira Firecrest), Pěnkava madeirská (Madeira Chaffinch), Holub trokaz (Trocaz Pigeon)) jsem pozoroval během rodinných výletů. Na mořské (Buřňák madeirský (Zino‘s Petrel), Buřňák desertský (Desertas Petrel)) jsem si zakoupil třídenní výlet od společnosti Madeira Wind Birds. Paradoxně pevninské endemity mám vyfocené hůře než mořské, protože focení jsem se při procházkách s rodinou věnoval méně než bylo potřeba. Někdy jsem fotil jen základním objektivem s krátkým ohniskem. Jindy ve velmi špatných světelných podmínkách v přítmí hustých lesů. Součástí tohoto reportu jsou i fotky Alberta Cavenaghi (Canon 100 - 500), se kterým jsem se seznámil během pelagic výletu.

Pěnkava madeirská (Madeira Chaffinch)

Ještě na začátku roku 2023 se jednalo o poddruh pěnkavy obecné. Dnes je to druh, který je turistickou atrakcí levád (zavlažovací kanály podél kterých vedou turistické cesty). Běžnou zábavou turistů je krmení pěnkav z ruky. Já je pozoroval v Balcoes u Ribeiro Frio, levádě 25 Fontes, levádě Risco a levádě Caldeirao Verde. Je zajímavé, že jsem u více jedinců pozoroval defekty na nohách (viz. foto).

IMG 3759Foto: M. Šindel

pěnk 1Foto: M. Šindel

Králíček madeirský (Madeira Firecrest)

Tento běžný a podle hlasu snadno lokalizovatelný druh madeirských lesů jsem měl v přítmí lesa a díky nedostatku času problém vyfotit a proto přikládám výbornou fotku Alberta. Na mojí fotografii jsou vidět charakteristické dlouhé nohy a zobák, které mu dávají trochu jiný jizz než mají ostatní králíčci.

krali aFoto: Alberto Cavenaghi

král zmFoto: M. Šindel

Holub trokaz (Trocaz Pigeon)

První druh, který se stal mým liferem během jízdy lanovkou, a to při jízdě z Jardin Botanico na Monte Palace Tropical Garden. V samotné Tropical Garden jsem pak pozoroval dva páry. Jednoho holuba jsem pak pozoroval v levádě Caldeirao Verde.

trokazFoto: M. Šindel

Z dalších zajímavých druhů jsem pozoroval rorýse jednobarvé (Plain Swift , běžné, ale ne tak hojné jako na Tenerife), kanáry divoké (Atlantic Canary, jen jedno pozorování v Machicu) a lindušky kanárské (Berthelot's Pipit, běžné na poloostrově São Lourenço).

 Pelagic trip 21., 22. a 23. 8. 2023

https://www.madeirawindbirds.com/en/tours/zinos_petrel_pelagic_expedition.html

https://www.madeirabirds.com/migration-pelagic-expedition-21-23-august2023

Na Madeiře je jen jedna společnost (Madeira Wing Birds), která nabízí pelagic tripy s použitím chumu (zbytky ryb). Ostatní společnosti jsou primárně zaměřené na kytovce a nejsou tedy pro pozorování ptáků ideální. Zmíněná společnost nabízí jen třídenní trip za vysokou cenu (540 EUR), jeden den nelze objednat. Ale jak se ukázalo je to správná strategie. Během žádného dne jsme neviděli všechny dohromady pozorované druhy.

 Sraz býval odpoledne v 15:30 v Machicu, návrat za tmy před 22. hodinou. Bylo nás jen pět (tři italové, jeden belgičan a já) a dva průvodci (Hugo, Catarina). Z přístavu jsme jeli téměř dvě hodiny na místo vyhození chumu. Během cesty na toto místo jsme zastavovali jen v případě zajímavých pozorování (nezastavuje se kvůli běžným buřňákům atlantským (Cory's Shearwater) a buřňákům Bulwerovým (Bulwer's Petrel)). Na vybraném místě pak vyhodili průvodci do vody chum v plastovém koši a začali jsme dělat kolečka. Bez motoru jsme se nechali unášet kolem koše, pak nastartovali a vrátili se zpět. Toto kolečka jsme dělali až 4 hodiny do stmívání a pak za tmy se vraceli do přístavu. Hlavní cíle byly: Buřňák madeirský (Zino‘s Petrel), Buřňák desertský (Desertas Petrel), Buřňáček madeirský (Band-rumped Storm Petrel) a různé protahující druhy. Pravděpodobnost pozorování buřňáka makaronského (Barolo‘s Shearwater) a buřníčka běločelého (White-faced Storm Petrel) je na konci srpna malá.

V posledních letech došlo u buřňáků k velkému množství splitů. Asi největší chaos je u Band-rumped Storm Petrel . Původně se jednalo o jeden druh s českým názvem buřňáček madeirský. Tento druh byl rozdělen (taxonomie IOC) na tři druhy: Monteiro's Storm Petrel (Buřňáček azorský), Cape Verde Storm Petrel (Buřňáček kapverdský) a Band-rumped Storm Petrel (Buřňáček madeirský). Problém je, že buřňáček madeirský je velmi zavádějící název. Tento buřňáček totiž nehnízdí pouze na Madeiře a blízkých ostrovech. Hnízdí například také na Azorech, ale na rozdíl od buřňáčka azorského, který hnízdí v létě, buřňáček madeirský zde hnízdí v zimě. A k dovršení chaosu Band-rumped Storm Petrel (Buřňáček madeirský) hnízdí i na Kanárských ostrovech a Madeiře ve dvou odlišných taxonech v létě a zimě. Proto jej někteří autoři ještě dále dělí na Madeiran Storm Petrel a Grant‘s Storm Petrel.

https://soundapproach.co.uk/species/madeiran-band-rumped-storm-petrel/

 21. 8.

