P2370161 Hluboka pozorov logo2

 Poslední zoo v ČR, ve které jsem ještě nebyl, byla ZOO Hluboká. Díky výskytu volavka vlasaté, kolpíků a volavek rusovlasých u Českých Budějovic, jsem se zúčastnil výpravy středomoravských ornitologů do jižních Čech. A tak jsem měl možnost navštívit i tuto malou, ale velmi pěknou zoo.

Vzhledem k tomu, že obě vzácné a výjimečné volavky i kolpíci byli tam, kde měli, tak jsme získali dostatek času na oběd. Pro polední pauzu jsme si zvolili občerstvení v ZOO Hluboká nad Labem a byli jsme nadšeni.

P2370162 pozor3

Obr. 2. Ptačí pozorovatelna na Munickém rybníku v areálu ZOO Hluboká.

V této zoo vás ze všech stran obklopuje velmi pěkně upravená zeleň. Procházíte řadou voliér s volně létajícími ptáky. Výběhy jsou skvěle upravené a zvířata vzorně opečovávaná. Uvidíte zde spoustu evropských druhů ptáků, které v ostatních zoo nepotkáte. Potěšilo nás i setkání s rackem bouřním, kterého jsme v roce 2013 našli postřeleného u Troubecké štěrkovny. (Více na: Rozhlas.cz)

P2370170 pozor 2

Obr. 3. Prostorná pozorovatelna s otevřeným výhledem na všechny strany.

ZOO Hluboká leží na břehu Munického rybníka, a proto se zde vyskytují i volně žijící zrzohlávky, husy velké a kvakoši. Pro pozorování a přikrmování vodních ptáků je v zoo upraveno několik plošin, mostků a vyhlídek. Největší je zastřešená ptačí pozorovatelna ve východní části, která pojme i několik desítek pozorovatelů, návštěvníků zoo.

P2370171 pozor 865

Obr. 4. Výhled z pozorovatelny na Munický rybník.

Pokud vyrazíte za ptáky do jižních Čech s rodinou, tak je určitě vezměte i do ZOO Hluboká. Budete všichni nadšeni a v žádném případě to nebude ztráta času.

Jen přihlášení mohou komentovat