DSCN6860 rak pokrovni 865

Foto: Jiří Šafránek, 16. 6. 2020, Olomouc – Tabulový vrch.

Díky skvělému postřehu manželů Spáčilových a jejich ochotě se podělit s ostatními pozorovateli ptactva o výjimečný objev (https://birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=8897006), jsme dostali příležitost k pozorování rákosníka pokřovního v Olomouci na Tabulovém vrchu.

Zpívajícího rákosníka pokřovního zdokumentoval František Spáčil na videu: https://www.youtube.com/watch?v=F0Rpwpfff0Y dne 15. června 2020 a také o dva dny později na: https://www.youtube.com/watch?v=q73VubMA7nA .

foto Jarmila Kacirkova

Foto: Jarmila Kačírková, 16. 6. 2020, Olomouc – Tabulový vrch.

Rákosník pokřovní intenzivně zpíval především ráno a to i několik hodin. Občas lovil potravu v porostech kopřiv a několikrát ho pronásledovali místní rákosníci zpěvní. V úterý 16. června jej zachytila na videu Jarmila Kačírková: https://youtu.be/_k9iKYndcN8 .

Na lokalitu jsme dorazili, nic netušíc, v nejméně vhodném čase – před polednem. Rákosník pokřovní nezpíval a to ani odpoledne. Naštěstí se krátce ozval z kopřiv a občas přeletěl mezi keři. V literatuře se píše, že často zpívá i v noci. Ve středu 17. června opět zase intenzivně zpíval od rána.

foto Jaroslav Zeman

Foto: Jaroslav Zeman, 16. 6. 2020, Olomouc – Tabulový vrch.

Jde o teprve šesté zjištění tohoto druhu v České republice. Poprvé byl u nás zjištěn 18. 6. 2014 u Těchařovic v okrese Příbram. Poté u Prahy (2015) a v okresech Vsetín (2016), Šumperk a Zlín (2019).

Pokud si chcete užít jeho zpěvu, tak za ním nejezděte po 10 hodině, to se raději podívejte na některé z výše uvedených videí.

Jiří Šafránek

--------------------------------------------------

PS: Velkou radost z pozorování tohoto výjimečného druhu mi nedokázal pokazit ani další nenávistný útok Tomáše Oplockého na Avifu.

20 06 16 rakosnik pokrovni TO

Údajně je to hodný kluk, ale asi ho to naplňuje štěstím, radostí a uspokojením. Buďme proto tolerantní - každý máme nějakou drobnou úchylku, závislost nebo lásku.