Po setkání v Machicu přejíždíme do Caniçalu, kde se naloďujeme a vyjíždíme na východ kolem poloostrova São Lourenço. Vlny jsou docela velké a i když občas zpomalíme, pozorovaní dalekohledem nebo focení je zatím nemožné. Přesto dva nejběžnější druhy (Cory's Shearwater, Bulwer's Petrel) brzy rozeznáme podle způsobu letu i bez dalekohledu. V jednu chvíli nás průvodce upozorňuje na možného Barolo‘s Shearwater (Buřňák makaronéský), ale jen jeden z nás jej stačí na chvilku uvidět. Proplouváme úžinou kolem nejvýchodnějšího ostrova Madeiry (Ilhéu do Farol) a pak už míříme na místo (32.893723, -16.723468), kde nás čeká několik hodin čekaní. Pozorujeme několik buřňáků velkých (Great Shearwater) dva buřňáčky Wilsonovy (Wilson‘s Storm Petrel), zkouším vyfotit běžné buřňáky Bulwerovy, letajícími těsně nad hladinou moře, ale dnešní hlavní cíl: buřňáci madeirští (Zino‘s Petrel), kteří by se těmito místy měli vracet na hnízdiště na ostrově nevidíme.

IMG 4404uprBuřňák Bulwerův (Bulwer's Petrel), foto: M. Šindel

greatBuřňák velký (Great Shearwater), foto: M. Šindel

22. 8.

Opět se scházíme v Machicu, přejíždíme do Caniçalu, odkud vyjíždíme na moře. Pojedeme na stejné místo jako včera za buřňáky madeirskými, ale nejprve jedeme více na jih zkusit buřňáky desertské (Desertas Petrel). Po včerejší zkušenosti schovávám dalekohled a foťák. A to je chyba, moře je mnohem klidnější. Po chvíli se ukazuje v dálce jeden buřňák desertský (Desertas Petrel) a za chvíli další v bezprostřední blízkosti lodi. I bez dalekohledu je vidět mohutný zobák. Průvodci otáčejí loď a jedeme na včerejší místo. Cestou pozorujeme několik buřňáku severních (Manx Shearwater). Na místě vyhození chumu pak několik hodin čekáme, přestáváme věřit v úspěch a ve chvíli, kdy se začíná kolem osmé hodiny šeřit, konečně pozorujeme jednoho buřňáka madeirského (Zino‘s Petrel). Druhého pak při cestě do přístavu.

desert jzBuřňák desertský (Desertas Petrel), foto: Alberto Cavenaghi

bulwer 1Buřňák Bulwerův (Bulwer's Petrel), foto: M. Šindel

coryBuřňák atlantský (Cory's Shearwater) , foto: M. Šindel

IMG 5128cory up zmBuřňák atlantský (Cory's Shearwater) , foto: M. Šindel

zino 1Zino‘s Petrel (Buřňák madeirský), foto: M. Šindel

23. 8.

Tento den vyjíždíme přímo z Machica a jedeme rovnou na jih (32.440874, -16.784494). Cestou pozorujeme několik buřňáku desetských (Desertas Petrel). Další vidíme na místě vyhození chumu. Pak pozorujeme jednoho buřňáčka Wilsonova (Wilson‘s Storm Petrel). Poté se ukazuje buřňák, kterého účastník tripu Daniele Occhiato určuje jako Zino‘s Petrel. Průvodce si, ale myslí, že je to Desertas Petrel. Daniele pak píše mail Robertovi Floodovi (https://science.uct.ac.za/fitzpatrick/robert-flood), který jej taky určuje jako Zino‘s Petrel (Buřňák madeirský). Čekáme na buřňáčka madeirského (Band-rumped Storm Petrel), který by se také měl vracet z moře na hnízdiště. Je již ale hodně málo světla a Daniele i já to vzdáváme a schováváme foťáky. Děláme asi poslední kolečko, je 20:45 a průvodkyně Catarina buřňáčka madeirského (Band-rumped Storm Petrel) najednou vidí. Přilétá do bezprostřední blízkosti, v dalekohledu je to ještě dobré pozorování. Máme všichni velkou radost a pak už urychleně přes velké vlny a s nárazy do trpících zád uháníme do přístavu. Fantastický zážitek končí.

desertBuřňák desertský (Desertas Petrel), foto: M. Šindel

wil 1Buřňáček Wilsonův (Wilson‘s Storm Petrel), foto: M. Šindel

wil 2Buřňáček Wilsonův (Wilson‘s Storm Petrel), foto: M. Šindel

zino AlbertZino‘s Petrel (Buřňák madeirský), foto: Alberto Cavenaghi

castroBuřňáček madeirský (Band-rumped Storm Petrel), foto: Alberto Cavenaghi

 

 

Jen přihlášení mohou komentovat