Možná, že mezi členy K300 jde o široce rozšířenou informaci, já jsem ovšem při hledání odpovědi na otázku, kde konkrétně pozorovat dropy velké, zcela pohořel (zřejmě díky své velmi slabé němčině). Jejich areál rozšíření sice lze snadno najít na webu http://www.grosstrappe.at/en/great-bustard/distribution-and-population.html, avšak zde uvedené oblasti jsou poměrně rozsáhlé (a navíc interpretace reliéfních map v termínech vesnic a silnic vyžaduje trochu úsilí). Nedávno mě však inspiroval příspěvek Radka Lučana na Facebooku Birding CZ, kde zmiňoval pozorování dropů u Wartbergu - takových obcí je sice v Rakousku několik, ale jedna z nich podezřele spadá do nejzápadnější vyznačené oblasti. Tak jsme se tam o víkendu vydali, vybaveni ovšem jen přibližnou mapou oblasti a povědomím, že máme vybrat tu nejzápadnější část, protože jméno obce jsme mezitím zapomněli a nemohli dohledat.

Po asi hodině prohlížení oblasti jsme si právě u Wartbergu všimli výrazného kostela (Saint Leonhard) na kopci (souřadnice 48.63008 N,15.8874 E), o kterém jsme v žertu prohodili, že by to byla dobrá dropí pozorovatelna. Záhy se ukázalo, že tento nápad už někdo měl před námi a kopec je dropí pozorovatelna: je zde umístěna informační cedule a prostor pro několik stativáků, který byl obsazen místními birdwatchery. Jeden z nich, starší pán přímo z Watrbergu sem téměř denně dojíždí dropy pozorovat na kole.

Výhled na okolní pláně je zde skutečně kvalitní a v podstatě hned jsme našli hejno asi 20 jedinců. I přes vzdálenost několika kilometrů a značné chvění vzduchu jsme je mohli dobře pozorovat. Dropi se patrně zdržují převážně v oblasti jim "vyhrazené" zdejším projektem na jejich ochranu - ve vybrané ploše polí probíhá zemědělství s ohledem na jejich potřeby a je sem zákaz vstupu mimo hlavní silnice. Na mapě je vyznačen okruh po přístupných silnicíh o délce 10,5 km, z něhož lze dropy také pozorovat. Během naší návštěvy se zdržovali převážně uprostřed okruhu a přestože krajina vypadá zeshora ploše, tak za malými terénními nerovnostmi vidět nebyli. I tak bylo pozorování z dálky zajímavé. Dovolím si spekulovat, že brzo ráno, kdy je provoz na silnicích menší, by mohlo být jejich pozorování či fotografování snažší.

 zz1-dropv

Se vzdáleností 240 km od Prahy a jen 100 km od Brna jde pro většinu ČR o nejdostupnější místo, kde lze v podstatě zaručeně pozorovat tento alespoň pro mě naprosto neuvěřitelný druh ptáka, o němž jsem ještě před pár lety netušil, že se ve střední Evropě vůbec vyskytuje. Po našich zkušenostech z loňského června, kdy jsme je celý den marně hledali jižně od Bratislavy byla snadnost pozorování velkým překvapením. Důležitým faktorem ale jistě je i zatím velmi nízká vegetace na polích - proto je teď k pozorování dropů nanejvýš vhodná doba.

Jen přihlášení mohou komentovat