Kotvice - mapa CR mRybník Kotvice je nejznámější přírodní rezervací v CHKO Poodří. Vyskytuje se tam až 70 druhů zvláště chráněných živočichů, především vodních ptáků a několik druhů vzácných rostlin. V letošním roce byla v rezervaci vybudována ptačí pozorovatelna, která je součástí nově obnovené naučné stezky.

Přírodní rezervace Kotvice se nachází nedaleko Studénky v okrese Nový Jičín. Byla vyhlášena v roce 1970, ale loni byla výrazně rozšířena o rybník Nový a o přilehlé zaplavované louky s tůněmi. Její součástí je i bývalá zámecká obora v Nové Horce a dubohabřiny u rybníků.

P2230170 pozorovatelna Kotvice 740

Obr. 1. Ptačí pozorovatelna v přírodní rezervaci Kotvice.

První naučná stezka zde vznikla již v osmdesátých letech minulého století a v letošním roce byla nově obnovena. Naučná stezka začíná v obci Nová Horka a přes louky pokračuje k rybníkům. Dotváří ji 9 informačních panelů a po necelých čtyřech kilometrech končí u Pasečného mostu.

P2230185 NS Kotvice 740

Obr. 2. Jedna z mnoha nádherných informačních tabulí.

Na hrázi rybníka Kotvice stojí nová ptačí pozorovatelna s informačním panelem o ptácích zde žijících. Ornitologové ale vědí, že mimo běžných druhů zde mohou pozorovat i velmi vzácné a ojediněle k nám zalétající druhy, jako je například: kolpík bílý, kvakoš noční, orel mořský, orlovec říční, husice liščí, zrzohlávka rudozobá, koliha velká, břehouš černoocasý, vodouš tmavý, lyskonoh úzkozobý, kulík zlatý, kulík písečný, racek černohlavý, racek žlutonohý a chřástal malý.

V rezervaci Kotvice hnízdí několik párů kormoránů, volavky popelavé, u kolonie racků chechtavých hnízdí i potápky černokrké.

P2230167 Kotvice ptaci 740

Obr. 3. Informační tabule – Vodní ptáci je umístěna na pozorovatelně.

K ptačí pozorovatelně na Kotvici se dostanete od jihozápadu po naučné stezce od obce Nová Horka nebo z obce Studénka po žluté turistické značce a potom po naučné stezce. K pozorovatelně se také dostanete od železniční stanice Studénka - po modré turistické značce a potom zkratkou po zrušené železniční trati. Pozorovatelna stojí na severní hrázi rybníka Kotvice a je z ní pěkný rozhled na takřka celý rybník.

Kotvice - mapa - 740

Obr. 4. Umístění ptačí pozorovatelny u rybníka Kotvice.

Další informace najdete na webu Správy CHKO Poodří:
http://poodri.ochranaprirody.cz/informujeme/aktuality/obnova-naucne-stezky-kotvice/
http://poodri.ochranaprirody.cz/informujeme/aktuality/nove-vyhlaseni-pr-kotvice/

Jen přihlášení mohou komentovat