wp

 

(Samozřejmě soutěž dále pokračuje, ale provokativní titulky jsou tak moderní!) Po návratu z „čistícího“ výletu po jižním Španělsku se mi podařilo dosáhnout mety, která mi před pár lety přišla naprosto absurdní, a to prvního místa v českém WP seznamu. Jak by řekl Michal Šindel, jsem ve srovnání s britskými, ale třeba i polskými WP birdery (nemluvě o Švédech, co vidí 762 druhů za rok) pořád ještě „čučkař“, ale i tak mi to přišlo jako dobrá příležitost se podělit o svoje zážitky a ukázat, jak se vlastně takový WP seznam plní, a že to není až zas tak obtížné, jak to na první pohled vypadá.

Z 556 WP druhů jsem 253 pozoroval v ČR a dalších 31 navíc v Polsku, tedy v „domovských zemích“ - řada z nich sice byly rarity, ale twitch v domácím prostředí se nijak neliší od zážitku birdera budujícho si jen ČR seznam. Odpovědět na otázku, kam jsem musel jet za zbývajícími 272, není až zas tak snadné, protože některé druhy se ve WP vyskytují jenom na malém území (či jsou raritami), zatímco jiné v obrovských oblastech, které zkrátka jen nezahrnují ani ČR ani Polsko, a tedy některé druhy jsem viděl jenom někde a jiné na mnoha místech. Díky Ivanině vědeckému přístupu k problému se však můžeme podívat na několik zajímavých datových výstupů.

Především jsme rozdělili mnou navštívené území WP na několik logických oblastí a položili jsme si otázku, které z nich jsem nemohl vynechat – ukazuje se, že odpověď je snadná, protože ve většině z nich jsem pozoroval alespoň jeden druh, který jsem nepozoroval nikde jinde, a přitom takto vybrané oblasti už rovnou všech 272 druhů pokrývají. Jde konkrétně o následující oblasti (v závorce počet pozorovaných druhů v oblasti nepozorovaných v ČR ani v Polsku): Izrael/Jordánsko (96), Pyrenejský poloostrov (66), Gruzie/Arménie/východní Turecko (65), Maroko (62), Kuvajt (47), Řecko (42), Laponsko/Špicberky (23), Britské ostrovy (20), Kanárské ostrovy (18), Egypt (11), Holandsko/severní Německo/jižní Švédsko (9), Itálie (4). Naopak pro tvorbu WP listu jsem si mohl zcela odpustit svoje dosavadní návštěvy Rakouska, Švýcarska, Islandu, Maďarska, Rumunska, Bulharska a Istanbulu.

Nejrozšířenější z druhů, které jsem neviděl v ČR, je volavka vlasatá pozorovaná v 8 oblastech, naopak 157 druhů jsem pozoroval jenom v jedné oblasti. I v této kategorii „exkluzivních“ druhů vede Izrael/Jordánsko (34), následuje Pyrenejský poloostrov (22), Maroko (21), Gruzie/Arménie/východní Turecko (19), Kuvajt (12) a další oblasti s méně než 10 – pro zajímavost poslední je Itálie, která do kategorie promlouvá jenom díky trochu kontroverznímu vrabcovi italskému.

Chronologický vývoj mého WP seznamu je dán tím, jak jsme se k birdingu propracovávali postupně. Na konci roku 2011 jsem prohledali fotky ze všemožných výletů a poprvé začali určovat ptáky; můj WP list tehdy dosahoval komických 91 druhů, mezi nimiž snad nebyl ani strnad obecný. Během prvních dvou let poté jsem napozoroval většinu běžnějších druhů v ČR a na konci roku 2013 dosáhl 292 druhů ve WP, k čemuž jsem každý další rok přidal asi 50 druhů. Postupné přicházení na chuť birdingu také znamenalo, že jsem nikdy nezažil takové přívaly nových druhů z jedné cesty, jako někteří kolegové z Klubu 300. „Nejplodnější“ na WP druhy byl výlet do Izraele a Jordánska na vánoce 2013 s 27 druhy – tehdy jsme se sice už po ptácích dívali, ale cestovali jsme hodně také po jiných zajímavostech a netušili jsme nic moc o „správném birdingu“ - třeba že bychom si měli předem zjišťovat lokality na konkrétní druhy; těsně druhý s 25ti druhy je výlet do Maroka na vánoce 2016, který už sice byl čistě birdingový, ale zkrátka už jsme spoustu druhů někde viděli dřív.

Z 556 druhů pozorovaných ve WP považuji 15 za víceméně rarity na WP úrovni – což jsou ve skutečnosti ty nejcennější druhy pro každého soutěžícího, neboť je pro ostatní nejobtížnější je také získat. Pro zbylých 541 mnou pozorovaných druhů  je skutečně realistické si prostě zajet na vhodné místo ve vhodnou část roku. Takových druhů mám v „plánovací“ tabulce ještě 111, ale toto číslo je potřeba brát s rezervou, protože kritéria pro zahrnutí druhu jsou poněkud neostrá. Přibližně to ale znamená, že asi 650 druhů se ve WP dá „rozumně“ napozorovat, kdykoliv se jenom rozhodnete – je tedy vidět, že se ještě v naší soutěži máme kam zlepšovat! I tuto tabulku mám rozdělenou podle lokalit: nejplodněji pro mě v tuto chvíli vychází Rusko s 20 druhy (ale tam je to ovlivněno obrovskou rozlohou), dále Turecko (11), Laponsko (11, ale některé nejisté), Egypt (9) a Maroko (9). Hodně dalších druhů je ale roztroušeno po různých ostrovech (Kanáry s pěti druhy, dále Madeira, Azory, Kapverdy, Korsika, Sardinie, Kypr …), takže jejich „vyškrtání“ nějakou dobu potrvá. Šílenci z Big Year WP pozorovali ještě dalších 98 druhů, z nichž byla řada rarit – ale i těm lze aktivně jít naproti, ať už agilním twitchingem, či prostě podzimní návštěvou míst jako je Corvo.

Jen přihlášení mohou komentovat