DSCN8557 865

Foto Zdeněk Němeček, Chropyně, 6. 5. 2020

Zpěvanka již po čtvrté zahnízdila, ale opět neúspěšně. Začátkem května se jí vylíhla dvě mláďata, ale obě postupně uhynula. Navíc záhadně zmizel i samec Zpěvanky, který je od loňska označen kroužkem a krčním límcem.

Labuť Zpěvanka zasedla na hnízdo s vejci již koncem dubna a samec hlídkoval v okolí. V té době zahnízdil na Zámeckém rybníku v Chropyni i pár husic nilských, který měl sedm mláďat. U tohoto páru se 5. května objevilo jedno mládě labutí zpěvných. Prohlédnout si ho můžete na: https://youtu.be/8Fg3xvnzhTE .

DSCN8534 865

Foto Zdeněk Němeček, Chropyně, 6. 5. 2020

Již loni se Zpěvance ztratilo jedno mládě, ale díky všímavým lidem se je podařilo vrátit labutím rodičům. Letos se ale ztracené labuťátko přidalo k páru husic s mláďaty a tak je nebylo možné odchytit. Navíc byla velká šance, že se mládě vrátí k labuti Zpěvance, která v té době vodila další mládě na stejném rybníce.

To se však nestalo a mládě se zmizelo a po několika dnech se ztratilo i druhé mládě, které vodila samice. Zpěvanka tak zůstala bez mláďat i bez samce. Ornitologové netuší, zda rodinu opustil, což je málo pravděpodobné, nebo uhynul.

DSCN8914 foto Zdenek Nemecek

Foto Zdeněk Němeček, Chropyně, 10. 5. 2020

Zpěvanka je první a jedinou labutí zpěvnou, která zahnízdnila v České republice. Všechna její hnízdění byla doprovázena úhyny mláďat. Pouze jediné její mládě úspěšně opustilo rodnou Moravu a bylo zjištěno v jižním Polsku. Od té doby ale o něm nejsou žádné zprávy.

Všechna hnízdění labutě zpěvné Zpěvanky jsou zdokumentovány členy Moravského ornitologického spolku a můžete si je prohlédnout na videokanále Jarmily Kačírkové: https://www.youtube.com/playlist?list=PL0wDF9m7m3J6e-fD9F7WX0d88ivfDowV5

Labutě zpěvné hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy. U nás se občas objevují v době tahu a někdy i vzácně zimují. Výjimkou je labuť zpěvná „Zpěvanka“, která se již 13 let zdržuje celoročně převážně na střední Moravě. Její nejoblíbenější rybníky se nacházejí v Tovačově, Kojetíně a v Chropyni.

Jen přihlášení mohou komentovat